Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στην επαρχία Jiangxi της κεντρικής Κίνας απολιθωμένες φωλιές με αυγά δεινοσαύρων που χρονολογούνται από την ύστερη Κρητιδική περίοδο, πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται το πρακτορείο EFE.
Τα αυγά είναι «σχεδόν στρογγυλά και καλοδιατηρημένα», έγραψε η εφημερίδα Global Times, υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία της ανακάλυψης για την έρευνα εκείνης της προϊστορικής περιόδου.
Στο βράχο όπου ανακαλύφθηκαν τα απολιθωμένα υπολείμματα, βρέθηκαν επίσης ίχνη από άλλα επτά αυγά που βρίσκονταν εκεί αλλά έπεσαν με την πάροδο του χρόνου, δήλωσαν οι ειδικοί που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη μελέτη.
Αφού ανέλυσαν τα αυγά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για απολιθώματα του γένους Coralloidolithus που ανήκουν στην οικογένεια Stalicoolithidae, δείγματα της οποίας έχουν βρεθεί επίσης στις κινεζικές επαρχίες Zhejiang (ανατολικά) και Henan (κέντρο).
Το είδος του δεινοσαύρου στο οποίο ανήκουν τα αυγά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Η Κίνα είναι η χώρα με τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις απολιθωμένων αυγών δεινοσαύρων στον κόσμο, σημειώνει η EFE.
Η πόλη Heyuan, στη νότια επαρχία Canton, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανακάλυψης αυγών δεινοσαύρων, με σχεδόν 17.000 δείγματα που βρέθηκαν στην επικράτειά της από το 1996.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Mικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: www.globaltimes.cn
www.ertnews.gr