Η γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής σε συνδυασμό με την αερόβια γυμναστική συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε ενήλικες με άσθμα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μελέτη δείχνει πώς συγκεκριμένοι τύποι σωματικής άσκησης μπορεί να ενισχύουν την πνευμονική λειτουργία των ενήλικων που πάσχουν από άσθμα.
«Οι ασκήσεις αναπνοής σε συνδυασμό με την αερόβια γυμναστική και τη γιόγκα φαίνεται να ωφελούν ιδιαίτερα καθώς προσφέρουν δυνητικές οδούς για αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Shuangtao Xing, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φυσικής Αγωγής στο Henan Normal University στην Κίνα.
«Χρειάζονται τώρα μεγαλύτερες, καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα οφέλη της άσκησης για τα άτομα με άσθμα», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη ατομικοί παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό και οι περιβαλλοντικές επιδράσεις κατά το σχεδιασμό προγραμμάτων αποκατάστασης. Η προσαρμογή των παρεμβάσεων στις ατομικές συνθήκες σωματικής και ψυχικής υγείας, με προσεκτική εξέταση της έντασης, της συχνότητας και της διάρκειας της άσκησης, είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας», σημείωσε ο ερευνητής.
Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων που επηρεάζει περίπου 339 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας συμπτώματα όπως βήχας, συριγμός, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος. Στο παρελθόν, η σωματική άσκηση θεωρούνταν δυνητικός παράγοντας κινδύνου για τα άτομα με άσθμα, καθώς πίστευαν ότι μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις οξείες κρίσεις. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι η σωματική άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει τη λειτουργία των πνευμόνων σε ενήλικες ασθενείς.
Για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις διαφορές στις συγκεκριμένες ασκήσεις που παρουσιάζονται στις έρευνες, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα από πολλαπλές θεραπείες σε 28 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 2.155 ασθενείς. Εξέτασαν την επίδραση των ασκήσεων αναπνοής, της αερόβιας άσκησης, των ασκήσεων χαλάρωσης και της γιόγκα, στη λειτουργία των πνευμόνων. Διαπίστωσαν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες βελτίωσαν την πνευμονική λειτουργία των ασθενών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασκήσεις αναπνοής, η αερόβια άσκηση, οι ασκήσεις χαλάρωσης, η γιόγκα και η αναπνοή σε συνδυασμό με την αερόβια άσκηση, βελτίωσαν την ποσότητα του αέρα που μπορεί να εκπνεύσει ένα άτομο σε ένα δευτερόλεπτο (FEV1) και στα επίπεδα του αέρα που εκρέει από τους πνεύμονες (PEF).
Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η πλειονότητα των ασθενών της μελέτης ήταν κάτω των 60 ετών, οπότε οι ασκήσεις μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
ΠΗΓΗ: Independent
www.ertnews.gr