Ομάδα από 12 ανώτατους αξιωματικούς του στρατού στην Γκαμπόν ανέλαβε τα ηνία της χώρας με πραξικόπημα, μην αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.
Τα σύνορα στη Γκαμπόν έκλεισαν και ανάμεσα σε εκείνους που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα είναι μια Ελληνίδα με τον 13χρονο γιο της που είχαν πάει εκεί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Εύα Σπαρτάλη κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση… «Λένε πως είναι ήρεμα, αλλά εμάς δεν μας φάνηκαν και τόσο ήρεμα.
Υπήρχε πολύ στρατός με όπλα και αργότερα το βράδυ περνούσαν διάφορα οχήματα με πυροβόλα πίσω τους. Υπάρχει ο φόβος μήπως μείνουμε εγκλωβισμένοι στη χώρα… Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα έχει φαγητό το ξενοδοχείο».
Επρόκειτο να αναχωρήσει αύριο από τη χώρα, ωστόσο, όλα τα αεροδρόμια είναι κλειστά και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. «Αυτό που με φοβίζει είναι ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα. Ο γιος μου είναι 13 χρονών, αρχίζει το σχολείο την επόμενη εβδομάδα και θα ήθελα να είμαι πίσω γι’ αυτό».
Από την πλευρά του 13χρονος Μάξιμος ανέφερε: «Με ανησυχεί που υπάρχει στρατός στην πόλη και παντού και ότι υπάρχει πιθανότητα να μην καταφέρω να γυρίσω στην Ελλάδα».
Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Εξωτερικών, πηγές του οποίου επισήμαιναν ότι το υπουργείο ήταν σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή.
«Η πρεσβεία στη Κινσάσα (Κονγκό) κινητοποιήθηκε για την κατάσταση στη Γκαμπόν και ήρθε σε επαφή με την Ελληνίδα. Είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους. Ήταν να ταξιδέψει αύριο Κυριακή, αλλά οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Έκλεισε πτήση για επιστροφή στις 5 Σεπτεμβρίου. Τα σύνορα άνοιξαν» εξηγούσαν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Γκαμπόν άνοιξε τα σύνορά της το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, τρεις ημέρες αφού έκλεισε κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο οποίο ανατράπηκε ο πρόεδρος Αλί Μπόνγκο.
Οι πραξικοπηματίες έχουν δεχθεί διεθνή πίεση για να αποκαταστήσουν την πολιτική κυβέρνηση, αλλά είπαν το βράδυ της Παρασκευής ότι «δεν θα βιαστούν να διεξαγάγουν εκλογές».
Τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα άνοιξαν επειδή η χούντα «ενδιαφερόταν για τη διατήρηση του σεβασμού του κράτους δικαίου, των καλών σχέσεων με τους γείτονές μας και όλα τα κράτη του κόσμου» και ήθελε να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού στην κρατική τηλεόραση αναφέρει το Reuters.