Ένας ψαράς από τη Φλόριντα έπιασε ένα ψάρι που μοιάζει με τορτίγια, αν και είναι μακρόστενο. Στην Ελλάδα, το ξέρουμε ως γουρουνόψαρο.
«Τι στο καλό είναι αυτό;» σκέφτηκε ο Τομ Μπόσγουορθ, ένας ψαράς και συνταξιούχος που ζει κοντά στον κόλπο της Τάμπα. «Υπάρχουν 200 είδη ψαριών στον κόλπο της Τάμπα και αυτό είναι ένα από τα πιο παράξενα που έχω πιάσει ποτέ».
Ο Μπόσγουορθ έπιασε το ψάρι στις 31 Μαρτίου, ενώ ψάρευε με δύο φίλους του. Ωστόσο, το ψάρι αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα από την Επιτροπή Προστασίας της Φλόριντα για τα Ψάρια και την Άγρια Ζωή (FFWCC), ως Aluterus schoepfii.
Τον Μάρτιο, ο Αμερικανός ψαράς δεν είχε ιδέα τι έπιασε. Θυμόταν ότι πήρε το δόλωμα και απογοητεύτηκε που ήταν μικρό. Αλλά ίσως γι’ αυτό να έπιασε το ψάρι – ο ψαράς έβαλε μικρότερο αγκίστρι για να χωρέσει το μικροσκοπικό δόλωμα με τις γαρίδες- και ίσως γι’ αυτό να έπιασε το συγκεκριμένο ψάρι, το οποίο έχει πολύ μικρό στόμα. Το μήκος του είναι 55 εκατοστά.
Ενώ ετοιμαζόταν να σταματήσει το ψάρεμα, τελικά αποφάσισε να προσπαθήσει να πιάσει ένα ακόμη ψάρι. Όταν ένιωσε ένα τράβηγμα στην πετονιά, κοίταξε κάτω και νόμιζε ότι το λευκό ψάρι ήταν μια πλαστική σακούλα.
Μόλις το έβγαλε από το νερό, συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για ένα λευκό ψάρι με πορτοκαλί στίγματα. «Το κοιτάξαμε και οι τρεις μας και αναρωτηθήκαμε τι είδους ψάρι ήταν», δήλωσε ο Μπόσγουορθ στο Live Science. Στη συνέχεια, το τράβηξε μερικές φωτογραφίες και το απελευθέρωσε πίσω στον κόλπο.
Περίεργος να μάθει τι είδους ψάρι έπιασε ο Μπόσγουορθ, έστειλε τις φωτογραφίες του με email στο FFWCC, το οποίο και το αναγνώρισε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του κοινού ρωτάει για αυτό το ψάρι. Κάθε χρόνο, περίπου τρεις άνθρωποι στέλνουν φωτογραφίες αυτών των ψαριών στο FFWCC, ζητώντας από τους ειδικούς να τα αναγνωρίσουν, δήλωσε στο Live Science ο Έρικ Ποστ, υπεύθυνος συλλογής ιχθυολογίας στο FFWCC.
Παρά το όνομά του, το πορτοκαλί γουρουνόψαρο μπορεί να έχει και άλλα χρώματα, στίγματα αλλά και σύνθετα σχέδια, σύμφωνα με το Μουσείο της Φλόριντα. Αυτά τα ψάρια ζουν συνήθως σε θαλάσσια λιβάδια, όπου τρέφονται με φύκια και άλλα φυτά.
Το ψάρι αυτό διαθέτει ακόμη και ένα μυστικό αμυντικό εργαλείο. Όταν αισθάνεται ότι απειλείται, βουτάει σε μια κοντινή σχισμή ή τρύπα και σηκώνει την άκαμπτη ράχη του – μια λεπτή, σαν κεραία προεξοχή, που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού του. Αυτή η σπονδυλική στήλη κρατά το ψάρι σφηνωμένο στην κρυψώνα του μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Εάν ένα αρπακτικό, όπως το παράκτιο σαυρόψαρο (Synodus foetens) ή το γλαρόνι (Sterna fuscata), προσπαθήσει να το φάει, το γουρουνόψαρο μπορεί να χρησιμοποιήσει την όρθια ράχη του για να το κρατήσει μακριά από το στόμα του αρπακτικού, εξήγησε ο Ποστ.
Αν και ορισμένα αρπακτικά μπορεί να θεωρούν νόστιμο αυτό το ψάρι, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαφορετική γνώμη. Αυτά τα ψάρια έχουν σκληρό δέρμα και δεν έχουν πολύ κρέας πάνω τους, δήλωσε ο Ποστ. Επιπλέον, επειδή το συγκεκριμένο ψάρι τρώει φύκια, έχει συνδεθεί με περιστατικά δηλητηρίασης από ciguatera. Πρόκειται για δηλητηρίαση μετά από κατανάλωση ψαριών που ζουν σε υφάλους και περιέχουν τοξίνες από φύκια, σύμφωνα με το Μουσείο της Φλόριντα και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των ΗΠΑ.
Αντίθετα, οι περισσότεροι άνθρωποι συναντούν το ψάρι αυτό σε ενυδρεία.
«Είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ψάρια που έχω πιάσει ποτέ», δήλωσε ο ψαράς.
ΠΗΓΗ: Live Science
www.ertnews.gr