Ο Χ. Σταϊκούρας απάντησε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Η μείωση φόρων θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα

Χωρίς σχόλια Share:

Με το επιχείρημα ότι οι μειώσεις φόρων επί υπουργίας του το 2014 αύξησαν τα κρατικά έσοδα και μείωσαν στο χαμηλότερο σημείο τη φοροδιαφυγή και το «κενό ΦΠΑ» στα χρόνια των Μνημονίων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις φοροελαφρύνσεις που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση.

Παράλληλα περιέγραψε έναν οδικό χάρτη για άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως τις αρχές του 2020.

Εκθέτοντας τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ο κύριος Σταϊκούρας τόνισε ότι η απελθούσα Κυβέρνηση το χρησιμοποίησε για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως εργαλείο επίτευξης αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, αλλά το αποτέλεσμα είναι να διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος και να μην επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι.

Όπως θύμισε, οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία ανέρχονται σήμερα στα 104 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 46% από το τέλος του 2014. Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε, κατατίθεται άμεσα το 1ο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης, με 3 μεγάλες αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις αλλά και τις παγιες ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία.

Συγκεκριμένα περιέγραψε 3 προτεραιότητες του νέου νομοσχεδίου:

1η Προτεραιότητα: Η άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη – μεσοσταθμικά – κατά 22%. Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου. Ταυτόχρονα όμως λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και για τη μεσαία τάξη.

Συγκεκριμένα, για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%.

Για 60.000 μέχρι 70.000 θα είναι 27%.

Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.

Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.

Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μόλις 14.841 φορολογούμενοι, 10%. 

2η Προτεραιότητα: Η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3η Προτεραιότητα: Η καλλιέργεια της φορολογικής συμμόρφωσης. Η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση που θα ψηφιστεί, θα είναι η τελευταία, όπως τόνισε.

Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Φόρος Εισοδήματος

Μετά από το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, θα ακολουθήσει (από Σεπτέμβριο) η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία:

§ Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων. Θα προβλέπει:

§ Σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

§ Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019!

§ Φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

§ Φορολογικά κίνητρα για πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων (σσ: όπως εκπτώσεις φόρου κλπ).

§ Κίνητρα για συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

§ Θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας και θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΥΠΠΟΑ: Επισκέψιμη η Μονή Δαφνίου – Η αποτίμηση των ζημιών μετά τον σεισμό

Next Article

Πανεπιστήμια: «Κόφτης» στους εισακτέους – Μένουν εκτός και αριστούχοι

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: