«Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί ένα ολιγοπώλιο που διαμορφώνει τιμές και χρεώσεις σε βάρος καταθετών κι επιχειρήσεων και σωρεύει υπερκέρδη. Πρέπει το καρτέλ να σπάσει. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ενισχύοντας το ρόλο της Πολιτείας στον τραπεζικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Νέα εστία αντιπαράθεσης πυροδότησε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μη ρεαλιστική πρόταση και να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί στον τραπεζικό τομέα.
«Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί ένα ολιγοπώλιο που διαμορφώνει τιμές και χρεώσεις σε βάρος καταθετών κι επιχειρήσεων και σωρεύει υπερκέρδη. Η πρότασή μας είναι σαφής και συγκεκριμένη. Πρέπει το καρτέλ να σπάσει.Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ενισχύοντας το ρόλο της Πολιτείας στον τραπεζικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Αυτό σημαίνει ενίσχυση της επιτελικής-στρατηγικής παρουσίας του κράτους για να σπάσει το καρτέλ και για να αναβιώσει ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα και ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, και αναφέρομαι στη μετοχική σύνθεση, ώστε να παίξει τον εξυγιαντικό ρόλο της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες», εξήγησε στη συνέχεια.
«Ο κ. Φάμελλος πρότεινε την κρατικοποίηση της Εθνικής δηλαδή. Να συμμετέχει το Δημόσιο και να έχει λόγο σε αποφάσεις διαμόρφωσης των επιτοκίων που βάζει η Εθνική τράπεζα. Λέτε δηλαδή, να έχει δημόσιο λόγο στα επιτόκια που προσδιορίζει μια ιδιωτική τράπεζα με βάση του κανόνες της ΕΚΤ», σχολίασε σκπωτικά ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, τονίζοντας πως «δεν μπορεί το κράτος να επέμβει στις αποφάσεις διαμόρφωσης των επιτοκίων. Αν συμβεί αυτό θα πάρουν την άδεια της Εθνικής».
«Κουβαλάτε το αμάρτημα που χάθηκαν 40 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών και έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο για δημοσιονομική ανευθυνότητα. Μεγαλύτερη από τη δική σας με τα χαμένα 40 δις ευρώ δεν υπάρχει», τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Παππάς με τον Σταύρο Καλαφάτη να του φωνάζει εκτός μικροφώνου πως «καταστρέψατε τη χώρα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε, αναφέροντας ότι «οι δημόσιες τράπεζες στην Ευρώπη κεφαλαιοποίησαν 3,5 τρις ευρώ, ενώ στην Ελλάδα έχουμε επιδότηση αισχροκέρδειας», με τον Θάνο Πετραλιά να επανέρχεται λέγοντας πως «κι εμείς έχουμε μετοχές σε τράπεζες αλλά δεν μπορεί ο μέτοχος να αποφασίζει επί των επιτοκίων. Αν αντιληφθεί η ΕΚΤ ότι ο μέτοχος παρεμβαίνει, στα επιτόκια παίρνει την άδεια της τράπεζας».