Η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα είναι δύο προβλήματα του εντέρου που προκαλούν πόνο και δυσφορία. Μερικές φορές η κατάσταση είναι τόσο δυσάρεστη που δύναται να χαλάσει την ψυχολογία του πάσχοντος καθώς του καταστρέφει την ποιότητα ζωής.
Η Δρ. Megan Rossi ανέφερε πως όσοι πάσχουν από τα ως άνω προβλήματα και πίνουν χυμό από σέλινο θα νιώσουν ανακούφιση. Η γαστρεντερολόγος είπε στην Express.co.uk.
«Ο χυμός που παράγεται από το σέλινο δρα θετικά στο φούσκωμα». Αρκεί να αναμείξετε το λαχανικό με νερό μέσα σε ένα μπλέντερ ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη πηχτή μάζα όπως η φωτογραφία βάζοντας μπανάνα ή άλλα φρούτα ως smothies. Μπορείτε βέβαια και να το βράσετε και να πιείτε το νερό του ως ρόφημα. Το σέλινο περιέχει βιταμίνες Α, C και K, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών ενώ περιέχει και φυτικές ίνες.
Έχει επίσης παρατηρηθεί μέσα από πειράματα σε τρωκτικά ότι το σέλινο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση φλεγμονών, ενώ μπορεί να μειώσει και την αρτηριακή πίεση.
Τα οφέλη των φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν το έντερο να «δουλεύει ομαλά». Επίσης, μαλακώνουν τα κόπρανα, διευκολύνοντας τη διέλευση τους από τον εντερικό σωλήνα. Το νερό που εμπεριέχεται στο σέλινο αλλά και η ο ζωμός του σέλινου συμβάλουν στη μείωση του φουσκώματος. Το πόσιμο νερό θα κρατήσει τα κόπρανα ενυδατωμένα και μαλακά, γι ΄αυτό είναι και απαραίτητο να πίνουμε 6 με 8 ποτήρια νερό.
Η δυσκοιλιότητα
Το σέλινο μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή οξέος του στομάχου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα του φουσκώματος. Ωστόσο, η κατανάλωσή του σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές.
Να σημειωθεί επίσης ότι η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα μπορούν να είναι αποτέλεσμα άγχους. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα, ανατρέξτε στον γιατρό σας.
Ενώ ο χυμός σέλινου μπορεί να βοηθήσει, σε γενικές γραμμές, η Δρ. Μέγκαν είπε ότι «δεν υπάρχουν πραγματικά τροφές κατά του φουσκώματος». Αντίθετα, πρότεινε μια σειρά από πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη του φουσκώματος. Επίσης, για τη μείωση του φουσκώματος συμβάλει η κατανάλωση μικρών γευμάτων τρώγοντάς τα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επίσης, βοηθά το να τρώμε αργά για να μην απορροφάμε αέρα ενώ τα προβιοτικά συμβάλουν στην ορθή λειτουργεία του γαστρεντερικού.