Μια νέα και πολλά υποσχόμενη μοριακή θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον ανέπτυξε μια επιστημονική ομάδα στο ερευνητικό ινστιτούτο Denali Therapeutics στο Σαν Φρανσίσκο. Η συγκεκριμένη θεραπεία αναστέλλει τις μεταλλάξεις στο γονίδιο LRRK2 (leucine-rich repeat kinase 2) το οποίο συνδέεται με τη δυσλειτουργία των λυσοσωμάτων και τη νόσο του Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία ή ένας τρόπος αποτροπής της εξέλιξης της. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο LRRK2 σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου στους ανθρώπους.
Λόγω των μεταλλάξεων στο γονίδιο LRRK2, το ένζυμο LRRK2 γίνεται ιδιαίτερα ενεργό. Αυτό οδηγεί στην καταστροφή των λυσοσωμάτων (κυτταρικά οργανίδια με περιεχόμενο πλούσιο σε υδρολυτικά ένζυμα, ικανά για τη διάσπαση όλων των τύπων των μακρομορίων) και σε διάφορα συμπτώματα της νόσου. Οι επιστήμονες του ινστιτούτου δημιούργησαν ένα μόριο με την ονομασία DNL201 που μπορεί να αναστείλει με επιτυχία τη δραστηριότητα του ενζύμου LRRK2.
Όταν οι ερευνητές χορήγησαν το μόριο σε αρουραίους, συνειδητοποίησαν ότι το DNL201 ήταν ικανό να μειώσει τη δραστηριότητα κινάσης του LRRK2. Επιπλέον, το ένζυμο ενίσχυσε τις λυσοσωμικές λειτουργίες σε κύτταρα αρουραίων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χορήγησαν το DN201 σε μακάκους για τέσσερις εβδομάδες, για να ελέγξουν τα ανεκτά επίπεδα δοσολογίας σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Αφού οι δοκιμές ήταν επιτυχείς στους μακάκους, το επόμενο βήμα ήταν να δοκιμαστεί η μοριακή θεραπεία σε ανθρώπους.
Στην κλινική μελέτη που ακολούθησε, συμμετείχαν 28 ασθενείς με Πάρκινσον και 122 υγιείς εθελοντές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα LRRK2 στο ανθρώπινο αίμα μειώθηκαν μετά την χορήγηση του DNL201. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες δεν εμφάνισαν παρενέργειες ή προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής.
Η επιτυχία του DNL201 ως αναστολέα του LRKK2 είναι σημαντική, γιατί καμία τρέχουσα θεραπεία δεν επιχειρεί να διορθώσει τις δυσλειτουργίες σε κυτταρικό επίπεδο που οδηγούν στη νόσο του Πάρκινσον.
«Ο στόχος της θεραπείας με αναστολείς του LRRK2 είναι η βελτίωση της λυσοσωματικής λειτουργίας και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες οι οποίες αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα», δήλωσε η Ντάνα Τζένινγκς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη ιατρική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Denali Therapeutics, στον ιστότοπο Interesting Engineering.
Η ερευνήτρια είπε επίσης ότι η λυσοσωμική δυσλειτουργία σχετίζεται και με άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η μετωποκροταφική άνοια. Η Τζένινγκς και η ομάδα της συνεργάζονται με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen για την ανάπτυξη προηγμένων αναστολέων του LRKK2 που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί για τους ασθενείς με Πάρκινσον.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science Translational Medicine».
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering
www.ertnews.gr