24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

stoiximan

Γ.Χουλιάρας: «Έχω δύο μηνύσεις από τον Πρόεδρο της επιτροπής και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ» (φώτο)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα, με την περιοχή της Θήβας αλλά και αυτής στο Αρκαλοχώρι Κρήτης να βρίσκονται στο επίκεντρο των επιστημόνων με τις διαδοχικές δονήσεις με δυο αναρτήσεις του στο Facebook προκαλεί έντονο προβληματισμό σχετικά με το τι συμβαίνει μεταξύ των επιστημόνων.

Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασε η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, όπου είχε προσκληθεί και η Πολιτική Προστασία για την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Θήβα και Κρήτη.

Στην επιτροπή αυτή, η οποία θεωρείται από τις πλέον σημαντικές μιας και η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σεισμογενής χώρες του κόσμου, δεν συμμετείχε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook, το παρακάτω: «Έκτακτη Συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ σήμερα (21 Ιουλίου) στις 5. Έχω 2 μηνύσεις απο τον Πρόεδρο της επιτροπής και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ απο το 2019 που ήμουν στην τότε επιτροπή επι σειρά ετών και τώρα δεν συμμετέχω».

Χθες, ο κ. Χουλιάρας επανήλθε στο θέμα αυτό αναφερόμενος στις σεισμικές ακολουθίες σε Θήβα και Αρκαλοχώρι. Συγκεκριμένα έγραψε: «Οι δυο σεισμικές ακολουθίες στη Θήβα και στο Αρκαλοχώρι συμπεριφέρονται διαφορετικά όπως δείχνουν τα σεισμολογικά δεδομένα και σήμερα είδα στις ειδήσεις και διαβάζω οτι υπάρχουν διαφορές στην εκτίμηση τους.

Όταν θα με καλέσουν στην επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ η οπουδήποτε αλλού θεσμικά θα τους εξηγήσω. Προς το παρών υπάρχουν οι δυο μηνύσεις των προέδρων του ΟΑΣΠ εναντίον μου για την δημοσίευση της πρόσκλησης της επιτροπής το 2019.

Την πρόσκληση “θεωρούσαν” απόρρητη, αυτό ισχυρίζονται και κανένα άλλο δημόσιο απόρρητο έγγραφο δεν ανάρτησα στο Facebook όπως δημόσια διαδίδουν. Όταν θα λάβει τελος η δικαστική υπόθεση θα μιλήσω ανοιχτά και ελεύθερα».

Για την δικαστική διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων είναι ενήμερα και τα συναρμόδια υπουργεία και υφυπουργεία όπου υπάγονται τόσο ο ΟΑΣΠ όσο και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Τώρα όσον αφορά την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, όπου είχαμε τα ξημερώματα του Σαββάτου 4,8 Ρίχτερ, κλιμάκια του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Ηρακλείου, έκλεισαν με κορδέλες σημεία σε δρόμους και σοκάκια σε Αρκαλοχώρι, Σαμπά, Χουμέρι, Αρχοντικό και Μουσούτα γιατί κρίθηκε επικίνδυνη η διέλευση του κόσμου.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους που παρακολουθούν το φαινόμενο, μετά τα 4,8 Ρίχτερ υπήρξαν αρκετοί μικροσεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και λόγω του μικρού εστιακού βάθους και της βοής ανησύχησαν τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόνη ενώ το δίκτυο των 6 σεισμογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, που εγκατέστησε από τον Νοέμβριο του 2020 όταν είχε τις πρώτες ενδείξεις παρακολουθεί για το εάν υπάρξει μετατόπιση σεισμικού φορτίου σε άλλα γειτονικά ρήγματα, πράγμα όμως που προς το παρών δεν συμβαίνει.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

4 tips για να ανακουφιστείς από τις κράμπες περιόδου

Next Article

Άγρια ζωή: Tα ζώα που εξαφανίστηκαν στην φύση και «ξαναγεννήθηκαν» από τους επιστήμονες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: