Στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος παραπέμφθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δεκάδες άτομα κατηγορούμενοι για μεγάλη φοροδιαφυγή και για υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.
Οι έλεγχοι για το μαύρο χρήμα εντείνονται από όλες τις αρμόδιες Αρχές, καθώς η αυξημένη κυκλοφορία των μετρητών στην οικονομία προκαλεί υπόνοιες για εκτεταμένα κρούσματα οποία άλλωστε αποδεικνύονται και από τους ελέγχους που διενεργεί η ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην Αρχή για το ξέπλυμα, 158 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 87 αφορούν βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ενώ οι υπόλοιπες 71 αφορούν χρέη προς το δημόσιο τα οποία χρήζουν εμπεριστατωμένου ελέγχου.
Διευκρινίζεται ότι από το σύνολο των 87 υποθέσεων των οποίων οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, οι 44 προέκυψαν από ελέγχους του Ιανουαρίου και οι 43 το Φεβρουάριο.
Το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής που καταλογίστηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις, που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές ανήλθε σε 353,84 εκ. ευρώ.
Ακόμη, το πρώτο δίμηνο του 2024, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ύποπτων υποθέσεων, που «μυρίζουν» μαύρο χρήμα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, «ύποπτες» υποθέσεις προς έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων, αφού σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα που κατηγορούνται ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το δημόσιο. Έτσι η Αρχή για το Ξέπλυμα αποστέλλει στην Εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για «μαύρο» χρήμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ, 13 μεγάλες υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν οι υπαίτιοι και για φοροδιαφυγή και οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν τις σχετικές εντολές ελέγχου με τα βεβαιωθέντα ποσά να ξεπερνούν οριακά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι, στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα, εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ.
Ταυτόχρονα, άλλαξε και η διαδικασία της δέσμευσης και απαγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ δεν ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου.
Η Αρχή για το ξέπλυμα
Αναφορικά με το ρόλο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μπορεί με βάση τον ν.4557/2018 να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις εποπτικές αρχές, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται αναγκαίες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.
sofokleousin