Τα αμερικανικά εργαστήρια των εταιριών Moderna και Merck ανακοίνωσαν θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το εμβόλιο τους κατά του καρκίνου του δέρματος με βάση το αγγελιοφόρο RNA , όταν χορηγείται σε συνδυασμό με ένα αντικαρκινικό φάρμακο.
Σε μια μελέτη περίπου 150 ατόμων με μελάνωμα, η λήψη του εμβολίου ταυτόχρονα με το αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης ή θανάτου του καρκίνου κατά 44 τοις εκατό, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν θεραπεία μόνο με το αντικαρκινικό φάρμακο.
«Για πρώτη φορά, δείξαμε τη δυνατότητα του αγγελιαφόρου RNA να έχει αντίκτυπο κατά τη διάρκεια μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής στο μελάνωμα», δήλωσε ο Stephane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.
Η Moderna και η Merck, γνωστές ως MSD εκτός Βόρειας Αμερικής, σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν σύντομα τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες στον τομέα.
Επίσης, οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να ξεκινήσουν το 2023 τις λεγόμενες μελέτες φάσης 3, δηλαδή σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Η τεχνολογία Messenger RNA έχει αποδειχθεί ότι είναι το βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Η Moderna, μαζί με την Pfizer-BioNTech, ήταν οι πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες που πρόσφεραν εμβόλιο κατά του COVID-19 χρησιμοποιώντας τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA.
Αυτή η τεχνολογία θεωρείται πολλά υποσχόμενη για την καταπολέμηση πολλών άλλων ασθενειών.
Το αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda είναι ήδη αδειοδοτημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε κατά του μελανώματος είναι «προσαρμοσμένο», «σχεδιασμένο και παράγεται με βάση τη μοναδική μεταλλακτική υπογραφή» που προσδιορίζεται στον όγκο του ασθενούς, αναφέρει η ανακοίνωση.
Στη μελέτη, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου πριν λάβουν θεραπεία – έως και εννέα δόσεις του εμβολίου.
Περίπου 325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος διαγνώστηκαν το 2020 παγκοσμίως, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Πηγή: AFP
Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος
www.ertnews.gr