Δεν έχει ακόμη φανεί αν και τι θα σημαίνει για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση η κατ ιδίαν συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Ανδρουλάκη. Σημαίνει, όμως, ήδη πολλά για τη σχέση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνει απ το κακό στο χειρότερο.
Μέρα με τη μέρα αγριεύει η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την κόντρα Φάμελλου-Ανδρουλάκη («σαν να μην έγιναν ποτέ οι υποκλοπές» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη/ «ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται»), πήραν τη σκυτάλη οι εκπρόσωποι τον κομμάτων.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος (στον ρ/σ «Παραπολιτικά») υποστήριξε ότι ήταν αυτογκόλ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «μπήκε στο ίδιο κάδρο» με τον πρωθυπουργό λίγες μέρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού γιατί έδειξε ότι εκπροσωπεί μια «εύκολη, βολική, προβλέψιμη και απολύτως επιθυμητή αντιπολίτευση». Υποστήριξε επίσης ότι προέκυψε «απόλυτη συμφωνία» για να καταλήξει ότι εξωθεσμικά κέντρα προωθούν μετεκλογικό σενάριο που περιλαμβάνει συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και «ολίγη Κασσελάκη».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς απάντησε σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους (στον ρ.σ Real) σημειώνοντας ότι «θα είναι στρατηγικό λάθος της παραδοσιακής αριστεράς να στοχοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτό θα διευκολύνει στην πράξη τη διαιώνιση της εκλογικής κυριαρχίας της ΝΔ η οποία τώρα κλυδωνίζεται». Συνέχισε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ και για εμάς ο αγώνας είναι μονομέτωπος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και σε μία κυβέρνηση η οποία θεωρούμε ότι δεν προχωράει στην ορθή κατεύθυνση τη χώρα».
Το συμπέρασμα είναι ότι η Κουμουνδούρου θα επιμένει στην άσκηση πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας το για ανώδυνη αντιπολίτευση, επιδιώκοντας από τη μια την ανάκτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από επιστροφή βουλευτών, και από την άλλη τη βελτίωση της εικόνας του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, με προσέλκυση προοδευτικών πολιτών που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει την σύνδεσή τους με το ΠΑΣΟΚ.
Νέα πόλωση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Έτσι, διαμορφώνεται ένας μικρός δικομματισμός που μπορεί να χαρακτηρίζεται από περισσότερη πόλωση, ή και τοξικότητα, σε σύγκριση με τον μεγάλο δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Είναι ενδεικτική του βάθους που έχει η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, την ώρα που μόνο η συνεργασία τους θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να απειλήσει τη ΝΔ, το γεγονός ότι επηρέασε τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ όταν ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε να μη γίνεται αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση αλλά τα πυρά να στρέφονται προς μία μόνο κατεύθυνση, δηλαδή προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξέφρασε ανάλογη άποψη άλλος βουλευτής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται ανάλογα σχόλια πίσω από την πλάτη του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε τη συζήτηση σε αυστηρό τόνο, με βασικό επιχείρημα ότι «τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο», αλλά είναι προφανές ότι μόνο πρόσκαιρα το θέμα θεωρείται λήξαν.
Ο βουλευτής Α Αθήνας, υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ υψηλή δημοφιλία, μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αποσύρθηκε από το προσκήνιο λόγω μια επέμβασης στις φωνητικές χορδές. Η απόστασιοποίησή του σχολιάστηκε πολλές φορές εντός και εκτός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι αυτό έκανε αίσθηση σε όσους άκουσαν ή έμαθαν την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Γιατί το ζήτημα των προοδευτικών συγκλίσεων τίθεται σε ολόκληρη την ΕΕ στο πλαίσιο της αναζήτησης απαντήσεων απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, τίθεται εκ των πραγμάτων και στη χώρα μας λόγω της πολιτικής ηγεμονίας που διατηρεί η ΝΔ και της απουσίας εναλλακτικής δύναμης διακυβέρνησης. Με αυτή την έννοια, ο Παύλος Γερουλάνος άγγιξε την καρδιά του ελληνικού πολιτικού προβλήματος και γι αυτό στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μάλλον γράφτηκε μόνο ο πρόλογος ενός έργου με πολλές ακόμη πράξεις.