24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Τι είναι η «βροχή ζώων» και γιατί συμβαίνει

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Αναφορές του σπάνιου φαινομένου της «βροχής ζώων» έχουν καταγραφεί σε όλο το εύρος της ανθρώπινης ιστορίας. Τον 1ο αιώνα μ.Χ., ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος κατέγραψε βροχές ψαριών και βατράχων.

Η «βροχή ζώων» είναι ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο νεκρά ή ζωντανά ζώα πέφτουν από τον ουρανό. Συνήθως πρόκειται για μικρόσωμα ζώα όπως ψάρια, βάτραχοι ή πτηνά. Ορισμένες φορές καταφέρουν να επιβιώσουν της πτώσης και αφού ξεπεράσουν το αρχικό σοκ συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Άλλες φορές τα ζώα είναι παγωμένα, παγιδευμένα σε όγκο πάγου ή διαλυμένα σε άμορφες μάζες κρέατος. Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι τα ζώα αυτά μεταφέρονται σε πολύ μεγάλα ύψη από καταιγίδες ή μικρούς σίφωνες, όπου η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, όπου και παγώνουν.

Το φαινόμενο έχει σημειωθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπως Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Αγγλία, Αργεντινή, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Σερβία, Αμερική. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί δυο φορές βροχή ψαριών: στις 13 με 15 Δεκεμβρίου του 1951 στην Αλώνα της Φλώρινας και στις 7 Δεκεμβρίου του 2002 στην Κορώνα του Κιλκίς. Επίσης, τον Οκτώβριο του 1993 στο Διδυμότειχο έβρεξε χιλιάδες μικρά βατράχια.

Ωστόσο οι νεροποντές και οι ανεμοστρόβιλοι δεν είναι οι μόνες αιτίες για τις πτώσεις ζώων.

Βροχή από…αντζούγιες, Σαν Φρανσίσκο, 2022

Τον Ιούνιο του 2022 στο Σαν Φρανσίσκο, έβρεξε… αντζούγιες. Οι ντόπιοι τις έβρισκαν σε απίθανα μέρη όπως πεζοδρόμια, δρόμους, ταράτσες και στάσεις λεωφορείων.

Μερικά από τα ψάρια φαίνονταν να είναι σε κακή κατάσταση. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η βροχή ψαριών είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τοπικών πληθυσμών αντζούγιας κοντά στις ακτές του Σαν Φρανσίσκο. Τα θαλασσοπούλια, εν τω μεταξύ, αρπάζουν μεγάλες ποσότητες αυτών των ψαριών και όσες δεν καταναλώνουν τις αφήνουν να πέσουν από το στόμα τους.

Πτώση ιγκουάνα, Φλόριντα, 2022

Μερικές φορές, όταν πέφτει η θερμοκρασία το χειμώνα, τα ιγκουάνα φαίνεται να πέφτουν από τον ουρανό, στη Φλόριντα. Τα ιγκουάνα είναι ψυχρόαιμα ζώα και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, πέφτουν σε λήθαργο. Οι αρθρώσεις τους γίνονται δύσκαμπτες και συχνά χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν από τα δέντρο στα οποία έχουν σκαρφαλώσει.

 

Βροχή ψαριών, Τέξας, 2021

Στις 29 Δεκεμβρίου 2021, οι κάτοικοι της Τεξαρκάνα στο Τέξας, αντίκρυσαν μικρά ψάρια σκορπισμένα στο έδαφος. Η πόλη της Τεξαρκάνα ανέφερε αρχικά ως αιτία τις νεροποντές.

«Η αποκαλούμενη βροχή ζώων συμβαίνει όταν μικρά υδρόβια πλάσματα όπως οι βάτραχοι, τα καβούρια και τα μικρά ψάρια παρασύρονται από υδροστρόβιλους ή ρεύματα αέρα στον ουρανό και στη συνέχεια πέφτουν ξανά στη γη μαζί με τη βροχή» έγραψαν οι τοπικές αρχές σε σχετική ανάρτηση.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2022 – δύο ερευνητές πρότειναν μια διαφορετική εξήγηση. Η γεωλόγος Σάρον Χιλλ ανέφερε στο ιστολόγιό της ότι η ίδια και ο Αυστραλός συγγραφέας Πολ Κρόπερ ήταν αρκετά σίγουροι ότι ένα σμήνος κορμοράνων (και πιθανώς άλλα πουλιά) ξέρασε τα γεύματά του ενώ βρισκόταν στον αέρα ή κατά τη διάρκεια της απογείωσης.

Πτώση νεκρών νυχτερίδων, Αυστραλία, 2018

Το 2018, στο Campbelltown της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, πάνω από 200 νυχτερίδες έπεσαν νεκρές νυχτερίδες από τον ουρανό, εξαιτίας του καύσωνα που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι νυχτερίδες δεν αντέχουν τη ζέστη, η οποία τους επηρεάζει τόσο πολύ που είναι σα να βράζει ο εγκέφαλός τους.

Βροχή από αράχνες, Αυστραλία, 2015

Τον Μάιο του 2015, στο Goulburn της Αυστραλίας, έπεσαν εκατομμύρια νεογνά αραχνών από τον ουρανό. Επιπλέον, ιστοί αραχνών κάλυψαν ολόκληρα σπίτια και χωράφια. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στο Τέξας και τη Βραζιλία. Σύμφωνα με τον φυσιοδίφη Μάρτιν Ρόμπινσον από το Μουσείο της Αυστραλίας, οι αράχνες και ειδικά οι πολύ νεαρές, χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται «μέθοδος αεροστάτου» (ballooning), κατά την οποία σκαρφαλώνουν στην κορυφή της βλάστησης και απελευθερώνουν μαζικά ιστό, που τους επιτρεπει να μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα.

Πτώση νεκρών κοτσυφιών, Αρκάνσας, 2010

Περισσότερα από 4.000 κοτσύφια έπεσαν νεκρά  από τον ουρανό στο Beebe του Αρκάνσας, ξεκινώντας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2010. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα πουλιά τρόμαξαν από τα πυροτεχνήματα και άρχισαν να πέφτουν από τις φωλιές τους.

Τα κοτσύφια δεν έχουν καλή όραση και σπάνια πετούν τη νύχτα. Επιπλέον, τα πυροτεχνήματα τα ανάγκασαν να πετάξουν σε χαμηλότερο ύψος από το συνηθισμένο,με αποτέλεσμα να πέσουν πάνω σε δέντρα, σπίτια, παράθυρα και γραμμές ηλεκτροδότησης.

 

ΠΗΓΗ: Earthsky

 

 

 

 

 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Βρετανία: “Πράσινο φως” στη Moderna για διδύναμο εμβόλιο κατά της Όμικρον

Next Article

Pop2See Smart Class: Φτιάχτηκε συσκευή για τυφλούς μαθητές από λυκειόπαιδα στην Πάτρα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: