Ο δήμος Λαρισαίων στο πρόγραμμα «PlayfulParadigm»

Χωρίς σχόλια Share:
Ο δήμος Λαρισαίων  στο πρόγραμμα «PlayfulParadigm»

H πρώτη ενημερωτική συνάντηση τοπικών φορέων σχετικά με το έργο «PlayfulParadigm», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Urbact III,πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας. Το έργο «Playful Paradigm» είναι ένα δίκτυο μεταφοράς (Transfer Network) που αφορά την Καλή Πρακτική της πόλης του Udine και χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν ευέλικτο και καινοτόμο τρόπο για τη δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης πόλης.

Για τις σύγχρονες πόλεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η αστικοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κρίνεται χρήσιμο ένα καινοτόμο και σχεδιασμένο από κοινού εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας. Η πόλη του Udine είναι πρωτοπόρα στο Κίνημα Παιχνιδιάρικων Πόλεων της Ιταλίας και χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν καινοτόμο τρόπο ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών διαφορετικών ηλικιών, για την προώθηση της υγιούς ζωής, της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση εθιστικών συμπεριφορών.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Τμήματος Πολιτισμού, του Τμήματος Εκπαιδευτικών Δομών και Δια Βίου Μάθησης, του Κέντρου Κοινότητας, της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων, υπό το συντονισμό του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Γιώργου Σούλτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων του από τον εξωτερικό συνεργάτη Βασίλη Μητσιό, ενώ συζητήθηκε ο τρόπος εντοπισμού και συγκέντρωσης των δράσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη της Λάρισας όλο το χρόνο, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με απώτερο σκοπό την ομαδοποίηση όλων αυτών των δράσεων ώστε να αποτελέσουν έναν «οδηγό χάρτη» της πόλης, προσδίδοντας της μια ξεχωριστή ταυτότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος συμφωνήθηκε η οργάνωση κι άλλων συναντήσεων, με διευρυμένο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να εμπλουτιστεί ο αριθμός των δράσεων υπό την αιγίδα του «PlayfulParadigm» ενώ παράλληλα να υπάρχει ενημέρωση των τοπικών φορέων για τις καλές πρακτικές των λοιπών εταίρων του έργου.
Το εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από τις ακόλουθες πόλεις:
1. Δήμος Udine (Ιταλία) Επικεφαλής εταίρος
2. Δήμος Cork (Ιρλανδία)
3. Δήμος Klaipeda (Λιθουανία)
4. Δήμος Esplugues de Llobregat (Ισπανία)
5. Δήμος Viana do Castelo (Πορτογαλία)
6. Δήμος Λαρισαίων (Ελλάδα)
7. Δήμος Katowice (Πολωνία)
8. Δήμος Novigrad (Κροατία)
Κατά τη διάρκεια του έργου (24 μήνες) οι συμμετέχουσες πόλεις θα αξιολογήσουν τις δυνατότητες μεταφοράς καλών πρακτικών στις δικές τους συνθήκες, την προσαρμογή και υιοθέτηση μεθοδολογιών, πρακτικών και εμπειριών σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Για περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link />
Για επικοινωνία με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων e-mail: euprojects@larissa-dimos.grΛία Γκουντρουμπή, Μαρία Νικολαϊδου.

www.ert.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Creative Outlier Air, αληθινά ασύρματα In-ear ακουστικά

Next Article

O Prem Watsa του επενδυτικού ομίλου Fairfax στο Μαξίμου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: