Το φθινόπωρο φαίνεται πως είναι εποχή ορόσημο για όσους ασχολούνται με τη μελλοντολογία. Αυτό γιατί από τώρα ετοιμάζουν κλίμα ότι την περίοδο αυτή θα κτυπήσει το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν σε επιδημιολογικά φαινόμενα, τουλάχιστον μακροπρόθεσμες.
Στο πλαίσιο αυτό το φθινόπωρο είναι επίσης η εποχή όπου πολλοί βλέπουν να επιβάλλονται κυρώσεις κατά συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων μέλη των οποίων εκφράζουν σκεπτικισμό για τα πειραματικά εμβόλια.
Έτσι όπως αναφέρει η «Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής» η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα αποτελέσει την… ύστατη λύση.
Έτσι προτείνεται η… στοχευμένη ενημέρωση και την «τέχνη της πειθούς» στους . υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), προκειμένου να υποχρεωθούν να εμβολιαστούν. Εάν η «τέχνη» δεν πετύχει τότε έρχονται οι κυρώσεις.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την υποχρεωτικότητα
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού των 400 υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), άνοιξε με τον πιο σαφή τρόπο το «ακανθώδες» θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ζήτημα προ διμήνου παραπέμποντας όμως τις όποιες αποφάσεις για το φθινόπωρο.
Αν και το πλαίσιο δεν έχει τεθεί ακόμη από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, οι ποινές και οι κυρώσεις που συνοδεύουν την άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) σε τακτά χρονικά διαστήματα, θεωρούνται ότι θα αποτελέσουν «οδηγό» για ανάλογο καθεστώς σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για τον covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ορίζει την περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση για τακτικό αυτοέλεγχο και ειδικά για τους απασχολούμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου την άρνηση του εργοδότη να κάνει δεκτή την παροχή εργασίας του απασχολούμενου και την απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμορφώνεται.
Προκειμένου να αποφευχθούν υποτίθεται τυχόν «επιπλοκές» η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην «Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής», ζητώντας να γνωμοδοτήσει σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους των ΜΦΗ. Ενδεχομένως η σύσταση της Επιτροπής για τις προαναφερθείσες επαγγελματικές ομάδες να ανοίξει τον δρόμο και για άλλους κλάδους, όπως πχ οι εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται σε θέσεις που απαιτείται να προσκομίζουν πιστοποιητικό υγείας.
Με άλλα λόγια έρχεται κύμα υποχρεωτικών εμβολιασμών κατά εργαζομένων στο Δημόσιο στην αρχή συγκεκριμένων ομάδων και στη συνέχεια για όλους. Όποιος διαφωνεί ή εμφανίζεται ως σκεπτικιστής τότε θα επιβάλλονται κυρώσεις με μειώσεις αποδοχών και άλλα με΄τρα που θα προτείνει η Εθνική Επιτροπή «βιοηθικής».
Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν αν έχουν εμβολιαστεί ούτε προφορικά ούτε εγγράφως τον εργοδότη τους καθώς η διενέργεια ή μη του εμβολιασμού συμπεριλαμβάνεται στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας