«Για τον υγιή πληθυσμό μπορούμε να πούμε ότι τώρα δεν χρειάζεται, προφανώς, η τέταρτη δόση. Μπορεί να χρειαστεί αργότερα, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.
Υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός δρ. Άντονι Φάουτσι και άλλοι μεγάλοι επιστήμονες έχουν ζητήσει «να φτιαχτεί ένα εμβόλιο το οποίο στην ουσία θα διαρκεί για όλη τη ζωή, θα πιάνει όλους τους υπότυπους του κορονοϊού που μπορούν να δημιουργηθούν, και το οποίο θα είναι φθηνό».
Ερωτηθείσα για πόσο χρονικό διάστημα είμαστε προστατευμένοι με την τρίτη δόση, η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι δεν είναι εύκολη η απάντηση, καθώς ο κορονοϊός είναι κοντά μας μόνο δυο χρόνια και επομένως «δεν μπορούμε να πούμε για 6 ή για 12 μήνες».
«Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες ανθρώπων. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει έχουν super ανοσία. Αυτοί μπορούν να κρατήσουν τα αντισώματά τους παραπάνω και από 1-2 χρόνια. Στα άτομα που μόνο έχουν εμβολιαστεί ή μόνο έχουν νοσήσει, η ανοσία μπορεί να κρατάει λιγότερο. Πολύ μεγάλο ρόλο στο να κρατηθούν τα αντισώματα παίζει και η ηλικία του ατόμου. Στα άτομα ηλικίας 70, 80, 90 ετών, σε συνδυασμό με διάφορες νοσηρότητες, τα αντισώματα θα κρατάνε πολύ λιγότερο. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα αντισώματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός, και για αυτό τους έχει δοθεί τώρα η δυνατότητα για τέταρτη δόση», εξήγησε.
Σύμφωνα με την ίδια, και αυτό το Πάσχα θα το περάσουμε στη σκιά της πανδημίας, αλλά «να σκεφτούμε ότι πέρυσι είχαμε μεγαλύτερη πίεση ως προς την καθημερινότητά μας».
«Τώρα έχουμε το testing, τη χρήση μάσκας σε συνωστισμούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και τον εμβολιασμό. Βεβαίως ζούμε με τον κορονοϊό, δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει να τον αντιμετωπίσουμε, αλλά τουλάχιστον με τον τριπλό εμβολιασμό μπορούμε και ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να μπούμε στο νοσοκομείο, να έχουμε βαριά νόσηση ή να οδηγηθούμε στον θάνατο», διευκρίνισε.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες, λέγοντας ότι πλήττονται πιο βαριά, καθώς είναι «οι ηλικίες που έτσι και αλλιώς σε ένα μεταδοτικό νόσημα περιμένουμε να μην έχουν πολύ καλό ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν και τον κορονοϊό».
«Η μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα άτομα ηλικίας 60, 70, 80 χρονών και άνω. Ειδικά αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να διασωληνωθούν και να πεθάνουν», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι πρόκειται για ασθενείς «με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 80 με 85 έτη, που έτσι και αλλιώς παρουσιάζουν μια κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος», και μάλιστα «έχουν κάνει την τρίτη δόση αρκετά νωρίς, έχουν περάσει το εξάμηνο».
«Ο κορονοϊός μας έχει δείξει ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει μετά από 2-3 εβδομάδες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Η εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ασία, είναι ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στα κρούσματα γενικά. Στις εισαγωγές στα νοσοκομεία πολύ μικρότερη, αλλά υπάρχει και εκεί μια αυξητική τάση. Επομένως τηρούμε στάση αναμονής. Επομένως περιμένουμε σίγουρα σταθεροποίηση όχι μείωση για την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε η ίδια.
www.ertnews.gr