Η πρώτη μέρα του Τρέβιν Μπράουνι ως συντονιστής περιεχομένου για το Facebook έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του, καθώς εργαζόταν στο απροσδιόριστο γραφείο ενός υπεργολάβου στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι.
«Το πρώτο μου βίντεο, ήταν ένας άνδρας που αυτοκτονούσε. Δίπλα του έπαιζε ένα παιδί δύο ή τριών ετών. Αφού ο τύπος κρεμάστηκε, μετά από περίπου δύο λεπτά, το παιδί αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε ο 30χρονος Νοτιοαφρικανός, ανακαλώντας τη συγκλονιστική αντίδραση του μικρού.
«Με αηδίασε… Όμως συνέχισα να εργάζομαι»
Επί τρία χρόνια παρακολουθούσε καθημερινά εκατοντάδες βίαια, γεμάτα μίσος βίντεο και τα αφαιρούσε από το Facebook.
Ο Μπράουνι και περισσότεροι από 180 πρώην συνάδελφοί του μηνύουν τώρα τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, για τη ζημιά που υπέστησαν, στην πρώτη μεγάλη ομαδική αγωγή για τον έλεγχο του περιεχομένου από το 2018.
Εργαζόταν στο Ναϊρόμπι για τη Sama, μια εταιρεία από την Καλιφόρνια, η οποία ανέλαβε υπεργολαβικά από τη Meta να μετριάσει το περιεχόμενο του Facebook για την υποσαχάρια Αφρική μεταξύ 2019 και 2023.
Η Sama ανακοίνωσε έκτοτε ότι θα κλείσει τον κόμβο συγκράτησης περιεχομένου στο Ναϊρόμπι, ο οποίος απασχολούσε άτομα από διάφορες αφρικανικές χώρες που προσλαμβάνονταν ιδίως για τη γνώση των τοπικών γλωσσών τους.
Ο Μπράουνι είπε ότι παρακολούθησε κάθε είδους φρίκη: «περισσότερους από 100 αποκεφαλισμούς», «αφαίρεση οργάνων από ανθρώπους», «βιασμούς και παιδική πορνογραφία», «παιδιά στρατιώτες που προετοιμάζονται για πόλεμο».
«Οι άνθρωποι κάνουν πράγματα στους συνανθρώπους τους που δεν θα μπορούσα ποτέ ούτε να φανταστώ. Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για τα αρρωστημένα βίντεο που δημοσιεύονται, για το τι γλιτώνουν».
Νομικές μάχες
Σήμερα, ο Μπράουνι εμπλέκεται σε μία από τις τρεις υποθέσεις κατά Meta στην Κένυα σχετίζονται με τη συγκράτηση του περιεχομένου.
Αυτός και άλλοι 183 απολυμένοι υπάλληλοι της Sama αμφισβητούν την «παράνομη» απόλυσή τους και ζητούν αποζημίωση, λέγοντας ότι οι μισθοί τους δεν ανταποκρίνονται στους κινδύνους στους οποίους εκτέθηκαν και στη βλάβη της ψυχικής τους υγείας.
Έως και 260 συντονιστές χάνουν τη δουλειά τους λόγω του κλεισίματος της Sama στο Ναϊρόμπι, σύμφωνα με την αγωγή.
Η νομική επίθεση ξεκίνησε με αγωγή που κατατέθηκε τον Μάιο του 2022 σε δικαστήριο του Ναϊρόμπι από έναν πρώην συντονιστή περιεχομένου, τον Ντάνιελ Μοτάουνγκ, ο οποίος διαμαρτύρεται για κακές συνθήκες εργασίας, παραπλανητικές μεθόδους πρόσληψης, ανεπαρκή αμοιβή και έλλειψη υποστήριξης της ψυχικής υγείας.
Η Meta δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των υποθέσεων, αλλά δήλωσε στο AFP ότι απαίτησε από τους υπεργολάβους της να διαθέτουν ψυχολογική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο.
Σε ερώτηση του AFP να απαντήσει στους ισχυρισμούς, η Sama δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να σχολιάσει» τις τρέχουσες υποθέσεις.
«Υποβαθμίστηκε το περιεχόμενο»
Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε το AFP τον Απρίλιο από αρκετούς πρώην συντονιστές περιεχομένου της Sama οι οποίοι είναι μεταξύ των εναγόντων στην υπόθεση της απόλυσης, υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Μοτάουνγκ.
Δύο από αυτούς που προσλήφθηκαν το 2019 από τη Sama, η οποία τότε ονομαζόταν Samasource, δήλωσαν ότι είχαν ανταποκριθεί σε προσφορές εργασίας σε τηλεφωνικά κέντρα που είχαν μεταβιβαστεί από γνωστούς ή κέντρα προσλήψεων.
Λένε ότι δεν έμαθαν μέχρι να υπογράψουν τις συμβάσεις τους, οι οποίες περιλάμβαναν ρήτρες εμπιστευτικότητας, ότι επρόκειτο να εργαστούν ως συντονιστές περιεχομένου.
Παρόλα αυτά, ο Αμίν και ο Τίγκιστ (τα ονόματα των οποίων έχουν αλλάξει) δεν αμφισβήτησαν τους νέους τους ρόλους ούτε σκέφτηκαν να παραιτηθούν.
«Δεν είχα ιδέα για το τι είναι συντονιστής περιεχομένου, δεν είχα ακούσει ποτέ γι’ αυτό», δήλωσε ο Τίγκιστ, ένας Αιθίοπας που προσλήφθηκε για τη γνώση της γλώσσας Αμχαρικά.
«Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνώριζαν τη διαφορά μεταξύ ενός τηλεφωνικού κέντρου και ενός κέντρου συντονισμού περιεχομένου», επιβεβαίωσε ο Αμίν, ο οποίος εργαζόταν στη σομαλική «αγορά».
Ωστόσο, η επόμενη παρτίδα προσλήψεων, είπε, έλαβε επιστολές προσφοράς που διευκρίνιζαν σαφώς ότι επρόκειτο για εργασία με σκοπό τη συγκράτηση περιεχομένου.
Κατά την πρώτη ημέρα της εκπαίδευσής τους, πριν ακόμη τους δείξουν τις εικόνες που έπρεπε να εξετάσουν, οι συντονιστές υπενθύμισαν ότι είχαν υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας (NDA).
«Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, υποβάθμισαν το περιεχόμενο, το τι επρόκειτο να δούμε. Αυτό που μας έδειξαν στην εκπαίδευση δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα βλέπαμε», δήλωσε ο Αμίν. Μόλις άρχισαν να εργάζονται «άρχισαν τα προβλήματα».
«Η καρδιά μου έγινε πέτρα»
Κολλημένοι στις οθόνες τους για οκτώ ώρες την ημέρα, οι συντονιστές ξεφύλλιζαν εκατοντάδες αναρτήσεις, η μία πιο σοκαριστική από την προηγούμενη.
«Δεν επιλέγουμε τι θα δούμε, απλά έρχεται τυχαία: βίντεο αυτοκτονιών, γραφική βία, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, γυμνό, υποκίνηση για βία. Κατακλύζουν το σύστημα», δήλωσε ο Αμίν.
Οι συντονιστές με τους οποίους μίλησε το AFP ισχυρίστηκαν ότι τους επιβλήθηκε ένας «μέσος χρόνος χειρισμού» 55 έως 65 δευτερολέπτων ανά βίντεο ή 387 έως 458 «εισιτήρια» που προβάλλονται την ημέρα.
Αν ήταν πολύ αργοί, κινδύνευαν με προειδοποίηση ή ακόμη και με απόλυση, είπαν.
Η Meta ανέφερε σε email προς το AFP ότι οι κριτές περιεχομένου «δεν υποχρεούνται να αξιολογήσουν κάποιον καθορισμένο αριθμό αναρτήσεων, δεν έχουν ποσοστώσεις και δεν πιέζονται να λάβουν βιαστικές αποφάσεις.
«Επιτρέπουμε και ενθαρρύνουμε τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε να δώσουν στους υπαλλήλους τους τον χρόνο που χρειάζονται για να αποφασίσουν κατά την αξιολόγηση ενός περιεχομένου», πρόσθεσε.
Ένας από τους συντονιστές περιεχομένου με τους οποίους μίλησε το AFP φαντάστηκε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εργασία σε αυτούς.
Λένε ότι δεν έχουν συμβουλευτεί ψυχολόγους ή ψυχιάτρους, λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά αφηγούνται συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες.
Ο Μπράουνι είπε ότι πλέον «φοβάται τα παιδιά εξαιτίας των παιδιών-στρατιωτών, της κτηνωδίας που έχω δει να κάνουν τα παιδιά».
Νιώθει επίσης άβολα σε πολυσύχναστα μέρη «εξαιτίας όλων των βίντεο αυτοκτονιών που έχω δει».
«Ήμουν φανατικός με τα πάρτι… Δεν έχω πάει σε κλαμπ εδώ και τρία χρόνια. Φοβάμαι και δεν μπορώ πλέον».
Ο Αμίν είπε ότι υπήρξαν και σωματικές επιπτώσεις. Το βάρος του έπεσε από 96 κιλά όταν ξεκίνησε σε περίπου 70 κιλά σήμερα.
Οι συντονιστές λένε ότι έχουν μουδιάσει απέναντι στο θάνατο ή τη φρίκη. «Η καρδιά μου έγινε πέτρα. Δεν αισθάνομαι τίποτα», δήλωσε ο Τίγκιστ.
«Πρώτη γραμμή άμυνας»
Ο Μπράουνι είπε ότι οι συντονιστές στράφηκαν σε «μηχανισμούς αντιμετώπισης», με ορισμένους να χρησιμοποιούν ναρκωτικά όπως η κάνναβη, σύμφωνα με όσους μίλησαν στο AFP.
Κάποτε οπαδός των κωμωδιών, ο Μπράουνι βυθίστηκε στις ταινίες τρόμου, λέγοντας ότι ήταν ένας τρόπος να θολώνει την πραγματικότητα.
«Με έκανε να προσπαθήσω να φανταστώ ότι αυτό που αντιμετώπιζα δεν ήταν αληθινό, αν και είναι αληθινό», λέει, προσθέτοντας ότι ανέπτυξε επίσης εθισμό στην παρακολούθηση βίαιων εικόνων.
«Όμως, ένας από τους μεγαλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης ήταν ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η δουλειά είναι τόσο σημαντική».
«Ένιωθα ότι χτυπούσα τον εαυτό μου, αλλά για τους σωστούς λόγους, ότι η θυσία άξιζε τον κόπο για το καλό της κοινότητας».
«Είμαστε η πρώτη γραμμή άμυνας για το Facebook, σαν την αστυνομία της κοινωνικής δικτύωσης», λέει, επισημαίνοντας εργασίες που περιλαμβάνουν τη διακοπή διαφημίσεων για παράνομα ναρκωτικά και την «αφαίρεση στόχων» σε άτομα που αντιμετωπίζουν απειλές θανάτου ή παρενόχληση.
«Χωρίς εμάς, τα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορούν να υπάρξουν», προσθέτει. «Κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει το Facebook όταν είναι γεμάτο μόνο με βάναυσο περιεχόμενο, πώληση ναρκωτικών, εκβιασμούς, παρενοχλήσεις».
«Αξίζουμε κάτι καλύτερο»
«Είναι επιζήμιο και θυσιάζουμε τους εαυτούς μας για την κοινότητά μας και για τον κόσμο. Αξίζουμε καλύτερη μεταχείριση», λέει ο Τίγκιστ.
Κανένας από αυτούς δεν δήλωσε ότι θα υπογράψει ξανά για τη δουλειά.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό. Αυτή η δουλειά δεν είναι για ανθρώπους», λέει ο Μπράουνι, προσθέτοντας ότι θα ήθελε το έργο να μπορούσε να γίνει από τεχνητή νοημοσύνη.
Από την πλευρά της, η Meta δήλωσε: «Η τεχνολογία έχει παίξει και θα συνεχίσει να παίζει κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις μας για την επιβολή του περιεχομένου».
Κανένας από αυτούς τους συντονιστές περιεχομένου δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής για τη δουλειά του, ούτε καν στις οικογένειές του, όχι μόνο λόγω των μυστικών συμφωνιών απορρήτου αλλά και επειδή κανείς «δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάμε».
«Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχω δει πορνογραφία, θα με κρίνουν», λέει ο Τίγκιστ.
Η σύζυγός του δεν γνώριζε με σαφήνεια την εργασία του συζύγου της.
Από τα παιδιά της, απέκρυψε τα πάντα: «Δεν θέλω να ξέρουν τι έκανα. Δεν θέλω καν να φανταστούν τι έχω δει».
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr