Πρόβλημα λογισμικού (bug)που εντοπίστηκε στοFacebookπιθανώς επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες του, οι οποίοι ενδεχομένως εξαιτίας του να δημοσιοποίησαν ευρέως προσωπικές τους πληροφορίες, όπως προειδοποίησε η εταιρεία.Σύμφωνα με τοBBC,το συγκεκριμένοbugκάνει μια ανάρτηση να διαμοιράζεται «σε όλους», ακόμα και αν ο χρήστης είχε προηγουμένως επιλέξει πιο περιορισμένο κοινό.«Θα θέλαμε να απολογηθούμε για αυτό το λάθος» είπε ο Έριν Έγκαν, επικεφαλής ιδιωτικότητας στοFacebook.«Πρόσφατα βρήκαμε έναbugπου αυτόματα πρότεινε δημόσια ανάρτηση όταν κάποιοι δημιουργούσαν ταpostsτους στοFacebook».

«Λύσαμε αυτό το ζήτημα και αρχίζοντας από σήμερα ενημερώνουμε όσους επηρεάστηκαν, ζητώντας τους να εξετάσουν οποιαδήποτεpostsέκαναν κατά το διάστημα εκείνο. Για να είμαστε ξεκάθαροι, τοbugαυτό δεν επηρέασε τίποτα από όσα είχαν δημοσιεύσει στο παρελθόν – και μπορούσαν όπως και να έχει να επιλέξουν το κοινό τους, όπως έκαναν πάντα. Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για αυτό το λάθος».

Το πρόβλημα αυτό υπήρχε από τις 18 ως τις 22 Μαΐου, ανέφερε εκπρόσωπος, αλλά χρειάστηκαν άλλες πέντε ημέρες για να αλλάξουν ταpostsκαι να γίνουν «private» – ή οτιδήποτε άλλο είχε επιλέξει ο κάθε χρήστης – πριν προκύψει τοbug.

Όταν οι χρήστες δημοσιεύουν στοFacebook,υπάρχει ένα μενού επιλογών για το ποιος μπορεί να δει τοpost.Αν ο χρήστης επιλέξει «δημόσιο», τότε μπορούν να το δουν όλοι. Οι άλλες επιλογές περιορίζουν το κοινό. ΤοFacebookθυμάται ποια ήταν η τελευταία επιλογή και την κάνει αυτόματα την επόμενη φορά που ο χρήστης θα κάνει κάποια ανάρτηση. Ωστόσο, από τις 18 ως τις 22 Μαΐου τοbugαυτό έκανεposts«δημόσια», ακόμα και αν ο χρήστης είχε επιλέξει κάτι άλλο σε προηγούμενοpost- ως εκ τούτου, αν ο χρήστης δεν πρόσεχε ποια ήταν η επιλογή, να ανέβαζε δημόσια κάτι που προοριζόταν για μικρότερο κοινό.

ΤοFacebookεκτιμά πως αυτό συνέβη σε 14 εκατομμύρια χρήστες, και για αυτό έχει αρχίσει να ενημερώνει σχετικά, ενώ παράλληλα επέστρεψε ταpostsπου επηρεάζονταν σεsettingsπου είχαν επιλεγεί από τον χρήστη προηγουμένως.

bbc,naftemporiki