Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Δευτέρα με υψηλούς δασμούς τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ: Μεξικό και Καναδάς πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη ροή φαιντανύλης και παράτυπων μεταναστών αν θέλουν να αποφύγουν «καπέλο» 25% στις εξαγωγές τους.
Με μια ανεκδίηγητη ανάρτηση, όπως αυτές που συνηθίζει στο TruthSocial, ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμος τη Δευτέρα να υπογράψει την επιβολή δασμών της τάξης του 25% σε Καναδά και Μεξικό, πέραν ενός έξτρα δασμού 10% στα κινεζικά προϊόντα.
«Οι δασμοί αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου τα ναρκωτικά, ειδικά η φαιντανύλη, και οι παράνομοι εξωγήινοι σταματήσουν την εισβολή τους στη χώρα μας», έγραψε χαρακτηριστικά.
Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό έχουν τα μέσα και την εξουσία να βάλουν εύκολα τέλος σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Για αυτό τους ζητάμε να χρησιμοποιήσουν αυτή την εξουσία. Και μέχρι να το κάνουν, θα πρέπει να το πληρώσουν ακριβά».
Ποιος όμως θα πληρώσει πραγματικά τον λογαριασμό;
Οι επικριτές του εμπορικού πολέμου που ετοιμάζει ο Τραμπ εκτιμούν πως, εφόσον υλοποιήσει τις απειλές του, αυτοί που θα «την πληρώσουν» θα είναι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι αυτοί που θα μπορούσαν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτού, διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο των Los Angeles Times που προειδοποιεί πως «οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να επιφέρουν υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα, αυτοκίνητα και ρούχα».
Όταν επιβάλλονται δασμοί κατά των ξένων εισαγωγών, οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν φόρους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις αγορές τους. Όπως είναι… φυσικό, μετακυλύουν αυτό το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.
Το Μεξικό και ο Καναδάς προμηθεύουν το 32% των φρέσκων φρούτων και το 34% των φρέσκων λαχανικών που πωλούνται στις ΗΠΑ, ενώ το Μεξικό ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αγαθά πέρυσι, ξεπερνώντας την Κίνα.
Η χώρα είναι σημαντικός κατασκευαστής επιβατικών οχημάτων, φορτηγών, αλλά και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Το 88% των οχημάτων που παράγονται στο Μεξικό εξάγονται, με το 76% να κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα οι προτεινόμενοι δασμοί θα αυξήσουν πιθανότατα και τις τιμές της βενζίνης – ιδίως στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου ο Καναδάς προμηθεύει μεγάλο μέρος του αργού πετρελαίου που χρησιμοποιείται στα διυλιστήρια των ΗΠΑ.
«Αν το ποτό σας είναι η τεκίλα ή μια παγωμένη μαργαρίτα – ή προτιμάτε από μπύρες τη Modelo – ο λογαριασμός σας στο μπαρ θα αυξηθεί», προειδοποιεί το USA Today. Το ίδιο ισχύει και για όσους είναι του bourbon και του καναδέζικου ουίσκι.
Από τις αυξήσεις δεν φαίνεται να γλυτώνουν ούτε οι ηλεκτρικές συσκευές, από τηλεοράσεις και smartphones έως πλυντήρια πιάτων και ρούχων – πολλά από τα οποία κατασκευάζονται στο Μεξικό και την Κίνα, ή με εξαρτήματα που εισάγονται από τις χώρες αυτές.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη αξίας 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Μεξικό το 2023, ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα αφορά ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Ανησυχία στην ΕΕ για το επόμενο βήμα Τραμπ
Το χειρότερο σενάριο για το μέλλον των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων ήρθε στην επιφάνεια αυτή την εβδομάδα, σχολιάζει το Bloomberg, με τις απειλές Τραμπ να παρασύρουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, ιδίως εκείνες εταιρειών όπως η Stellantis NV και η Volkswagen AG, τα οχήματα των οποίων θα ήταν ευάλωτα σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον.
Η προειδοποίηση του Τραμπ λειτουργεί τώρα ως προσχέδιο για το πώς είναι πιθανό να διαχειριστεί ο Τραμπ τις σχέσεις του με το μπλοκ: θα μπορούσε να επιβάλει – ή να απειλήσει να επιβάλει – δασμούς χρησιμοποιώντας αιτολόγηση που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την προστασία των εγχώριων βιομηχανιών.
Όσον αφορά το εμπόριο, ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ χειρότερα από ό,τι η Κίνα.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη», δήλωσε σε συνέντευξή της η Penny Naas, εμπειρογνώμονας σε θέματα παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής στο German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον. «Οι απειλές του μου φαίνονται σαν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού που θα πρέπει να περιμένουν ότι θα έρθει… στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».
Το ευρώ αρχικά κινήθηκε υψηλότερα έναντι του δολαρίου την Τρίτη μετά τις δηλώσεις Τραμπ – ανακάμπτοντας από χαμηλό δύο ετών – εν μέσω ανακούφισης για το γεγονός πως δεν έκανε καμία αναφορά σε ευρωπαϊκούς εμπορικούς δασμούς. Η τάση αυτή ωστόσο γρήγορα ανατράπηκε.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό το 2017, όταν ο Τραμπ, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, επέβαλε δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο. Το μπλοκ των 27 προσπάθησε τότε να υπερασπιστεί τις εταιρείες του και να επιβάλει αντίποινα.
«Ενωμένη Ευρώπη» VS America First
Έκτοτε, η ΕΕ έχει επανεφεύρει το εμπορικό της δόγμα, διευρύνοντας την εργαλειοθήκη της για την αντιμετώπιση αντίστοιχων πρακτικών.
«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο τα πράγματα να άλλαξουν και πάλι με μια νέα αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7 στην Ιταλία την Τρίτη.
«Εάν η νέα αμερικανική κυβέρνηση ακολουθήσει την πολιτική “America First” στους τομείς του κλίματος ή του εμπορίου, τότε η απάντησή μας θα είναι “Ενωμένη Ευρώπη”».
Σημειώνεται πως η νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση αποσκοπεί στον εντοπισμό των κινδύνων που «αναδύονται ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, του γεωοικονομικού κατακερματισμού και των τεχνολογικών αλλαγών», αλλά και στη δημιουργία εργαλείων για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει σε μια νέα δέσμη εμπορικών εξουσιών που επιτρέπει στην ΕΕ να αντεπιτίθεται σε τρίτες χώρες επιβάλλοντας δασμούς ή άλλα τιμωρητικά μέτρα ως απάντηση σε τέτοιους περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα.
Η ΕΕ έχει εγκρίνσει ακόμη τον λεγόμενο κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος επιτρέπει στην Επιτροπή να εμποδίζει, μεταξύ άλλων μέτρων, τις ξένες εταιρείες που λαμβάνουν αθέμιτες κρατικές χορηγίες να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς ή σε συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στο μπλοκ.