Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στη γαλλική ριβιέρα με τη Μονακό (30/09, 20:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) και μετράμε τους σφυγμούς του προπονητή που εμφανίζεται για πρώτη φορά στον χορό των ντεμπιντάντ. Λαχείο του ‘τυχε που λέει κι ένας φίλος μου στο Ρέθυμνο!
Τον Δημήτρη Πρίφτη, εννοώ, που δεν του έτυχε ένα, αλλά κάμποσα λαχεία κι ελπίζει πως θα πιάσει κάτι, έστω και τον λήγοντα!
Στο κάτω κάτω ο λήγων (αριθμός) στο μπάσκετ είναι σκέτος θησαυρός!
Η σημερινή βραδιά είναι μεγάλη και ιστορική για τον προπονητή του Παναθηναϊκού, που νομιμοποιείται μέσα στην πρεμούρα του να σιγοψιθυρίζει εκείνο το παλιό τραγούδι του Γιάννη Βογιατζή…
“Η πρώτη μας νύχτα, αργά θα κυλήσει, εσύ τ’ όνειρο μου και γύρω η σιωπή”!
Το πρώτο σκέλος ισχύει οπωσδήποτε. Το τρίτο επίσης…
Το δεύτερο παίζεται, εκτός κι αν η Μονακό και ο Παναθηναϊκός παίξουν καμιά παράταση…
Το τέταρτο αποκλείεται εξ ορισμού, διότι οι Μονεγάσκοι θα βάλουν τα γιορτινά τους και θα αλαλάζουν για να γιορτάσουν την παρθενική εμφάνιση τους στα ανώτατα κλιμάκια του μπάσκετ…
Οι έξι ήττες και ο Μακρόν
Του έτυχε λοιπόν του Πρίφτη να κάνει το δικό του ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα απέναντι σε μια ομάδα που έχει εξελιχθεί στον κακό δαίμονα του!
Έξι ήττες σε ισάριθμα ματς στο παρελθόν έχει γνωρίσει και ελπίζει πως απόψε θα γυρίσει το χαρτί του και θα γελάσει το χειλάκι του…
Διάγουμε κιόλας ως έθνη την αναβίωση του συνθήματος “Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία” και μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, παίρνει σειρά σε αυτό το αλισβερίσι και ο Πρίφτης μαζί με τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς…
Βεβαίως ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν ενδιαφέρεται ν’ αγοράσει φρεγάτες, κορβέτες και λοιπά οπλικά συστήματα, τη ρημάδα τη νίκη θέλει και τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο!
Μίλησα χθες μαζί του και τον ρώτησα τι νιώθει ενόψει του ντεμπούτου του στην Ευρωλίγκα, αλλά με γείωσε κανονικά!
“Μένω άδειος και παγωμένος”
“Τίποτε. Απολύτως τίποτε. Είμαι και θα προσπαθήσω να μείνω άδειος από συναισθήματα και παγωμένος”, μου απάντησε.
“Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να έχεις κρύο αίμα και τίποτε άλλο” συνεχίζει. “Όντως είναι πρωτόγνωρη αυτή η φάση για εμένα, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, με τρώει η περιέργεια για το πώς θα διαχειριστώ τη μεγάλη διαδρομή με τα απανωτά ματς. Αυτή η αλληλουχία με τα απανωτά ματς, τα ταξίδια και τις διαβολοβδομάδες είναι όντως κάτι ξεχωριστό. Μέχρι τώρα μου είχε συμβεί αποσπασματικά σε playoffs, αλλά τώρα θα είναι κάτι που θα συμβαίνει συχνά”.
Βαπτίζεται, λοιπόν, ο δούλος του Θεού, Πρίφτης!
Βαπτίζεται, εννοώ, στην κολυμπήθρα της κορυφαίας τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στην οποία δεν είχε αξιωθεί να κοουτσάρει έως τώρα.
Θα του συνέβαινε σε κάθε περίπτωση αυτό, διότι εάν δεν επέστρεφε στην Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, θα έκανε αυτό το ντεμπούτο αύριο με την Ούνικς απέναντι στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Ο κακός δαίμονας του
Τη σεζόν 2020-21 ο Πρίφτης οδήγησε τους Τατάρους στους τελικούς του Εurocup και μέσω αυτών στην επιστροφή τους στην Ευρωλίγκα, αλλά έμειναν να ξεροσταλιάζουν κάτω από το βάθρο των νικητών…
Ποια ομάδα αντιμετώπισαν και την είδαν να κατακτά τον τίτλο και μάλιστα μέσα στο δικό τους σπίτι;
Την αποψινή αντίπαλο του Παναθηναϊκού τη νεαρά Γαλλίδα ενζενί από το Μόντε Κάρλο!
Πλάκα πλάκα, το αποψινό ματς είναι ο ορισμός των ετερώνυμων: από τη μια πλευρά βρίσκεται ο μπαρουτοκαπνισμένος εξάκις βασιλιάς και από την άλλη η πρωτάρα πριγκηπέσα του Μονακό, στο ρόλο της Σταχτοπούτας που δεν θέλει να χάσει το γοβάκι της!
Στις 27 και στις 30 του περασμένου Απριλίου, η Μονακό έριξε στο κανναβάτσο την Ούνικς με 89-87 και με 86-83 και κατέκτησε τον τίτλο, αβγατίζοντας το σερί της απέναντι στον Πρίφτη…
Οι λεγάμενοι είχαν νικήσει την Ούνικς και στο Τop 16 του Eurocup τη σεζόν 2019-20 με 84-78 και 85-60 έχοντας στον πάγκο τους τον Σάσα Ομπράντοβιτς.
Τρία χρόνια νωρίτερα, πάλι με προπονητή τον Μίτροβιτς, είχαν κάνει την ίδια διπλή ζημιά στον Άρη, στον πάγκο του οποίου βρισκόταν ο Πρίφτης, στη φάση των ομίλων του Basketball Champions League, με σκορ 65-62 και 80-66.
Καρτερία 32 ετών
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τους κακούς δαίμονες και την προσπάθεια του να αδειάσει από συναισθήματα και να εστιάσει στη δύσκολο έργο του, ο Πρίφτης θα προσθέσει απόψε ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή του στα γήπεδα…
Χρειάστηκε κιόλας να περιμένει 32 χρόνια για να τη δει να του κάθεται!
Η διαδρομή του στους πάγκους άρχισε το 1989, όταν, σε ηλικία 21 ετών και όντας τριτοετής φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ, κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο και κοούτσαρε την παιδική ομάδα του Άρη Γλυφάδας.
Καρτέραγε 18 χρόνια μέχρι να κοουτσάρει στην Α1, ως υπηρεσιακός προπονητής της ΑΕΚ, στην τράμπα από τον Άγγελο Κορωνιό στον Βαγγέλη Αγγέλου, με αντιπάλους την Ολυμπιάδα Πατρών και τον Άρη.
Του ξανάτυχε αυτή η ευκαιρία τη σεζόν 209-10 με τον Άρη κόντρα στην Καβάλα, μετά την αποχώρηση του Φώτη Κατσικάρη και προτού αναλάβει τα ηνία ο Ντέιβιντ Μπλατ.
Εντέλει αξιώθηκε να κάνει το ντεμπούτο του σε νορμάλ κατάσταση, ως πρώτος προπονητής σε μια ομάδα, στις 23 Οκτωβρίου του 2010 στην Καλαμίτσα, όπου η Καβάλα επιβλήθηκε του Ηλυσιακού με σκορ 99-71.
Tότε του είπαν «καλώς όρισες», απόψε του ταιριάζει το “bienvenue”!
Ένα ιστορικό ματς
Πέρα από τα… Πριφτέικα, η αποψινή αναμέτρηση Μονακό-Παναθηναϊκός έχει και κάμποσα άλλα ιστορικά σημεία αναφοράς…
Πρώτα απ’ όλα πρόκειται για τον παρθενικό αγώνα της σεζόν 2021-22 που θεού θέλοντος και… ιού επιτρέποντος θα καταλήξει στα τέλη Μαΐου στο Βερολίνο…
Δεύτερον, οι δυο ομάδες δεν είχαν ποτέ πάρε-δώσε μεταξύ τους και αναμετρώνται για πρώτη φορά στα χρονικά…
Τρίτον, εκτός από τον Πρίφτη κάνει επίσης το ντεμπούτο της στη διοργάνωση η Μονακό που παρεμπιπτόντως μαζί με την Ούνικς και τη Ζενίτ είναι οι τρεις ομάδες της διοργάνωσης οι οποίες δεν έχουν στεφθεί ποτέ πρωταθλήτριες στις χώρες τους…
Τέταρτον, έχουν επίσης λόγους ρεβανισμού απέναντι στη Μονακό άλλα τρία στελέχη του Παναθηναϊκού που πλαισίωναν τον Πρίφτη στην Ούνικς: ο Οκάρο Γουάιτ, ο ασίσταντ κόουτς Βασίλης Σίμτσακ και ο φυσικοθεραπευτής Χάρης Γλάρος
Πέμπτον, ο Παναθηναϊκός βρίσκει απέναντι του δυο πρώην δικούς του παίκτες: τον γνωστό και μη εξαιρετέο Μάικ Τζέιμς που έγινε δυο φορές κάτοικος ΟΑΚΑ και τον Αλφα Ντιαλό, ο οποίος πριν από δυόμισι μήνες υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, αλλά η θητεία του διήρκεσε μόλις έντεκα ημέρες!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, για πλείστους όσους λόγους αυτός ο αγώνας είναι στ’ αλήθεια πολύ ξεχωριστός…