Αioli
Μαγιονέζα με σκόρδο, γαλλικής έμπνευσης. Σερβίρεται συνήθως με θαλασσινά. Είναι δεμένο ακόμη και με την κουζίνα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το όνομα σημαίνει σκόρδο και λάδι. Το αγιολί είναι σάλτσα δεμένη με τις κουζίνες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το όνομά του σημαίνει σκόρδο και λάδι.
Άισμπεργκ (iceberg)
Λαχανικό, που προέρχεται από ποικιλία μαρουλιού.
Amuse-bouche
Σημαίνει “αυτό που ευχαριστεί το στόμα”. Είναι το μικρό πιάτο, που σερβίρεται πριν απ’ οτιδήποτε άλλο και αποτελεί μικρογραφία της δουλειάς του chef.
Αντίβ
Πράσινο σγουρό ήρεμο ραδίκι με πικρή γεύση. Οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν έτσι και το άσπρο κηπευτικό με σφιχτά τυλιγμένα φύλλα και πικρή γεύση, που μαγειρεύεται ογκρατέν με μπεσαμέλ και ζαμπόν ή τρώγεται χοντροκομμένο στις σαλάτες.
Αρμπαρόριζα
Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές, ποώδες, αειθαλές φυτό που το συναντάμε πολύ συχνά στους ελληνικούς κήπους και τα μπαλκόνια. Κι αυτό γιατί φυτεύεται εύκολα.
Είναι καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό, και λόγω της δεύτερης ιδιότητάς του χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για να δώσει άρωμα και γεύση σε γλυκά του κουταλιού, αλλά και στη μαγειρική σε κρέας λεμονάτο και σε μαρινάδες για ψάρια και θαλασσινά.
Αrborio
Κοντό ιταλικό ρύζι. Πήρε το όνομά του από την πόλη Arborio, στην κοιλάδα του Πάδου, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Piedmont στην Ιταλία. Έχει αμυλώδη γεύση και δένει καλά με άλλες γεύσεις. Το ρύζι Arborio χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή ριζότο. Συνήθως χρησιμοποιείται και για ρυζόγαλο.
Ασπίκ (aspic)
Διαυγές ζελέ κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού. Παρασκευάζεται από διαυγή ζωμό ή κονσομέ και ζελατίνη και χρησιμοποιείται ως βάση για παρασκευές σε φόρμα ή ως γλάσο για κρύα πιάτα.
Αγάρ-αγάρ
Μπαχαρικό σε σκόνη που περιέχει 84% φυτικές ίνες και παράγεται από εκχύλισμα φυκιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε ζελέ, πουτίγκες και κρέμες. Αποτελεί δε τη χορτοφαγική εναλλακτική λύση της ζωικής ζελατίνης.
Αιματιά
Λουκάνικο που παραδοσιακά φτιάχνεται από αίμα χοιρινού και λίπος, ανάμεικτο με τριμμένα δημητριακά. Μπορεί να γίνει βραστό, τηγανητό ή να ψηθεί στον φούρνο.
Απόχτι
Παραδοσιακό αλλαντικό της Σαντορίνης. Είναι παρόμοιο με τη λούζα που συναντάμε στην Τήνο, και σε άλλα μέρη των Κυκλάδων. Καρυκεύεται όμως με διαφορετικά τρόπο.
Φτιάχνεται από το χοιρινό φιλέτο, αφού τεμαχιστεί μένει στο αλάτι για μια ημέρα και μετά βυθίζεται στο ξύδι για τρεις ημέρες. Οταν βγει από το ξύδι, στεγνώνεται καλά με πετσέτες και αλείφεται με κανέλα (δεν το καρφώνουν με κανέλα) Αφού μείνει για έξι ώρες με την κανέλα προστίθεται μαύρο πιπέρι, ξερό θρούμπι, λίγη ακόμη κανέλα και κρεμάται για να ξεραθεί για αρκετές εβδομάδες.
Αφρόψαρα
Μικρά ψάρια με ασημί χρώμα (γάβρος, σαρδέλες κ.λπ.), τα οποία γενικά αλευρώνονται και τηγανίζονται και χρησιμοποιούνται σαν πρώτο πιάτο.
The post Λεξικό Γαστρονομίας: Από το Α στο Ω-Μέρος 4 appeared first on InStyle.