Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
Ανοιχτό αφήνει η Goldman Sachs το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία στις 21 Απριλίου από την Standard & Poor’s.
Συνέχιση της παραγωγής και εφαρμογής της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής προκειμένου να σταθεροποιηθεί η βελτίωση που καταγράφεται στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας αναμένουν οι οίκοι αξιολόγησης. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα είναι το τέλος του δρόμου επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες. Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος λιγότερο ευάλωτο στις αναταράξεις της αγοράς. Μάλιστα δεν αποκλείει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 21 Απριλίου από την Standard & Poor’s.
Από ισχυρότατη ζήτηση χαρακτηρίστηκε η έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου. Πρόκειται για τη δεύτερη έξοδο στις αγορές για το ελληνικό δημόσιο από τις αρχές του έτους. Οι δύο εκδόσεις καλύπτουν πάνω από το 85% των συνολικών δανειακών αναγκών της φετινής χρονιάς, που έχουν προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ. Ο Υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωση του για την έκδοση του ομολόγου επεσήμανε ότι «έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.
Αναλυτικότερα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο εκτιμάται ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας, η οποία θα αύξανε το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών.
Πάντως επισημαίνεται ότι αν η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι όπως οι προηγούμενες εξελίξεις της τεχνολογίας της πληροφορίας, θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση βραχυπρόθεσμα.
Τέλος σε ύψος-ρεκόρ, 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το συνολικό χρέος της Γερμανίας, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης.
www.ertnews.gr