ΔιεθνήΣυναγερμός για την Deutsche Bank! Παρέμβαση από ΕΚΤ, συνάντηση Μέρκελ με Ντράγκι.

Χωρίς σχόλια Share:

Ο κίνδυνος να κοπεί η Deutsche Bank στα τεστ αντοχής της αμερικανικής Fed, τον επόμενο μήνα, θέτει σε συναγερμό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ώρα που η διοίκηση Τραμπ ανοίγει συνεχώς μέτωπα με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα επιφυλάσσει ψυχρολουσία στην Deutsche Bank και στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές τον επόμενο μήνα, που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των δικών της τεστ αντοχής στις τράπεζες.

Για πρώτη φορά, η Deutsche Bank ελέγχεται στο πλαίσιο αυτής της εποπτικής άσκησης, ως τράπεζα με μεγάλη έκθεση στην αμερικανική αγορά και κυρίως στις αγορές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων.

Το «καμπανάκι κινδύνου» για τη γερμανική τράπεζα ήχησε με μια «διαρροή» προς την “Wall Street Journal”, που δεν διαψεύσθηκε από την Fed. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που προκάλεσε αίσθηση στις αγορές, η Fed έχει εντάξει την Deutsche Bank το 2017 στη λίστα των τραπεζικών ομίλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αυτό το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες να κοπεί η D.B. στον επικείμενο έλεγχο και να υποχρεωθεί από τις αμερικανικές αρχές να αναζητήσει νέα κεφάλαια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τη μετοχή της να βρίσκεται κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Όπως εξηγούν στο Reuters τραπεζικές πηγές, είναι δύσκολο να ενταχθεί μια τράπεζα στη λίστα όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα και τον αμέσως επόμενο χρόνο να περάσει τα τεστ αντοχής, αφού τα κριτήρια και στις δύο διαδικασίες εποπτικής παρακολούθησης είναι περίπου τα ίδια.

Τις υποψίες των αγορών ότι κάτι «ψήνεται» για την Deutsche Bank στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ενίσχυσε και η ξαφνική χθεσινή απόφαση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P να «ρίξει» την D.B. από την πρώτη κατηγορία («Α») στη δεύτερη (“BBB+”), κάτι που αποδυναμώνει περαιτέρω τη θέση της τράπεζας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Δύο στοιχεία είναι ενδεικτικά της έντασης του συναγερμού που έχει σημάνει στην ΕΚΤ για την Deutsche Bank, που, σημειωτέον, πέρασε οριακά τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής και αυτό χάρη σε «φωτογραφικές» προσαρμογές των όρων, ώστε να ευνοηθεί:

1.            Η ΕΚΤ προχώρησε, μέσω αξιωματούχου που δεν κατονομάσθηκε, σε δήλωση υποστήριξης της Deutsche Bank στο Reuters, όπου τονίσθηκε ότι έχει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, καλή διοίκηση και υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η παρέμβαση αυτή σταμάτησε την επίθεση της αγοράς στην τράπεζα και επέτρεψε ανάκαμψη της μετοχής της.

2.            Ο Μάριο Ντράγκι, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο την Δευτέρα, στο Βερολίνο. Δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς θα συζητήσουν και η συνάντηση επιχειρείται να υποβαθμισθεί ως μια τακτική ενημέρωση της καγκελαρίου για τρέχοντα θέματα. Όμως, η συγκυρία δεν επιτρέπει να θεωρήσει κανείς ότι το θέμα της Deutsche Bank δεν θα βρεθεί στην ατζέντα, ούτε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θα θελήσει να συζητήσει κάποιο σχέδιο έκτακτης κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των ευρωπαϊκών αρχών από ένα κακό αποτέλεσμα στα αμερικανικά τεστ.

Η ΕΚΤ έχει σοβαρό λόγο να ανησυχεί για τις επόμενες κινήσεις των Αμερικανών, καθώς ήδη έχουν δείξει άγριες διαθέσεις, χωρίς να τηρούν τους συνήθεις κανόνες διπλωματικής ευγένειας έναντι τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ -χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση λετονικής τράπεζας, που μπήκε στη μαύρη λίστα των Αμερικανών λόγω ξεπλύματος και κατέρρευσε σε πολύ σύντομο χρόνο.

Εξάλλου, το ευρύτερο περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τους Ευρωπαίους, καθώς η διοίκηση Τραμπ δείχνει διάθεση να κινηθεί ανταγωνιστικά προς την Γηραιά Ήπειρο, σε θέματα που εκτείνονται από το διεθνές εμπόριο, ως τη στρατιωτική συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς πώς με κάποιες διπλωματικές ενέργειες παρασκηνίου θα μπορούσαν να επηρεασθούν από τους Ευρωπαίους οι κινήσεις της Fed.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αποφεύχθηκε προδοσία στο παρά 1; Η Σκοπιανή ΥΠΑΜ κάρφωσε Α.Τσίπρα: «Είχε δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν»!

Next Article

Nέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: