Η Ελλάδα και η Κύπρος θα προσπαθήσουν να θέσουν για μια ακόμα φορά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με τους Ευρωπαίους να στρέφονται στην ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Σύνοδος δεν φαίνεται να περιλαμβάνει εξειδικευμένα κάποια ενότητα αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, συνεπώς Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσουν το θέμα στο πλαίσιο της επιμέρους συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αναφορικά το μεταναστευτικό.
Παρ όλα αυτά διεθνολόγοι και αναλυτές που ασχολούνται με το ζήτημα δεν περιμένουν κάποια ουσιαστική συζήτηση αναφορικά με τις τουρκικές ενέργειες.
«Οι Ευρωπαίοι δεν θα συζητήσουν κάτι ουσιαστικό για τα ζητήματα της προκλητικότητας. Ένας από τους λόγους παραμένει η Γερμανία και οι οικονομικές σχέσεις με τους Τούρκους, ωστόσο ειδικά η Κύπρος πρέπει να επιμείνει να θέτει το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων καθώς οι Τούρκοι εποφθαλμιούν την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το νότιο τμήμα του νησιού» επισημαίνει σε ιστοσελίδα ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Όπως προσθέτει, σύμμαχος της Κύπρου και της Ελλάδας εντός ΕΕ θα είναι η Γαλλία αλλά και εκτός ΕΕ η Ρωσία που δεν έχει σκοπό αναγνωρίσει το ψευδοκράτος που ελέγχεται από την Τουρκία.
«Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη δεν επιθυμούν κυρώσεις»
Την άποψη ότι επίκειται επανάληψη της «ευρωπαϊκής αδιαφορίας για τα ελληνοτουρκικά», εκφράζει από την πλευρά του ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε ξανά θεατές στο ίδιο έργο. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη δεν επιθυμούν κυρώσεις. Ακόμα και η Ελλάδα δεν φαίνεται να επιθυμεί κυρώσεις καθώς από όσα έχουμε ακούσει δεν υπάρχει επίσημα κάποιο αίτημα σχετικά με αυτό» υπογραμμίζει,.
Αυτό ενδέχεται να συμβαίνει σύμφωνα με τον αναλυτή, λόγω «μεταναστευτικών ροών που καλούμαστε να διαχειριστούμε μαζί με την Τουρκία, καθώς οι γείτονες απειλούν να ανοίξουν την κάνουλα και η ελληνική πλευρά δεν θα επιθυμεί να τους εξοργίσει. Συνεπώς δεν είναι μόνο η Γερμανία».
Σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει στο Sputnik ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Μήτσιος, οι γερμανοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να δοκιμαστούν μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και όταν «οι Πράσινοι θα θέσουν βέτο στο εμπόριο όπλων προς την Τουρκία».
«Δεν εκτιμώ ότι οι Πράσινοι θα έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη σχέση Γερμανίας και Τουρκίας, καθώς δεν είναι σίγουρο το αν θα έχουν λόγο στην εξωτερική πολιτική» απαντάει από την πλευρά του ο Θέμης Τζήμας.