24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

stoiximan

«Αλιείς στη θάλασσα του κόσμου»

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

klisi mathitwn politakis

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


Κυριακή Β΄ Ματθαίου
(Ματθ. δ΄ 18 – 23)

Σήμερα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την κλήση των τεσσάρων πρώτων μαθητών τους οποίους κάλεσε ο Ιησούς να τον ακολουθήσουν αφήνοντας τους οικείους, την εργασία και τη θάλασσα για να γίνουν εργάτες και συγγενείς Εκείνου, ψαράδες σε μία άλλη θάλασσα, διαφορετική από αυτήν που γνώριζαν.

Ο Ιησούς περπατούσε κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας. Εκεί συνάντησε δύο αδελφούς, τον Σίμωνα που αργότερα τον ονόμασε Πέτρο και τον Ανδρέα, οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους στο νερό για να ψαρέψουν,  «ἦσαν γὰρ ἁλιεῖς».

Λίγο πιο πέρα, στην ίδια περιοχή, συνάντησε τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη τους υιούς του Ζεβεδαίου, ψαράδες κι αυτοί μεροκαματιάρηδες στο πλοιάριο του πατέρα τους να προετοιμάζονται για τη σκληρή εργασία τους.  

«Δεῦτε ὀπίσω μου, καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων». Αυτή ήταν η πρόσκληση του Ιησού.

Ένας λόγος, ένα κάλεσμα ουράνιο σε μία πορεία ειρηνική ταυτόχρονα όμως και επαναστατική που θα άλλαζε τον κόσμο ολόκληρο και την ιστορία, αφού η αλιεία τους θα ήταν αλιεία ψυχών με αποκλειστικό σκοπό τη σωτηρία.

Σε αυτόν τον αγώνα οι μαθητές έχουν αρχηγό τον Ίδιο τον Χριστό και συνεργό το Πανάγιο Πνεύμα που τους αποκαλύπτει το μυστήριο του Χριστού και τους φωτίζει ώστε να το μαρτυρήσουν εις πάντα τα έθνη.

Οι τέσσερις αυτοί ταπεινοί, αγράμματοι και φτωχοί ψαράδες εγκαταλείπουν αμέσως τα δίχτυα και κάθε ενασχόληση τους και ακολουθούν πιστά τον Ιησού.

Ανταποκρίνονται θετικά στην περίεργη και καταλυτική πρόσκλησή Του. Ενθουσιάζονται από τα λόγια και τη θεϊκή παρουσία του Μεγάλου Διδασκάλου και απορρίπτουν κάθε δειλία και εσωτερικό φόβο.

Η δύναμη του Χριστού τους απελευθέρωσε ολοκληρωτικά, τους αναγέννησε, γι’ αυτό και δεν υπήρξε ταραχή στην ψυχή τους, ούτε αναλογίστηκαν τις όποιες δυσκολίες που τους περιμένουν στη νέα τους ζωή και … « εὐθέως ἀφέντες τά δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῷ».

Ο Πέτρος, ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης έγιναν πλέον οι μαθητές του Ιησού και η ύπαρξή τους στράφηκε ολοκληρωτικά σε Εκείνον. Η συμπεριφορά, η εργατικότητα και η πίστη τους έγινε υπόδειγμα για τους άλλους ανθρώπους.

Η δράση τους υπήρξε απολύτως ιεραποστολική, πλήρης ταπεινώσεως, χωρίς να την ανακόπτει οποιαδήποτε πτώση, δυσκολία ή απελπισία. Ο βίος τους υπήρξε ζωντανή απόδειξη της βαθειάς πίστης τους στον Χριστό με αποτέλεσμα τον ευαγγελισμό των ανθρώπων και τη σωτηρία τους.

Σήμερα ο Κύριος εγκαινιάζει την επίγεια δημόσια δράση Του. Οι μαθητές δέχονται το κάλεσμά Του και βαδίζουν συνεπαρμένοι προς το άγνωστο και η ζωή τους αλλάζει ριζικά, όπως αλλάζει και η πορεία όλου του κόσμου.

Η στάση των τεσσάρων μαθητών καθορίζει και τη δική μας ζωή και μας προσφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να μας εμπνέουν όπως ο ζήλος, η αγάπη, η προθυμία, η απόλυτη αφοσίωση στον Θεό, η θερμή πίστη, η αυταπάρνηση, το πνεύμα της θυσίας και η προσεχτική μελέτη του λόγου του Θεού.

Αγαπητοί μου φίλοι.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τα γνωρίσματα της χριστιανικής μας ζωής. Μία ζωή αληθινή, έξω και πέρα από κάθε θρησκευτική υποκρισία που απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό και τον Θεό από τον άνθρωπο.

Μία ζωή γεμάτη από τη Χάρη του Θεού, που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα μας καταστήσει πραγματικούς συνεχιστές των παραδόσεων και της γνήσιας Αποστολικής παρακαταθήκης.

{loadposition adsense}Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αγ.Ιωάννης Μαξίμοβιτς-Σε σοβαρά ασθενείς σκεκόταν ώρες δίπλα τους προσευχόμενος και γονατιστός και γινόταν πολλές φορές το θαύμα

Next Article

Ευαγγέλιο Κυριακής και Απόστολος Κυριακής 4 Ιουλίου 2021 – Αγιορειτών Πατέρων

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: