24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων, πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων, πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

To χρώμα των ούρων σου μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους. Αυτοί μπορεί να διαφέρουν από τα φαγητά που τρώτε, τα φάρμακα που λαμβάνετε έως και ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Όσο περισσότερο πίνετε νερό, τόσο πιο καθαρά μοιάζουν τα ούρα σας. Οποιεσδήποτε σταθερές αλλαγές στο χρώμα των ούρων καθώς και στη μυρωδιά, καλό είναι να τις συζητήσετε με τον γιατρό σας, ειδικά αν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Τον περισσότερο καιρό, οι αλλαγές χρώματος στα ούρα είναι προσωρινές και αβλαβείς. Ίσως είναι το αποτέλεσμα της μη κατανάλωσης αρκετής ποσότητας νερού ή κάτι που φάγατε ή μία παρενέργεια ενός φαρμάκου που λάβατε. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μία αλλαγή στο χρώμα μπορεί να είναι σημάδι ουρολοίμωξης, πέτρας στα νεφρά ή μίας πιο σοβαρής πάθησης που απαιτεί ιατρική φροντίδα όπως αναφέρει το News4health.

Οι αλλαγές των χρωμάτων των ούρων διαφέρουν από το κίτρινο ως το σκούρο πορτοκαλί. Μπορεί, όμως, επίσης να είναι ροζ, κόκκινα, πορτοκαλί, καφέ και ακόμα και πράσινα διότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα. Δεν πρέπει να αγνοηθούν συγκεκριμένα χρώματα.

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέχετε είναι αν υπάρχει αίμα στα ούρα. Αν συνεχίζετε να έχετε αίμα ή πρόσθετα συμπτώματα, μη διστάσετε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Ίσως σας ζητηθεί να κάνετε τεστ ούρων για να ελέγξετε πιθανή μόλυνση ή σημάδια κάποιας χρόνιας νόσου.

Ποιο είναι το φυσιολογικό χρώμα των ούρων;

Τα νεφρά παράγουν ούρα φιλτράροντας τα απόβλητα και το υπερβολικό νερό από το αίμα. Ορισμένα τρόφιμα, βαφές τροφίμων, φάρμακα, ασθένειες καθώς και η ισορροπία υγρών μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων. Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων είναι ανοιχτό κίτρινο έως πορτοκαλί.

Κίτρινα ούρα

Μια χρωστική ουσία που παράγει το σώμα που ονομάζεται ουροχρωμία προκαλεί το κίτρινο χρώμα στα ούρα. Τα υγρά αραιώνουν αυτή την κίτρινη χρωστική ουσία. Όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο πιο καθαρά φαίνονται τα ούρα σας. Όσο λιγότερο πίνετε, τόσο πιο σκούρο φαίνεται.

Εάν είναι πολύ ελαφρύ το χρώμα, μπορεί να πίνετε πάρα πολύ. Εάν είναι σκούρο κίτρινο ή πιο σκούρο από το συνηθισμένο, μπορεί να χρειαστεί να πίνετε περισσότερα υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι .

Κόκκινο ή ροζ

Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα ούρα σας, ένα σύμπτωμα γνωστό ως αιματουρία.

Τα κόκκινα ή ροζ ούρα μπορεί να είναι σημάδι μιας ήπιας ή σοβαρής πάθησης. Εάν υπάρχει πόνος που σχετίζεται, μπορεί να είναι σημάδι ουρολοίμωξης ή πέτρας στα νεφρά. Εάν δεν υπάρχει πόνος, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα στα ούρα μπορεί να φαίνεται καφέ.

Φροντίστε να αναφέρετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα στον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν σοβαρά προβλήματα. Τα κόκκινα ούρα δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα. Τα παντζάρια, τα βατόμουρα και το ραβέντι μπορούν να γίνουν ροζ ή κόκκινα στα ούρα. Η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να το κάνουν.

Σκούρο καφέ ή πορτοκαλί

Τα σκούρα καφέ ή πορτοκαλί ούρα μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης ηπατικής πάθησης.

Θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλημάτων στο συκώτι ή στον χοληδόχο πόρο, ειδικά αν έχετε επίσης ανοιχτόχρωμα κόπρανα

Ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα και βιταμίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ούρα σε αυτά τα χρώματα. Η φάβα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σκούρα καφέ ούρα.

Μπλε ή πράσινα ούρα

Τα πράσινα ούρα μπορεί να προκύψουν από ουρολοίμωξη. Τα μπλε ούρα μπορεί να προκληθούν από μια σπάνια γενετική διαταραχή. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια λιγότερο ανησυχητική εξήγηση για αυτά τα χρώματα. Ορισμένες βαφές τροφίμων και φάρμακα, για παράδειγμα, μπορεί να μετατραπούν σε μπλε ή πράσινα ούρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρωστική ουσία που αλλάζει το χρώμα στα ούρα πρέπει να ξεπλυθεί μέσα σε μία έως δύο ημέρες. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, πίνετε άφθονο νερό. Εάν το ασυνήθιστο χρώμα συνεχιστεί πέρα ​​από το χρονικό πλαίσιο των 24 ωρών, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

#ΟΥΡΑ #ΧΡΩΜΑ #ΜΕΛΕΤΗ



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πυρ και μανία η Δήμητρα Αλεξανδράκη με Δημήτρη Ρόκκο: Έλεος, ξεφτίλα, να υπάρχει κι ένα όριο

Next Article

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι «έβαλαν χέρι» στην Κεντρική Τράπεζα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: