Συνεχίζεται επέλαση της παραλλαγής Όμικρον και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τουλάχιστον μέχρι να αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι εντυπωσιακή. Πριν από τρεις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1%. Δηλαδή στα 100 test, rapid και PCR θετικό ήταν το ένα. Πριν από μια εβδομάδα, λιγότερο, στις 30 Δεκεμβριου, ο δείκτης θετικότητας ήταν 8%. Δηλαδή θετικός σχεδόν ένας στους δέκα. Σήμερα, ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις από όσους υποβάλλονται σε έλεγχο διαγιγνώσκεται θετικός. Είναι αυτή η εξάπλωση που θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας. Και ο δείκτης θετικότητας αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες.
«Καλπάζει» η Όμικρον, με χιλιάδες νέες διαγνώσεις καθημερινά. Από δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ σε 5 περιφερειακές ενότητες (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλία/ σε χάρτη ) προκύπτει ότι το 70% των κρουσμάτων οφείλονται πλέον στη νέα παραλλαγή. Όπως και το 70% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι 2 δόσεις εμβολίου δεν είναι επαρκείς απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, ενώ η τρίτη δόση προσφέρει άμεση προστασία. Για πρώτη φορά πάντως οι επιστήμονες διεθνώς εκτιμούν ότι η παραλλαγή Όμικρον ίσως αποτελέσει τη διέξοδο από την οξεία φάση της πανδημίας.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου: «Το ενδεχόμενο αυτές οι λοιμώξεις με τον πολλαπλασιασμό του ιού, παρά τον εμβολιασμό, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας, αποτελεί μία ευοίωνη προοπτική».
«Θεωρούμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση αυτά που είδαμε στη Νότιο Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ουρές για τεστ
Οι ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και μονάδες του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα είναι ατελείωτες. Τα rapid test είναι αξιόπιστα και δεν χρειάζεται ο κόσμος να σπεύδει να κάνει PCR τονίζουν οι ειδικοί.
«Άτομα που έχουν θετικό PCR έχουν κατά 95% και θετικό rapid test» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης εξετάστηκε να μειωθεί το πλαφόν των 60 ευρώ για τα μοριακά τεστ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στον Μega: «Αύριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις όσο αφορά τα PCR. Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ».
Σφοδρή κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ντροπιαστικές, ατέλειωτες ουρές ταλαιπωρίας και οικονομική αιμορραγία χιλιάδων πολιτών.
«Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σταματήσει να βάζει πλάτη στο πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος της κοινωνίας. Η λύση είναι μία, αυτή που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης: οργανωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα ιχνηλάτησης με συνταγογράφηση των τεστ» δήλωσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.
Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει: «Για να αποφευχθούν οι ουρές-εστίες μετάδοσης και η ταλαιπωρία, χρειάζονται άμεσα περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου και περισσότερα δωρεάν self-test ανά ΑΜΚΑ».
«Την ώρα που τα ρεκόρ κρουσμάτων σπάνε το ένα μετά το άλλο, η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει το λαό στις ατέλειωτες ουρές των ελάχιστων μονάδων του ΕΟΔΥ και των διαγνωστικών κέντρων, να πληρώνει απ’ το τσακισμένο του εισόδημα για μοριακά και rapid test» σχολίασε το ΚΚΕ.
Λίγα τεστ… πολλά κρούσματα
Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 146.476 τεστ, 36.246 κρούσματα, 615 διασωληνωμένους και 78 θανάτους.
Οι εμβολιασμοί παιδιών συνεχίζονται και ήδη 85.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν κάνει την πρώτη δόση.
«Το 80% των δικαιούχων για τρίτη δόση έχει κάνει ήδη ή την έχει προγραμματίσει» επισήμανε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με 2 δόσεις στους εφήβους προλαμβάνει τη νόσο κατά 92%.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Χαρά Γιαννοπούλου, Άκης Αθανασόπουλος
www.ertnews.gr