Τσίπρας: «Διευκολύνσεις για χρέος, αλλαγές στην ευρωζώνη»

Χωρίς σχόλια Share:

Διευκολύνσεις για το ελληνικό χρέος και μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ζητεί ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη WELT. Αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ και στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύεται στις οικονομικές σελίδες της κυριακάτικης WELT ο Αλέξης Τσίπρας ερωτάται για την «επόμενη μέρα» μετά την συμπεφωνημένη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Η απάντηση του: «Αναμένουμε ότι θα υλοποιηθούν τα σημεία που είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας τον περασμένο χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται διευκολύνσεις για το χρέος, ώστε να σταθούμε πιο σταθερά στα πόδια μας και να αποκτήσουμε μόνιμη πρόσβαση στις αγορές». Απαντώντας στο ερώτημα ποιές ακριβώς διευκολύνσεις εννοεί, ο πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής: «Εργαζόμαστε ακόμη για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα για τη διαχείριση των μελλοντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας με αξιοποίηση υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων που ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μετά το 2022. Θα ήταν μία λύση χωρίς κόστος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο, αλλά και μία απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ μετά το πέρας του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι αυτός ο ρόλος «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο το ΔΝΤ». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα ερμηνευόταν ακόμη και ως «πράξη εθνικής απελευθέρωσης», ο πρωθυπουργός απαντά ότι «αυτό ειναι κάπως υπερβολικό. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί η ίδια να επιλύσει τα προβλήματά της». Σχετικά με τις προτάσεις Μέρκελ-Μακρόν για την ευρωζώνη ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αντιδρούμε πάντοτε όταν είναι ήδη αργά και η ζημιά έχει γίνει. Χρειαζόμαστε ένα είδος δημοσιονομικού αποθέματος, ώστε να επεμβαίνουμε εκ των προτέρων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η άνοδος των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων αυτή την εποχή. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε την Ευρώπη, όχι λιγότερα».

«Διευθετείται η διένεξη για το όνομα»

Πολλές οι αναφορές στη συμφωνία των Πρεσπών. «Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de), που αναφέρει ότι διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα «Μακεδονία». Σημειώνει πάντως ότι «είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος. Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει. Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο». Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit , στην ηλεκτρονική της έκδοση, έχει τίτλο «Μόνο ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ «πολλοί Έλληνες φοβούνταν ότι, με την ονομασία Μακεδονία, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να προβάλει αξιώσεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής επαρχίας. Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα έκλειναν τον δρόμο της Μακεδονίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει ότι «σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ήδη τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Μακεδονίας θα καταθέσει στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας. Πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα είναι πρόβλημα. Στη συνέχεια η Αθήνα θα αποστείλει προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιστολές, με τις οποίες (γνωστοποιεί ότι) δεν θα αντιτίθεται πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ». «Η Μακεδονία αποκτά νέο όνομα» επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο N-TV. «Η Ελλάδα και η Μακεδονία διευθετούν τη διένεξη για την ονομασία» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η  Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ιαπωνία: Τρεις νεκροί και 200 τραυματίες από τα 6,1 Ρίχτερ

Next Article

Μία σέξι φυσιοθεραπεύτρια!

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: