Τεχνική συνάντηση εργασίας για την πορεία υλοποίησης του χρηματοδοτικού προγράμματος για τις λιγνιτικές περιοχές από το Πράσινο Ταμείο, πραγματοποιήθηκε σήμερα (7/11) με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για θέματα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, Νίκου Παπαθανάση, και υπό τον συντονισμό της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά την διάρκεια της τεχνικής συνάντησης, οι συμμετέχοντες προχώρησαν σε απολογισμό των έργων που έχουν συμπεριληφθεί στο εγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αφορά στη διάθεση πόρων για τα έτη 2018-2019, ενώ συζητήθηκε και ο προγραμματισμός των νέων έργων που πρόκειται να συμπεριληφθούν στην επόμενη κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στις αρχές του έτους. Επιπλέον, οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν στις απαιτούμενες μελέτες για την ωρίμανση των έργων προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΔΑΜ ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Δηλώσεις
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε: «Η σημερινή τεχνική συνάντηση, που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ, έχει βαρύνουσα σημασία αφού δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρεθούν σε ένα κοινό τραπέζι και να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας μας. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς, προσδιορίζουμε τις αναπτυξιακές στρατηγικές δυνατότητες που θα δώσουν νέα προοπτική στην οικονομία των Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον δήμο Μεγαλόπολης. Στόχος μας είναι η ενίσχυση και η σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών από τη λιγνιτική δραστηριότητα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία».
Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ), Πελοπίδας Καλλίρης δήλωσε: «Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για τις λιγνιτικές περιοχές, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που έχουμε στην φαρέτρα μας. Ένα εργαλείο που συμπληρώνει χρηματοδοτικά το πρόγραμμα ΔΑΜ, τόσο σε επίπεδο ωρίμανσης έργων, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης έργων που δεν είναι επιλέξιμα από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες. Η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα, αφορά στην έγκριση μιας λίστας έργων συνολικού προϋπολογισμού 19.961.018 εκατ. ευρώ για το 2022, η οποία διαμορφώθηκε ύστερα από συνεργασία όλων των ωφελούμενων φορέων με την Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ. Ουσιαστικά ενεργοποιούμε και εξειδικεύουμε το διαθέσιμο ποσό από τους πόρους για τα έτη 2018 και 2019».
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος, δήλωσε σχετικά: «H σημερινή διαβούλευση …ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το Πράσινο Ταμείο να κάνει μια αναλυτική ανασκόπηση των δράσεων βιώσιμου μετασχηματισμού της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που χρηματοδοτεί. Το ειδικό μεταβατικό πρόγραμμα του φορέα μας προσαρμόζεται συνεχώς στις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών και κάνει πράξη την επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος. Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει την ανάγκη αυτή περισσότερο από ποτέ.»
Οι συμμετέχοντες
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) Πελοπίδας Καλλίρης, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων των λιγνιτικών δήμων καθώς και τα μέλη της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΣΠΑ – ΔΑΜ.
Ειδικότερα, στην συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Νικόλαος Φουρκιώτης, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αμυνταίου Πέτρος Μπερμπερίδης, ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του δήμου Βοΐου. Επιπλέον παρέστησαν, εκ μέρους του ΕΦΕΠΑΕ ο γενικός διευθυντής της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ Σπύρος Σκοτίδας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Ιορδανίδης, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ Παναγιώτης Γραμμέλης, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (INBIΣ) Χρυσόστομος Στύλιος, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) Κωνσταντίνος Τσιόπτσιας και ο πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας Κώστας Φιλιππίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr