Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο άνθρωπος που ενέπλεξε τη χώρα του στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 2001 στο πλευρό των ΗΠΑ, στηλίτευσε την «εγκατάλειψη» της ασιατικής χώρας από τη Δύση.
«Η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν και του λαού του είναι τραγική, επικίνδυνη και αχρείαστη και δεν είναι ούτε προς το δικό του συμφέρον, ούτε προς το δικό μας», ανέφερε σε μακροσκελές άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ινστιτούτου του κι αποτελεί την πρώτη δημόσια αντίδρασή του στην κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
«Παρατηρώντας τις συνέπειες της απόφασης να παραδοθεί ξανά το Αφγανιστάν στην ίδια οργάνωση από την οποία προήλθε το αιματοκύλισμα της 11ης Σεπτεμβρίου, και μάλιστα με τρόπο που μοιάζει σχεδόν σχεδιασμένος να για διαλαλήσει την ταπείνωσή μας, το ερώτημα που τίθεται από φίλους και εχθρούς είναι: έχασε η Δύση τη στρατηγική της βούληση;»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που είχε επικριθεί έντονα για τη ζέση του να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, προβλέπει ότι η σημερινή στρατηγική της Δύσης θα αποδειχθεί επιζήμια για την ίδια μακροπρόθεσμα.
«Ο κόσμος είναι πλέον αβέβαιος για το τι υπερασπίζεται η Δύση, επειδή είναι εντελώς προφανές ότι η απόφαση να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν με αυτόν τον τρόπο δεν υπαγορεύτηκε από καμιά στρατηγική, αλλά από πολιτικές σκοπιμότητες», έγραψε ο κ. Μπλερ.
«Το κάναμε ενώ κάθε τζιχαντιστική οργάνωση στον κόσμο πανηγύριζε».
«Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν βλέπουν και θα επωφεληθούν. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δυτικοί ηγέτες θα θεωρούνται, κατανοητά, υποτιμημένο νόμισμα», επιχειρηματολογεί ο Τόνι Μπλερ.
Τα δέκα χρόνια που ήταν ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, από το 1997, ο κ. Μπλερ καλλιέργησε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους.
Η αντιδημοτικότητα των στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία είχε καθοριστικό ρόλο στην πτώση του το 2007 και την αντικατάστασή του από τον Γκόρντον Μπράουν.