Οι μαζικές απολύσεις στο Snapchat, η πτώση εσόδων της Meta τoυ Facebook και της Apple και το πάγωμα των προσλήψεων σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Σίλικον Βάλεϊ.
Η Χρυσή Εποχή της Σίλικον Βάλεϊ έχει περάσει ανεπιστρεπτί; Η απάντηση είναι περίπλοκη, λένε οι ειδικοί. Η τεχνολογική βιομηχανία βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία 2 χρόνια ενισχύθηκε από την πανδημία η οποία ανάγκασε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να δουλεύει από το σπίτι και αύξησε τη ζήτηση για τεχνολογικές υπηρεσίες. Αυτός ο ρυθμός αύξησης όμως, φαίνεται να επιβραδύνεται, αναφέρει ο «Guardian» σε δημοσίευμά του.
«Αυτό το ‘πάρτι’ δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα», δήλωσε η Μάρκαρετ Ο’ Μάρα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συγγραφέας του βιβλίου «The Code: Silicon Valley and the Remaking of America».
«Απλώς επιστρέφουμε στο φυσιολογικό μετά από μια τεράστια άνοδο κατά την οποία τα πάντα γιγαντώθηκαν», πρόσθεσε.
Αυτές οι τάσεις επιδεινώνονται από μια ευρύτερη παγκόσμια ύφεση – στην οποία ο κόσμος της τεχνολογίας δεν έχει ανοσία, σημείωσε η καθηγήτρια. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές ήδη μέσα στο 2022 και αναμένονται κι άλλες αυξήσεις.
Τα χαμηλά επιτόκια είχαν ενισχύσει την τεχνολογική έκρηξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας σειράς «μονόκερων» – εταιρειών των οποίων οι αποτιμήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια. Στα αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνονται η Airbnb και η Uber – που αποτιμήθηκαν στα 47 δισ. και 82 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Όμως, καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν, δήλωσε η Ο’ Μάρα, υπάρχουν λιγότερα χρήματα στην αγορά και οι επενδυτές θα χρησιμοποιήσουν τα μετρητά «με πολύ πιο συνετό τρόπο».
Η ταχεία ανάπτυξη μετριάστηκε επίσης από την πτώση της εταιρείας κοινόχρηστων επαγγελματικών χώρων WeWork και την κατάρρευση της Theranos, της εταιρείας διαγνωστικών τεστ αίματος που συγκέντρωσε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια.
Τέτοιες ιστορίες, σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο έλεγχο της τεχνολογικής βιομηχανίας στο σύνολό της κατά την τελευταία δεκαετία -συμπεριλαμβανομένων των αποκαλύψεων κατά του Facebook και των δημόσιων ελέγχων των στελεχών της τεχνολογίας στο Κογκρέσο- κλονίζουν την εικόνα της Σίλικον Βάλεϊ.
Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται να έχουν αναθεωρήσει. Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε εκτενώς το Facebook στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008 και επαίνεσε την εταιρεία στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2011. Ωστόσο, σε πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος δε δίστασε να καταδικάσει τον ρόλο της στη διάδοση της παραπληροφόρησης, ιδίως γύρω από τις προεδρικές εκλογές.
«Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για την αποδυνάμωση της δημοκρατίας είναι η βαθιά αλλαγή που έχει συντελεστεί στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και καταναλώνουμε πληροφορίες», δήλωσε τότε ο Ομπάμα.
Οι νομοθέτες και οι ομοσπονδιακοί οργανισμοί των ΗΠΑ έχουν τώρα μπει στη μάχη. Με την αυξανόμενη δράση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) και τη διαφαινόμενη νομοθεσία του Κογκρέσου, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια.
Η αντίληψη του κοινού για την τεχνολογία στο σύνολό της έχει επίσης μετατοπιστεί, με το 68% των Αμερικανών να δηλώνει ότι πιστεύει πως οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υπερβολική δύναμη και επιρροή στην οικονομία – από 51% το 2018.
«Στους Αμερικανούς δεν αρέσουν τα μεγάλα πράγματα – ο συγκεντρωτισμός ανησυχεί τους ανθρώπους», σημείωσε η Ο’ Μάρα.
Η Σίλικον Βάλεϊ επεκτείνεται εκτός Καλιφόρνιας
Η γεωγραφία της επίσης αλλάζει, λένε οι ειδικοί. Η Σίλικον Βάλεϊ είναι μια περιοχή στο νότιο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στη Βόρεια Καλιφόρνια, που είναι συνυφασμένη με την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία.
Η άνοδός της ως κόμβος τεχνολογίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ άρχισαν να εγκαθιστούν εκεί χώρους για ερευνητικά έργα. Αυτή η τάση συνεχίστηκε στην ιδιωτική σφαίρα τις επόμενες δεκαετίες.
Ωστόσο, η βιομηχανία τεχνολογίας επεκτάθηκε πολύ πέρα από την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο – μια τάση που επιταχύνθηκε από την πανδημία. Το 2021, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Όστιν του Τέξας, ακολουθώντας άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Oracle και η Hewlett-Packard.
Αυτό αντανακλάται και στις προσλήψεις, δήλωσε ο Μπρεντ Γουίλιαμς, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία Michael Page, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που ο κλάδος αποκαλεί «χειμώνα των επιχειρηματικών κεφαλαίων».
«Η πανδημία έχει αλλάξει όλο το παιχνίδι», είπε. «Έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο για τις εταιρείες να αποκτήσουν ταλέντα, επειδή δεν ψάχνουν μόνο άτομα από εκείνη την περιοχή, αλλά από όλες τις ΗΠΑ», δήλωσε.
«Η νεκρολογία του κλάδου γράφτηκε πρόωρα»
Παρά τον αυξανόμενο κατάλογο των εμποδίων, «η Σίλικον Βάλεϊ παραμένει απίστευτα εύρωστη», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών του Στάνφορντ, Νίκολας Μπλουμ. Έχει αντέξει πολλά, συμπεριλαμβανομένων των υφέσεων το 2001 και το 2008, και έχει ανακάμψει κάθε φορά, πρόσθεσε.
«Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να μετακομίζουν λόγω της αύξησης της τηλεργασίας, η Σίλικον Βάλεϊ εξακολουθεί να είναι το σημείο μηδέν, και καμία άλλη περιοχή δεν πλησιάζει καν την εξέχουσα θέση της στον κλάδο», τόνισε.
«Η περιοχή του κόλπου και το Σαν Φρανσίσκο έχουν μια ανθεκτική έλξη και διακριτικές ιδιότητες που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν αλλού. Υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι πάνε εκεί για να ζήσουν – θέλουν να βρίσκονται εκεί», συμφώνησε η Ο’ Μάρα.
Αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα που η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει κρίση στέγασης, με τους εργαζόμενους να μετακομίζουν σε φθηνότερες πολιτείες.
«Ο επικήδειος του κλάδου έχει γραφτεί πρόωρα κάποιες φορές», πρόσθεσε. «Μπορεί να είναι το τέλος μιας εποχής για τη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά είναι απίθανο να είναι το τέλος της», τόνισε η επιστήμονας.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr