24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

 Ασυνήθιστη επαναλαμβανόμενη ραδιοέκρηξη στα 3 δισ. έτη φωτός

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια μυστηριώδη, επαναλαμβανόμενη γρήγορη ραδιοέκρηξη (FRB) που προέρχεται από έναν νάνο γαλαξία, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Το εύρημα αυτό είναι διαφορετικό από άλλες ανιχνεύσεις ραδιοεκρήξεων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γρήγορες ραδιοεκρήξεις είναι εκρήξεις ραδιοκυμάτων χιλιοστού του δευτερολέπτου στο διάστημα. Οι μεμονωμένες ραδιοεκρήξεις εκπέμπουν μία φορά και δεν επαναλαμβάνονται. Όμως, οι επαναλαμβανόμενες γρήγορες ραδιοεκρήξεις είναι γνωστό ότι εκπέμπουν σύντομα, ενεργητικά ραδιοκύματα πολλές φορές.

Οι αστρονόμοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν μερικές ραδιοεκρήξεις σε γαλαξίες, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την πραγματική αιτία των παλμών. Το να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την προέλευση αυτών των φωτεινών, έντονων ραδιοεκπομπών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι τις προκαλεί.

Οι επιστήμονες εντόπισαν το αντικείμενο που ονομάζεται FRB 190520, όταν απελευθέρωσε μια έκρηξη ραδιοκυμάτων στις 20 Μαΐου 2019. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο πεντακοσίων μέτρων (FAST) στην Κίνα και ανακάλυψαν την έκρηξη στα δεδομένα από το τηλεσκόπιο τον Νοέμβριο του 2019. Ύστερα από μελέτη, οι αστρονόμοι παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο: το αντικείμενο απελευθέρωνε συχνές, επαναλαμβανόμενες εκρήξεις ραδιοκυμάτων.

Το 2020, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την Πολύ Μεγάλη Συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων Καρλ Γιάνσκι (Karl G. Jansky Very Large Array) στο Νέο Μεξικό, που ανήκει στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιοαστρονομίας (NRAO) του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, για να εντοπίσει την προέλευση της έκρηξης προτού εστιάσει σε αυτήν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη. Οι παρατηρήσεις του Subaru στο ορατό φως έδειξαν ότι η έκρηξη προήλθε από τα περίχωρα ενός μακρινού νάνου γαλαξία.

Μια μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την περασμένη Τετάρτη.

Νέα ερωτήματα

Τα τελευταία ευρήματα εγείρουν περισσότερα ερωτήματα, καθώς τώρα οι αστρονόμοι αναρωτιούνται εάν μπορεί να υπάρχουν δύο είδη γρήγορων ραδιοεκρήξεων.

«Διαφέρουν αυτά που επαναλαμβάνονται από αυτά που δεν επαναλαμβάνονται; Τι γίνεται με την επίμονη εκπομπή ραδίου; Είναι συνηθισμένο;» είπε ο Kshitij Aggarwal, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη ως διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

Είναι πιθανό να υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί που προκαλούν τις ραδιοεκρήξεις ή οτιδήποτε τις παράγει να συμπεριφέρεται διαφορετικά σε διάφορα στάδια της εξέλιξης.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν υποθέσει ότι οι γρήγορες ραδιοεκρήξεις προκαλούνται από τα πυκνά υπολείμματα που απομένουν μετά από ένα σουπερνόβα, που ονομάζεται αστέρι νετρονίων, ή αστέρια νετρονίων με απίστευτα ισχυρά μαγνητικά πεδία που ονομάζονται μαγνητάρια (magnetars).

Πηγές: CNN, Nature

 

 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ανοιχτή επιστολή της Greenpeace στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Next Article

Galaxy Z Flip4 και Z Fold4: Ίσως έρθουν με “swipe for split screen” λειτουργία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: