Αυξημένες επιδρομές άγριων ζώων παρατηρούνται σε κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, προκαλώντας ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο καθώς και στη φυτική παραγωγή.
Επιδρομές αγριόχοιρων προς αναζήτηση τροφής σημειώνονται σε Εορδαία, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, λόγω του υπερπληθυσμού των άγριων ζώων. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εμφάνιση αρκούδων σε Σέρρες, Κοζάνη, Χαλκιδική, Πυλαία-Χορτιάτη και Θεσσαλονίκη, οι οποίες τρώνε κεράσια ενώ παράλληλα καταστρέφουν μελισσοσμήνη και κτήματα. Κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν ότι οι λύκοι κατασπαράζουν τα ζώα τους, ενώ αγρότης φέρεται να δέχθηκε επίθεση από λύκο στην Πέλλα.
Άνθρωποι κινδυνεύουν από δαγκώματα φιδιών σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Οι ειδικοί μάς ενημερώνουν από ποια φίδια κινδυνεύουμε στην Ελλάδα, μας εξηγούν πού οφείλεται η συχνότητα εμφάνισής τους, πότε θα περιοριστεί η δραστηριότητά τους και μας συμβουλεύουν πώς να αντιδράσουμε αν δούμε ή μας δαγκώσει φίδι.
Αγριογούρουνα
Eορδαία: Αγριόχοιροι «ξεσπυρίζουν» (11/05)
Επιδρομές αγριόχοιρων σε σπαρμένες εκτάσεις με καλαμπόκι καταγράφονται και στην περιοχή της Εορδαίας και μάλιστα κατά αγέλες, λόγω του υπερπληθυσμού των άγριων ζώων, ενώ συχνά οι αγρότες βλέπουν τα ζώα μέσα στα χωράφια τους να σκάβουν τη γη, αναζητώντας τροφή, φοβούμενοι να αντιδράσουν.
Καθημερινά οι παραγωγοί βρίσκονται στον κάμπο για να ελέγξουν την κατάσταση και διαπιστώνουν ότι τα ζώα έχουν προκαλέσει ζημιά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήρθαν αντιμέτωποι με «οικογένειες» που προσπαθούν να τραφούν. Ορισμένοι έχουν ενεργοποιήσει συστήματα παραγωγής ήχου, τα λεγόμενα «κανονάκια» για να απομακρύνουν τους αγριόχοιρους, τα ζώα όμως έχουν εθιστεί στον ήχο και δεν τρέπονται σε φυγή. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, οι αγρότες κατέφυγαν στη λύση των περιφράξεων. Το φαινόμενο αποκτά τα τελευταία χρόνια απειλητικές διαστάσεις, και οι καταστροφές που προκαλούνται δυστυχώς, όπως ισχυρίζονται οι καλλιεργητές, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα να «πάει στράφι» ο κόπος και τα έξοδα τους. Σύμφωνα με δηλώσεις τους θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να επιτρέψει το κυνήγι του αγριόχοιρου, ακόμη και αυτήν την περίοδο.
Θεσσαλονίκη: Αγριογούρουνα “κόβουν” βόλτες στο Πανόραμα (15/05)
Τον “αέρα” τους στο Πανόραμα παίρνουν τα αγριογούρουνα, που βολτάρουν ανενόχλητα ανάμεσα στα σπίτια, τρώγοντας μούρα. Κάτοικοι της περιοχής, που σιγά σιγά συνηθίζουν τις εμφανίσεις τους, τα βιντεοσκοπούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από εννέα χιλιάδες αγριογούρουνα κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Γίνεται έκκληση από τις αρχές να μην ταΐζονται από τους πολίτες. Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη δήλωσε στην ΕΡΤ3 ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί εννέα θανατώσεις σκύλων και πέντε τροχαία ατυχήματα από αγριογούρουνα.
Θεσσαλονίκη: Οικογένεια αγριογούρουνων ψάχνει τροφή για ακόμα μια φορά σε αυλή σπιτιού στο Πανόραμα (31/05)
Η “γνωστή” οικογένεια αγριογούρουνων έκανε για ακόμα μια φορά την εμφάνιση της, ψάχνοντας τροφή σε αυλή σπιτιού στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, χθες (30/5) το βράδυ φτάνοντας κυριολεκτικά στη βεράντα και την εξώπορτα με τους ιδιοκτήτες να ανησυχούν και να μην τολμούν να βγουν από το σπίτι.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού μαμά, μπαμπάς και τα μικρά τους που μεγάλωσαν αρκετά, δηλαδή ολόκληρη η οικογένεια των αγριογούρουνων έκαναν χθες ζημιές στα πλακάκια της βεράντας, αλλά και τη μουριά στον κήπο του σπιτιού, επιχειρώντας να βρουν τροφή. Τα αγριογούρουνα, λένε οι ένοικοι του σπιτιού, έδειχναν να μην ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία, αλλά και ούτε να τρομάζουν από τις προσπάθειες τους να τα διώξουν!
Οι ένοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, ενώ κάλεσαν και το Δασαρχείο, ύστερα από την προτροπή των αστυνομικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς το τηλέφωνο στη Δασική Υπηρεσία δεν απαντούσε.
Έτσι, δηλώνουν, χωρίς να κρύβουν την απογοήτευση τους καθώς το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, πως το μόνο που τους μένει είναι να είναι έξτρα προσεχτικοί όταν βρίσκονται στην… αυλή του σπιτιού τους, σε περίπτωση που η οικογένεια των αγριογούρουνων αποφασίσει να τους επισκεφθεί ξανά.
Ξάνθη: Αγριογούρουνα κατεβαίνουν από τα ορεινά και καταστρέφουν καλλιέργειες (02/06)
“Ρημάζουν τις καλλιέργειες στην πεδινή Ξάνθη τα αγριογούρουνα που κατεβαίνουν από τα ορεινά και οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να ξανασπείρουν τα χωράφια τους, “τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ιρφάν Χατζηγκενέ,απευθύνοντας ερώτημα στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Κουρτίδη, πως θα διαχειριστεί η περιφέρεια τους αγριόχοιρους που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή της Ξάνθης.
Ο κ. Κουρτίδης απάντησε πως το θέμα αφορά το δασαρχείο, ωστόσο σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο Ξάνθης επιτράπηκε το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ξάνθη και εκτός κυνηγετικής περιόδου.
Αρκούδες
Σέρρες: Εντοπίστηκε αρκούδα έξω από τα Χρυσοχώραφα (25/04)
Μια αρκούδα εντοπίστηκε το μεσημέρι έξω από τα Χρυσοχώραφα Σερρών, λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.
Ένας αγρότης πηγαίνοντας στο χωράφι του είδε από μακριά ένα μεγαλόσωμο ζώο, που στην αρχή νόμιζε ότι ήταν αγριογούρουνο.
Όταν ο αγρότης το πλησίασε και διαπίστωσε, ότι ήταν μια αρκούδα, ενώ αργότερα εντοπίστηκαν και τα ίχνη της.
Οι κάτοικοι του χωριού θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν αύριο με τον Αρκτούρο.
Κοζάνη: Οικογένεια αρκούδων “βγήκε βόλτα” σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια στη Σιάτιστα (26/04)
Μια ολόκληρη οικογένεια αρκούδων έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη της Σιάτιστας, μόλις 500 μέτρα από τα τελευταία σπίτια.
Ο Νίκος Μαγιάγκας κινούμενος με το αυτοκίνητο του, προς την πόλη της Σιάτιστας στις 9 το πρωί, συνάντησε πέντε αρκούδες σε μια περιοχή, όπου κινούνται καθημερινά είτε εργαζόμενοι, είτε περιπατητές, όπως ο ίδιος αναφέρει και με ιδιαίτερη ψυχραιμία κατέγραψε με το κινητό του την κίνηση των άγριων ζώων.
Δεν είναι η πρώτη φορά όπως δηλώνει στην κάμερα της ΕΡΤ, που εμφανίζονται αρκούδες, λύκοι και αγριογούρουνα.
Οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στο φυτικό τεράστιες, από τις συχνές εμφανίσεις τους. Πλέον ούτε οι ηλεκτρικές περιφράξεις μπορούν να κρατήσουν τις αρκούδες μακριά από το βιος τους.
Έκκληση να ληφθούν μέτρα απευθύνουν την ίδια ώρα και οι κάτοικοι, καθώς τα φαινόμενα πυκνώνουν και δεν ξέρουν, πως να προφυλαχτούν.
Κοζάνη: Πληθαίνουν οι καταγγελίες από επιδρομές αρκούδας (27/04)
Άλλη μια καταγγελία από κατοίκους και επαγγελματίες στην Αιανή Κοζάνης για ζημιές σε μελίσσια από επιδρομή αρκούδας και δεν είναι η μόνη περιοχή. 31 κατεστραμμένες κυψέλες άφησαν πίσω τους, τις τελευταίες ημέρες αρκούδα ή αρκούδες, στο πέρασμά τους, από την Αιανή Κοζάνης και μάλιστα λίγα μέτρα από τον αστικό ιστό, αναζητώντας τροφή.
Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται για μια ακόμη φορά από την επέλαση του άγριου ζώου, αναζητώντας λύσεις για να τα κρατήσουν μακριά από την περιουσία τους. Μάλιστα όπως δηλώνουν η ανησυχία τους μεγαλώνει καθώς σε λίγο καιρό τα καρποφόρα δέντρα θα “προκαλέσουν” και πάλι τις αρκούδες που δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους εδώ και χρόνια.
Η μετακίνηση του πληθυσμού των άγριων ζώων από τις περιοχές που ζούσαν είναι ένας από τους παράγοντες για την εμφάνιση των άγριων ζώων ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές, προς αναζήτηση τροφής τονίζεται από την πλευρά του Δασαρχείου, ενώ σε ότι αφορά στην αύξηση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας, των λύκων αλλά και των αγριόχοιρων δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, παρόλα αυτά ολοένα και συχνότερα εμφανίζονται τα άγρια ζώα ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές.
Χαλκιδική: Κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με αρκούδες που καταστρέφουν μελίσσια (05/05)
Στη Χαλκιδική, έντρομοι οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με αρκούδες, οι οποίες κατέστρεψαν τα μελίσσια τους. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γιωρούδη, κάτοικο Ταξιάρχη, αρκούδες κατέστρεψαν συνολικά 40 μελίσσια, ενώ έφτασαν και μέχρι τα Βράσταμα και τη Βάβδο.
Το θέμα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, καθώς οι κάτοικοι του Ταξιάρχη έχουν θορυβηθεί, και προειδοποιούν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ανησυχώντας ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Πέρα από τις ζημιές στα μελίσσια, οι περισσότεροι που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες συχνά παίρνουν μαζί τα παιδιά και τα εγγόνια τους, ενώ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους κυκλοφορούν στο δάσος για βόλτα και αναψυχή ακόμη και τις βραδινές ώρες.
Σέρρες: Αρκούδα στο Δαφνούδι προκάλεσε ζημιές σε κυψέλες (10/05)
Ζημιές σε κυψέλες στην περιοχή «φυλάκιο» μεταξύ του Δαφνουδίου και του Αγίου Χριστοφόρου προκάλεσε αρκούδα.
«Πριν από χρόνια, την περίοδο της πρώτης καραντίνας είχε εμφανιστεί και πάλι αρκούδα στην περιοχή μαζί με τα μικρά της. Αυτή τη φορά εντοπίστηκαν τα ίχνη της μακριά από το χωριό. Φαίνεται πως ήταν πεινασμένη, ακολούθησε το ρέμα και κατέβηκε από το βουνό» είπε στην ΕΡΤ Σερρών η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παππά Ελένη Τζιαφέτα η οποία ζήτησε από τον κόσμο να αφήσουν το ζώο στην ησυχία του αφού όπως τόνισε θα φύγει από μόνο του. «Ακολουθούμε τις οδηγίες του Αρκτούρου» υπογράμμισε η κ. Τζιαφέτα.
Εμφάνιση αρκούδας κοντά στο ραντάρ του Χορτιάτη αναφέρει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη (24/05)
Επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη με κατεπείγουσα ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει εμφανιστεί αρκούδα στην περιοχή του Χορτιάτη.
Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:
«Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Χορτιάτη εμφανίστηκε μια αρκούδα που προέχεται από τον Χολομωντα.
Ο δήμος με κατεπείγουσα έγγραφη ανακοίνωσή του ενημέρωσε ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Αστυνομία και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας να βρίσκονται στην περιοχή, να την επιτηρούν και να ενεργήσουν με κάθε τρόπο για τη στήριξη και απομάκρυνση του επικίνδυνου ζώου.
Συγκεκριμένα η αρκούδα εντοπίστηκε στις δύο παρακάτω περιοχές:
- Αντιπυρική ζώνη κάτω από το ραντάρ στο μονοπάτι προς Κισσό
- Στην περιοχή της οδού Μακεδονομάχων, στο ύψος του πάρκου της Αγίας
Παρασκευής.
Παρακαλείσθε να είστε πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις σας και σε περίπτωση που αντιληφθείτε την εμφάνιση του επικίνδυνου ζώου να ενημερώσετε το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας-Χορτιάτη όλο το 24ωρο.
Για την πληρέστερη ενημέρωση και ασφάλεια σας διαβάστε τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης σε περιπτώσεις προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές:
https://www.m-t.gov.gr/2021/06/03/emfanisi-arkoydas-se-perioches-eythynis-tis-a-d-m-th/».
Εμφανίστηκε αρκούδα στην περιοχή του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (25/05)
Μια αρκούδα έκανε την εμφάνισή της στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, ειδικότερα πέριξ του Χορτιάτη αλλά σε σημείο όπου είναι αρκετά κοντά κατοικίες.
Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους πολίτες για τις δύο εμφανίσεις της, προκειμένου να προσέχουν σε ενδεχόμενη βόλτα τους στην περιοχή.
Δράση για την ανίχνευση και τον εντοπισμό άγριων ζώων που κινούνται στο οδικό δίκτυο, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για την αποφυγή ατυχημάτων, παρουσιάστηκε σε ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια με θέμα «Ασφαλής Πολίτης» που έγινε στην Κοζάνη.
Πρόκειται για ένα σύστημα που περιλαμβάνει θερμική κάμερα για την ανίχνευση ζώων όπως το αγριογούρουνο και η αρκούδα (που παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα και από τα οποία προέρχονται τα περισσότερα ατυχήματα στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο), καθώς και συστήματα προειδοποίησης και σήμανσης για τους οδηγούς. Επίσης ο εξοπλισμός αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μέσω των οποίων θα μπορεί να εντοπίζεται κάποιο από τα ζώα αυτά που βρίσκεται στον οδικό άξονα ή επιχειρεί να τον διασχίσει.
Ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Ηλίας Τσιότσιας εξήγησε ότι από τη στιγμή που θα αναγνωρίζεται το ζώο «θα ενεργοποιούνται τα συστήματα προειδοποίησης και μέσω της σήμανσης θα ενημερώνονται οι οδηγοί που κινούνται στον συγκεκριμένο οδικό άξονα ώστε να ελαττώσουν ταχύτητα». Σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης της δράσης, μετά την πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Κοζάνη, θα τοποθετηθούν αντίστοιχες κάμερες σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά σε σημεία που αποτελούν περάσματα των παραπάνω ζώων.
Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην ημερίδα, ο Απόστολος Λίτσιος παρουσίασε μια εφαρμογή που αφορά την οδική ασφάλεια των πολιτών που κινούνται στο οδικό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και μέσω αυτής ο πολίτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να “ανεβάζει” σε αυτήν μια φωτογραφία με το σημείο του δρόμου όπου εντοπίζει κάποιο πρόβλημα και άμεσα θα ενημερώνονται οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου να λάβουν μέτρα αποκατάστασης.
Ο αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σπύρος Διόγκαρης τόνισε ότι βασική μέριμνα των εμπλεκόμενων φορέων είναι «η μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στο δρόμο». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «πριν από 13 χρόνια τα θανατηφόρα ατυχήματα στην Κοζάνη ήταν 16 το χρόνο και σήμερα έχουν μειωθεί στα 2». «Στόχος μας είναι να μην πεθαίνει κανένας πολίτης στην άσφαλτο» πρόσθεσε.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού, παρακολούθησαν δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης, οι οποίοι παρουσίασαν ομαδικές εργασίες με θέμα την οδική ασφάλεια. Αντίστοιχες ημερίδες ενημέρωσης θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας.
Θεσσαλονίκη: Αναζητούν την αρκούδα δήμοι, αστυνομία και δασαρχείο (26/05)
Σε ορεινό…τουρισμό φαίνεται πως έχει επιδοθεί η περιβόητη αρκούδα που αναζητούν δήμοι, αστυνομία, και δασαρχείο στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε από τη Χαλκιδική και έκτοτε περιηγείται στα ορεινά των Δήμων Θέρμης και Πυλαίας Χορτιάτη. Δεν απέφυγε τις συναντήσεις με περιπατητές επιδεικνύοντας ωστόσο καλή συμπεριφορά.
Από τον Χολομώντα στο φράγμα Βασιλικών, από εκεί στο φράγμα Τριαδίου και μετά στο Χορτιάτη… Δεν είναι εκδρομή αλλά το δρομολόγιο της αρκούδας που εμφανίστηκε κοντά στον αστικό ιστό έχοντας σημάνει συναγερμό σε δήμους, δασαρχείο, περιφέρεια και αστυνομία προκειμένου να εντοπιστεί και να απομακρυνθεί.
Γενετικό υλικό έχει συλλεχθεί ήδη από την Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και έχει σταλεί για ανάλυση DNA για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μία ή δυο αρκούδες και αν πρόκειται για το ίδιο ζώο που είχε εντοπιστεί αρχικά στην ορεινή Χαλκιδική.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλλον πρόκειται για νεαρή αρσενική αρκούδα που έχοντας βγει από τη χειμερία νάρκη αναζητά τροφή την οποία δεν μπορεί να βρει στο δάσος.
Το ζώο δεν πρέπει να νιώσει ότι απειλείται. Η όρθια στάση είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης. Προκαλέστε θόρυβο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να γίνεται συχνή αποκομιδή απορριμμάτων, οι κάδοι σκουπιδιών να είναι κλειστοί και να καθαρίζονται από τα υπολείμματα περσινής σοδειάς τα χωράφια, συστήνουν οι επιστήμονες.
Οι Δήμοι Θέρμης και Πυλαίας – Χορτιάτη ζητούν από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις του και αν αντιληφθούν το ζώο να ενημερώσουν άμεσα την αστυνομία.
Θεσσαλονίκη: Εμφάνιση της αρκούδας στα Πετροκέρασα (27/05)
Η αρκούδα που είχε κάνει την εμφάνισή της πέριξ του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στην περιοχή των Πετροκέρασων, όπου προκάλεσε φθορές σε κτήματα και μελισσοσμήνη.
Μετά το Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη και ο Δήμος Θέρμης είχε αναφέρει την παρουσία της και τώρα και ο πρόεδρος της κοινότητας στα Πετροκέρασα, Θανάσης Καλαφάτης, ενημέρωσε ότι η αρκούσα βρέθηκε στην περιοχή. Παράλληλα έκανε έκκληση στους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα, ενώ τόνισε πως φαίνεται το θηλαστικό ότι κινείται προς τον Χολομώντα.
Σε ανάρτησή του ο κ.Καλαφάτης αναφέρει:
«Τις τελευταίες ημέρες έκανε την εμφάνιση της στα Πετροκέρασα η αρκούδα προκαλώντας φθορές σε μελισσοσμήνη και κτήματα.
Το θηλαστικό έγινε αντιληπτό από τον Καθηγητή Βιολογίας και κάτοικο του χωριού κ. Θεόδωρο Αμπατζόπουλο ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κοινότητος κ. Θανάση Καλαφάτη και εν συνέχεια είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δασάρχη Λαγκάδα κ. Απόστολο Στράντζαλη. Το θηλαστικό είναι βάρους περίπου 100 κιλών, καφέ χρώματος και εμφανίστηκε στις τοποθεσίες: Φράγμα Λειβαδίου, δάσος Πετροκεράσων (Μακροκοπάνα), τοποθεσία Βρέκος και Άγιος Γεώργιος – Λάκκα.
Ο Δασάρχης ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι το θηλαστικό κινούνται νοτιανατολικά του χωριού προς Χολομώντα. Η αρκούδα φαίνεται να κινείται τις τελευταίες ημέρες από τον Χορτιάτη προς τον Χολομωντα.
Κάνουμε έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία τόσο του θηλαστικού όσο και των κατοίκων του χωριού και των περιουσιών τους».
Αυξάνονται οι εμφανίσεις αρκούδων στο Βόιο Κοζάνης (29/05)
Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά με αρκούδες να εμφανίζονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές στο Δήμο Βοΐου και συγκεκριμένα στην Σιάτιστα.
Το τελευταίο περιστατικό καταγράφεται στην περιοχή της ΜΑΒΙΖ κοντά στην πόλη της Σιάτιστας, όπου εθεάθη μια αρκούδα με τα δύο αρκουδάκια της και απαθανάτισε η Αθηνά Πήτα δημοσιοποιώντας το video.
Σύμφωνα με μαρτυρίες η εμφανίσεις του άγριου ζώου είναι συχνές και σε κάποιες των περιπτώσεων σε κοντινή απόσταση από τις τελευταίες κατοικίες σε καρποφόρα δέντρα, ακόμα και μέσα στην πόλη.
Περιστατικά καταγράφονται εκτός από χωριά και στην πόλη της Νεάπολης, που πρόσφατα εμφανίστηκαν δύο μικρά αρκουδάκια σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε αρκούδα (29/05)
Ανησυχία προκαλούν τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά εμφάνισης άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές. Στη Σιάτιστα οδηγός κατέγραψε σε βίντεο αρκούδα με τα δυο μικρά της λίγα μέτρα μακριά από επαρχιακό δρόμο της περιοχής ενώ η αρκούδα που το τελευταίο διάστημα κάνει βόλτες γύρω από τη Θεσσαλονίκη έφτασε μέχρι και τις αυλές σπιτιών στο χωριό Πετροκέρασα.
Τα περιστατικά προκαλούν ανησυχία με αρκούδες να εμφανίζονται σε περιοχές στο Δήμο Βοΐου, σε κάποιες από τις περιπτώσεις μάλιστα σε κοντινή απόσταση από τις τελευταίες κατοικίες.
Το θηλαστικό στη Θεσσαλονίκη είναι βάρους περίπου 100 κιλών, καφέ χρώματος, και εμφανίστηκε στις τοποθεσίες: Φράγμα Λειβαδίου, δάσος Πετροκεράσων (Μακροκοπάνα), τοποθεσία Βρέκος και Άγιος Γεώργιος – Λάκκα.
Ο δασάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο της κοινότητας Πετροκέρασων ότι το θηλαστικό κινείται νοτιανατολικά του χωριού προς Χολομώντα. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πετροκεράσων κάνει έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία τόσο του θηλαστικού όσο και των κατοίκων του χωριού και των περιουσιών τους.
Αρκούδες τρώνε τα κεράσια – Σε απόγνωση οι αγρότες (01/06)
Εφ’ όσον οι άνθρωποι επεκτείνονται στον ζωτικό χώρο των αγρίων ζώων είναι βέβαιο ότι αυτά θα αναζητήσουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζημίες, που προκαλούν.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, περπάτησε στα μονοπάτια των αρκούδων που καταλήγουν σε αυλές σπιτιών.
Ένας μεγάλος αριθμός αρκούδων εισέβαλε σε αγροικία και κατέστρεψε κοτέτσι με 90 κοτόπουλα αναφέρει ο Αθανάσιος Μπόζιας, πρόεδρος της κοινότητας Εμπορίου.
Ο κ. Μπόζιας, αναφέρει ότι τελευταία το φαινόμενο εντείνεται και προτείνει την στείρωση των αρκούδων.
Ως γνωστό κάθε παρέμβαση στην φύση έχει από βραχυπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες συνέπειες και οι αρκούδες δεν είναι κουνούπια ή ακρίδες. Διαπιστώνεται άγνοια για το τι σημαίνει κάτι τέτοιο για το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη ζωή μελλοντικά.
Είναι βέβαιο ότι οι πληθυσμοί των αρκούδων δεν έχουν ξεπεράσει το μέσο όρο, αλλά είναι βέβαιο ότι οι πληθυσμοί των άνθρωποι αυξάνονται σε βαθμό που καθίστανται απειλητικοί για τον πλανήτη και την ίδια την ύπαρξη του είδους και πολύ σύντομα.
Στην Αυστρία οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θέλοντας να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και τα ζώα τους, ιδία δαπάνη, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν εγκαταστήσει ηλεκτροφόρους φράκτες κατά μήκος των εκτάσεων γης.
Οι καφέ αρκούδες κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης στην Αυστρία στα τέλη του 1800. Έπειτα από περίπου 100 χρόνια αυξήθηκαν σε περίπου 25-30, αλλά και εκεί υπήρχαν διαμαρτυρίες ότι προκαλούσαν ζημιές κυρίως σε μελίσσια.
Ο στόχος των αρχών ήταν διττός. Αφ’ ενός η προστασία του οικοτόπου και αφ’ ετέρου να συνηθίσουν οι άνθρωποι να έχουν αρκούδες στην περιοχή.
Τα μέσα που ελήφθησαν περιλάμβαναν εκπαίδευση του κόσμου, περίφραξη και αποζημίωση για τυχόν ζημιές. Επίσης, βίντεο και αφίσες παρείχαν πληροφορίες σε κυνηγούς, μαθητές και κατοίκους των περιοχών και ιδιαίτερα σε δημοσιογράφους, προκειμένου να αποφευχθεί το εντυπωσιακό ρεπορτάζ, και εφαρμόστηκε ένα πλαίσιο δημοσίων σχέσεων, για να δημιουργηθεί μια θετική στάση απέναντι στις αρκούδες.
Οι αρκούδες δεν είναι εισαγόμενο είδος στα βουνά της Ελλάδος, όπως ήταν οι λαγοί στην Αυστραλία και συμβάλλουν στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Από τότε που βάση ευρωπαϊκών οδηγιών απαγορεύτηκε το κυνήγι των αρκούδων οι πληθυσμοί τους επανακάμπτουν στα παλιά επίπεδα και ήδη στην Σλοβακία ο αριθμός τους έχει τριπλασιαστεί.
Λύκοι
Καταγγελίες κτηνοτρόφων ότι λύκοι, κατασπαράσσουν τα ζώα τους (27/01)
Κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία και δη στον δήμο Ρήγα Φεραίου, καταγγέλλουν ότι λύκοι κατασπαράσσουν τα ζώα τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην περιοχή του Βελεστίνου οι κτηνοτρόφοι έχασαν πάνω από 30 ζώα μετά από επιθέσεις λύκων, κυρίως πρόβατα. «Τα μάζευα για να τα πάω σε άλλο μαντρί για να γεννήσουν. Πίσω έμειναν μερικά και μέχρι να γυρίσει το παιδί μέσα σε μισή ώρα τα βρήκε με ανοιγμένες κοιλιές και τα κατσικάκια να σπαράζουν… Για να το κάνουν αυτό μέσα σε μισή ώρα, ήταν πολλοί λύκοι», ανέφερε κτηνοτρόφος.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή των Καναλίων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να συζητήσουν το θέμα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κάνουν περιπολίες για να σώσουν τα ζώα τους. Τόνισαν ότι χρόνια είχαν να δουν τέτοιο φαινόμενο. Επιπλέον ανησυχούν για το αν θα λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καθώς ο οργανισμός ζητά να εντοπιστούν τα ζώα που κατασπαράχθηκαν, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό.
Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της διαδικασίας αποζημίωσης.
Τα φαινόμενα των επιθέσεων δημοσιοποίησαν κυρίως κυνηγετικοί σύλλογοι με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, εφιστώντας την προσοχή στα μέλη τους καθώς λύκοι κατασπάραξαν και κυνηγόσκυλο.
Καταγγελία πάντως και συνδρομή από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δεν έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου η αντιπεριφερειάρχης, Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Σέρρες: Κάτοικοι ισχυρίζονται πως εμφανίσθηκε λύκος στην περιοχή Σιγής (19/04)
Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή Σιγής Σερρών μετά από ανάρτηση Σερραίου δημότη , που υποστηρίζει ότι εμφανίσθηκε λύκος κυρίως τις βραδινές ώρες, ο οποίος κρύβεται σε καλαμιές που βρίσκονται δίπλα σε νηπιαγωγείο της περιοχής Σιγής.
Ο Αντιδήμαρχος Σερρών υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μερετούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως ήδη έχουν κάνει περιπολίες στην περιοχή αλλά δεν εντόπισαν κανένα άγριο ζώο και σήμερα θα τηλεφωνήσουν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Οι εκτιμήσεις όσων εντόπισαν και είδαν το ζώο είναι πως πρόκειται για λύκο, ζητώντας από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω των αναρτήσεων.
Η Προϊσταμένη του Δασαρχείου Σερρών, Ειρήνη Ιασονίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως δεν ειδοποίησε κανείς το δασαρχείο , ο λύκος είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος και δεν μπορούν να παρέμβουν, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να μην αφήνουν τροφή για αδέσποτα γιατί οι τροφές προσελκύουν παράλληλα και κάθε άγριο ζώο.
Εν τω μεταξύ δεν τίθεται θέμα λύσσας διότι εφαρμόζεται από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, χρόνια τώρα, το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ασθένειας, με τη ρίψη σχετικών δολωμάτων για αλεπούδες και γενικά άγριων ζώων.
Σέρρες: Αυξήθηκαν οι επιθέσεις λύκων σε φάρμες εκτροφής βουβαλιών (25/04)
Για απώλειες του ζωικού τους κεφαλαίου από επιθέσεις λύκων, κάνουν λόγο ιδιοκτήτες μονάδων εκτροφής βουβαλιών στην ευρύτερη περιοχή της Κερκίνης.
Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται λύκοι κοντά στις φάρμες και παρατηρούνται απώλειες μικρών βουβαλιών. Λύκοι εμφανίστηκαν σε Θρακικό Ομαλό, Λιμνοχώρι, Μεγαλοχώρι και Χρυσοχώραφα.
Θεσσαλονίκη: Περίπου 70 λύκοι υπάρχουν στις περιοχές γύρω από την πόλη (26/05)
Μετά τις αρκούδες και οι λύκοι κάνουν “βόλτες” γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι τον χειμώνα διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη έρευνα για την καταγραφή των λύκων που βρίσκονται σε περιοχή περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την περιοχή του Δέλτα Αξιού στη Θεσσαλονίκη μέχρι τους Ευζώνους με τη χρήση καμερών, συνεντεύξεων από κτηνοτρόφους και την αποτύπωση ουρλιαχτών. Εντοπίστηκαν συνολικά περίπου 70 λύκοι που αντιστοιχούν σε πυκνότητα τριών λύκων ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
“Δεν θα φανταζόμουν ποτέ οτι θα είχαμε ανάλογο πρόβλημα καθώς είμαστε δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος” δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Απο την πρώτη στιγμή θέσαμε τις υπηρεσίες σε επιφυλακή, πρόσθεσε ο δήμαρχος ενώ έχουμε στοιχεία ότι αυξήθηκε και ο πληθυσμός των λύκων, επισήμανε. Συστήνουμε προσοχή και επαγρύπνηση σε όσους κινούνται στην ύπαιθρο, κατέληξε ο κ. Καϊτεζίδης.
Πέλλα: Αγρότης φέρεται να δέχθηκε επίθεση από λύκο (06/06)
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλές είναι οι εμφανίσεις λύκων αλλά και αρκούδων σε αγροτικές περιοχές, κοντά σε οικισμούς αλλά και οι επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει σε ποιμνιοστάσια και οικόσιτα ζώα.
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες όταν λύκος φέρεται να επιτέθηκε και τραυμάτισε 72χρονο αγρότη στην αγροτική περιοχή ψαρόσκαλα ανάμεσα στις Κοινότητες Νέας Πέλλας και Παραλίμνης.
Ο άτυχος αγρότης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Γιαννιτσών όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι εμβολιασμοί που ήταν αναγκαίοι.
Φίδια
Θεσσαλονίκη: Φίδι βρέθηκε τυλιγμένο σε μοτέρ αυτοκινήτου (28/05)
Μόνο την παρουσία φιδιού δεν περίμενε ένας ιδιοκτήτης οχήματος στη Θεσσαλονίκη, όταν άνοιξε το καπό του αυτοκινήτου του.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανάρτησή της, η ομάδα Animal Rescue and Defence Squad κλήθηκε, όπως και η πυροσβεστική για την απομάκρυνση ερπετού από το όχημα.
«Ο ιδιοκτήτης του οχήματος άνοιξε το καπό και είδε έναν λαφιάτη να κάθεται ήρεμος επάνω στο μοτέρ», όπως αναφέρουν. Χρειάστηκε περίπου μισή ώρα για την απομάκρυνση του ζώου που ήταν τυλιγμένο γύρω από το μοτέρ του οχήματος λόγω του μεγέθους του, καθώς έφτανε σε μήκος το 1,5 μ.»
Βόλος: Κινδύνευσε γυναίκα από δάγκωμα οχιάς (30/05)
Καλύτερα στην υγεία της είναι σήμερα μια 75χρονη γυναίκα από τη Ν. Αγχίαλο, που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Βόλου από χθες αργά το απόγευμα, μετά από δάγκωμα οχιάς.
Η γυναίκα έκανε τις δουλειές στην αυλή του σπιτιού της, όταν τη δάγκωσε το δηλητηριώδες φίδι. Ενοιωσε αδιαθεσία και ο γιός της τη μετέφερε άμεσα στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς χθες η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη, αλλά σήμερα είναι καλύτερα.
Σημειώνεται, ότι το φίδι σκότωσε συγγενής της 75χρονη παγιδεύοντάς το κάτω από ένα βαρέλι και χτυπώντας το με ένα βαρύ αντικείμενο.
Η Πυροσβεστική που είχε στο μεταξύ κληθεί δεν χρειάστηκε να παρέμβει.
Οχιά δάγκωσε γυναίκα στη Ν. Αγχίαλο Βόλου (30/05)
Μία γυναίκα από την Αγχίαλο είναι το νέο θύμα οχιάς. Αυτή τη φορά το φίδι όμως το σκότωσε η πεθερά της, ενώ η ίδια νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο. Κάθε χρόνο καταγράφονται εκατοντάδες παρόμοια περιστατικά με τους ειδικούς να δίνουν οδηγίες για το τι κάνουμε αν αντιληφθούμε φίδι κοντά μας ή αν αυτό μας δαγκώσει.
Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες δυο περιστατικά σε Θεσσαλονίκη και Βόλο με δάγκωμα οχιάς δυο γυναικών προκαλούν ανησυχία.
Μετά τη 43χρονη εθελόντρια στη Θεσσαλονίκη η οποία υπέστη αναφυλακτικό σοκ μετά από δάγκωμα οχιάς ένα νέο περιστατικό καταγράφηκε χθες στη Νέα Αγχίαλο Βόλου. Οχιά δάγκωσε μία 55χρονη γυναίκα στην αυλή του σπιτιού της η οποία διακομίσθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Βόλου με την κατάσταση της σήμερα να εμφανίζει βελτίωση.
Η πυροσβεστική που κλήθηκε στο σημείο δεν χρειάστηκε να παρέμβει αφού το φίδι εντοπίστηκε από την πεθερά της γυναίκας που το παγίδευσε κάτω από βαρέλι και το σκότωσε.
Στη Θεσσαλονίκη στο σχολειο όπου σημειώθηκε το προηγούμενο περιστατικό το κουδούνι σήμερα χτύπησε κανονικά αφού πρηγήθηκε απολύμανση. Καλά είναι τα νέα και για την υγεία της εθελόντριας η οποία συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη μονάδα εντατικής θεραπείας ωστόσο η κατάσταση της χαρακτηρίζεται σταθερή.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ασχολούνται με υπαίθριες δραστηριότητες. Αν αντιληφθείτε φίδι κοντά σας κρατήστε απόσταση όχι μικρότερη των δυο μέτρων και εάν είναι δυνατόν βγάλτε φωτογραφία για να αναγνωρίσει ο ειδικός που θα το απομακρύνει για τι είδος πρόκειται. Εάν παρ΄όλα αυτά το φίδι καταφέρει να σας δαγκώσει;
Σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι ο πολίτης πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια από νοσοκομειακή δομή και να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του δοθούν.
Θεσσαλονίκη: Οχιά σε σπίτι στο Πανόραμα (31/05)
Άλλη μία οχιά εμφανίστηκε στο Πανόραμα στη Θεσσαλονίκης και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους. Το φίδι εντοπίστηκε σε αυλή σπιτιού, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά σε δάσος, δεν είναι δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό.
Σε βίντεο της ΕΡΤ φαίνεται η στιγμή που η υπεύθυνη της ομάδας διάσωσης – την οποία κάλεσαν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού – προσπαθεί να βγάλει το φίδι, που είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα από έναν σωλήνα και μια τρύπα στο σκαλί του σπιτιού. Με προσοχή και φορώντας γάντια, τραβάει το ερπετό και το κλείνει σε ένα ειδικό κουτί.
Πληθαίνουν τα περιστατικά με την εμφάνιση φιδιών σε αυλές σπιτιών στη Βόρεια Ελλάδα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε μέρη όπου μπορεί να παίζουν παιδιά.
Ειδικοί
Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει φίδι – Οι συμβουλές του βιολόγου, ερπετολόγου Ηλία Στραχίνη (29/05)
Ο βιολόγος, ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή το περιστατικό με την οχιά, που τσίμπησε την 43χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.
«Αρχικά να διορθώσω το ‘’ερπετολόγος’’ για την κοπέλα για να μην είμαστε ανακριβείς, δεν είναι ερπετολόγος η κοπέλα, είναι εθελόντρια στις διασώσεις άγριων ζώων. Δεν ξέρω αν έχει κάνει κάποια εκπαίδευση στο αντικείμενο, δεν υπάρχει κάποιος φορές στην Ελλάδα για να κάνει κάποια εκπαίδευση πάνω στα ερπετά ούτως ή άλλως.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αρμόδια υπηρεσία, κατάλληλα εκπαιδευμένη για απομακρύνσεις τέτοιων ζώων και όπως καταλαβαίνετε, το βάρος επωμίζονται πολίτες, που εθελοντικά καλούνται να απομακρύνουν τέτοια ζώα.
Η Πυροσβεστική δεν είναι αρμόδια, η Αστυνομία δεν είναι αρμόδια, το δασαρχείο δεν ξέρουμε τελικά αν είναι ή δεν είναι αρμόδιο, οι δήμοι δηλώνουν αναρμόδιοι κι έτσι επωμίζονται εθελοντές αυτό το έργο με όλο το ρίσκο, που μπορεί να υπάρχει», ανέφερε αρχικά ο Ηλ. Στραχίνης.
«Αυτό, που κάνουμε αν νιώθουμε ότι κινδυνεύει η ζωή κάποιου ανθρώπου, καλούμε την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία, καλούμε και το δασαρχείο και τα κέντρα περίθαλψης και ενδεχομένως αυτές οι υπηρεσίες να συνεργάζονται με κάποιον ειδικό, που θα έρθει εθελοντικά να απομακρύνει το ζώο. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε εθελοντές, που είναι ανεκπαίδευτοι και δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και οι ίδιοι», πρόσθεσε.
«Δεν πλησιάζουμε το ζώο, κρατάμε μία απόσταση, τουλάχιστον δύο μέτρων, είναι σημαντικό να βγάλουμε πρώτα πρώτα μία φωτογραφία έτσι ώστε αν χαθεί εντωμεταξύ το φίδι, να ξέρει ο ειδικός με ποιο είδος φιδιού έχουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε στην Ελλάδα – Πώς να αντιδράσουμε αν δούμε ή μας δαγκώσει φίδι (02/06)
Με αφορμή το περιστατικό με την άτυχη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, που δαγκώθηκε από οχιά όταν κλήθηκε να την απομακρύνει από σχολείο, το WWF Ελλάς έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις αν τα συναντήσεις και αν σε δαγκώσουν.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, αναλυτικές οδηγίες αλλά και όλα τα φίδια όπως και τα άλλα ερπετά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένα στο αξιόπιστο ερπετολογικό site herpetofauna.gr.
Τα φίδια που έχουν δηλητήριο στη χώρα μας, είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο. Σχετικά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά (συριγμός) και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την έσχατη άμυνά τους, το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου. Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.
Σύμφωνα με το WWF, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε απομακρύνει τα φίδια από τον χώρο μας για πάντα. Μπορούμε όμως να εστιάσουμε στο τι τα προσελκύει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να τα αποφύγουμε και να προστατευτούμε. Οι συνηθέστεροι εξάλλου λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στην οικία μας ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα για να ξεκουραστεί.
Όπως επισημαίνει η οργάνωση, λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού, όπως και η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, όπως συνέβη με τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.
Οδηγίες για το τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην προσελκύονται φίδια στο σπίτι σου, αλλά και πώς να αντιδράσεις αν δεις ένα φίδι στο χώρο σου, μπορείς να βρεις εδώ.
Σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι συνιστάται:
- Όχι περπάτημα.
- Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.
- Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων πριν αρχίσει το οίδημα.
- Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.
- Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το δαγκωμένο μέλος, είναι λανθασμένη.
- Όχι καφέ και αλκοόλ.
- Όχι πάγος στο τραύμα.
- Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθούμε να απομνημονεύσουμε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψουμε στους γιατρούς.
- Διακομιδή στο νοσοκομείο.
- Όχι κόψιμο και «ρούφηγμα» του δηλητηρίου. Υπάρχουν περιστατικά που ακολουθώντας αυτή την παλιά πρακτική, έχουν πάθει μόλυνση χειρότερη από το δάγκωμα ή και μόνιμη βλάβη.
Τέλος, το WWF Ελλάς μοιράζεται από το ερπετολογικό site herpetofauna.gr και τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα φίδια και τα ερπετά, οι οποίοι προκαλούν δυστυχώς λανθασμένες εντυπώσεις για τα τόσο σημαντικά αυτά είδη για τη λειτουργία του οικοσυστήματος.
Aπαντήσεις στο ερώτημα για το τι συμβαίνει ξαφνικά και εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά φίδια όλων των ειδών στους δρόμους των πόλεων και στις αυλές των σπιτιών έδωσε στην ΕΡΤ ο Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος – ερπετολόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποκαλύπτοντας ότι το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο θα περιοριστεί στα τα τέλη Ιουνίου.
«Τα φίδια εμφανίζονται από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μετά θα βλέπουμε λιγότερο» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο έμπειρος επιστήμονας εξηγώντας ότι η συχνή παρουσία τους κοντά σε κόσμο δικαιολογείται γιατί αυτή την περίοδο είναι η εποχή ζευγαρώματος.
Γιατί μας έζωσαν τα φίδια
«Γυρίζουν και ψάχνουν δύο πράγματα: Τροφή όπως ποντίκια, έντομα και μικρά ζώα και ήλιο. Όσο αναζητούν αυτά δε μένουν σταθερά σε ένα σημείο» σημείωσε ο κ. Λυμπεράκης.
Αναφορικά με ορισμένα ξενικά είδη που εντοπίζονται σε διάφορες ελληνικές περιοχές ο βιολόγος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για οικόσιτα ζώα που διέφυγαν ή αφέθηκαν στην εξοχή από τους ιδιοκτήτες τους.
Όσον αφορά το τι κάνουμε εάν βρεθούμε ξαφνικά αντιμέτωποι με κάποιο φίδι ο ίδιος πρότεινε να αποφεύγουμε να τα πλησιάσουμε καθώς μπορεί να αισθανθούν απειλή από την ανθρώπινη παρουσία. «Το πιο ασφαλές όταν δεν ξέρουμε είναι να θεωρήσουμε ότι τα όλα τα φίδια είναι δηλητηριώδη», πρόσθεσε ο κ. Λυμπεράκης τονίζοντας ότι λόγω της εμφάνισής μας μάς βλέπουν ως πιθανούς θηρευτές.
«Όταν ζεστάνει ο καιρός θα μειωθεί η δραστηριότητά τους» πρόσθεσε ο βιολόγος – ερπετολόγος καθησυχάζοντάς μας με αυτό τον τρόπο.
Πηγή: ERT NEWS
www.ertnews.gr