Σε εκλογικό πυρετό βρέθηκε η χώρα την φετινή χρονιά. Οι κάλπες στήθηκαν στις 21 Μαΐου μετά από μία προεκλογική περίοδο όπου τα μέσα κοινωνική δικτύωσης έπαιξαν για πρώτη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια. Η ΕΡΤ διοργάνωσε το debate των πολιτικών αρχηγών. Η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων πραγματοποιείται μετά από οχτώ χρόνια.
Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, με το σύστημα της απλής αναλογικής, οδηγεί σε αδιέξοδο, παρά το υψηλό ποσοστό, που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία. Η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία τερματίζει πρώτη με ποσοστό 40,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση να χάνει περισσότερες από 10 μονάδες από την εκλογική του δύναμη και να φτάνει στο 17,8%.
«Είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και εκφράζω και τις προσδοκίες όσων συμπολιτών μας δεν μας στήριξαν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην παραίτηση τον Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οδηγεί στην ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του, αλλά και στην διάσπαση του κόμματος, με 11 Βουλευτές και δεκάδες στελέχη να αποχωρούν.
«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το αποτέλεσμα της κάλπης δίνει διψήφιο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, φέρνοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Πέρα από το ότι αυξήσαμε κατά 50% και την κοινοβουλευτική μας δύναμη και τα ποσοστά μας, έχουμε πάρει -συντριπτικά- αυξημένα ποσοστά στις νέες γενιές, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
«Οι βουλευτές που εξέλεξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα βρεθούν την επόμενη μέρα εκεί που έχουν υποσχεθεί μπροστά στους αγώνες στα εργατικά λαϊκά προβλήματα δίπλα στους εργαζόμενους στις λαϊκές δυνάμεις στη νεολαία» υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η νέα Βουλή είναι οχτακομματική. Μετά την Ελληνική Λύση στην Βουλή εισέρχονται τρία νέα κόμματα, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.
Το όριο του 3% δεν κατορθώνει να περάσει το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να μένει εκτός κοινοβουλίου.
Α. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκίνημα μίας νέας, έφεραν οι διαδοχικές, βαριές ήττες στις εθνικές εκλογές, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, παραμέρισε, όπως είπε και άνοιξε τις διαδικασίες για τη διαδοχή του: «να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό».
Τα νερά μιας άνευρης, κατά πολλούς, διαδικασίας διαδοχής, με 4 υποψήφιους αρχικά, Αχτσιόγλου, Παππά, Τσακαλώτο και Τζουμάκα έρχεται να ταράξει η 5η υποψηφιότητα, εκείνη του άγνωστου στο ευρύ εσωκομματικό και μη κοινό, Στέφανου Κασσελάκη, νέου στελέχους από την εκλογική επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το αποτέλεσμα στην πρώτη εσωκομματική κάλπη όπου ψήφισαν 150.000 παλιά και νέα μέλη, διαμόρφωνε ήδη συσχετισμούς. Με 45% ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε κεφάλι έναντι της Έφης Αχτσιόγλου στην κούρσα για δύο, όπως εξελίχθηκε και τη δεύτερη Κυριακή με 55,98% εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σήμερα το φως νίκησε το σκοτάδι και η ελπίδα γίνεται το μέλλον μας» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης ενώ η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών για να δώσει τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες».
Το χρονικό της διάσπασης
Την εκλογή Κασσελάκη και τις πρώτες κιόλας δηλώσεις και τοποθετήσεις του, ακολούθησε σφοδρή κριτική, που εξελίχθηκε σε εσωκομματική μετωπική σύγκρουση. Με το ερώτημα της διαγραφής ο πρόεδρος παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, για δηλώσεις τους.
Στη δραματική συνεδρίαση 11 και 12 Νοεμβρίου κι ενώ ο πρόεδρος είχε βάλει θέμα δημοψηφίσματος από τη βάση για διαγραφή των «4», αποχωρούν με πυρά κατά της ηγεσίας τα στελέχη της Ομπρέλας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε και η ομάδα Αχτσιόγλου – Χαρίτση με αιχμηρότατο κείμενο κατά της ηγεσίας.
Λίγες ημέρες αργότερα οι 9 βουλευτές της που μαζί με άλλα στελέχη και μέλη ανακοινωσαν αποχώρηση από το κόμμα και με τους 2 βουλευτές από την Ομπρέλα συγκροτούν την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς των «11» βουλευτών.
«Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας, τις ζωές μας» υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου.
Κοιτάζοντας στην επόμενη μέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης, επιδιώκει, πλέον, να κλείσει τις πληγές στο εσωκομματικό τοπίο.
«Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης» είπε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στον δρόμο για το πρώτο δικό του μεγάλο εκλογικό crash test στις ευρωεκλογές, βάζει ως ορόσημο για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Αυτοδιοικητικές εκλογές με ανατροπές και εκπλήξεις
Ανατροπές και εκπλήξεις που κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει είχαν οι εκλογές που ανέδειξαν τους νέους δημάρχους στους 332 δήμους της χώρας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αθήνα.
Ο Χάρης Δούκας που αδιαμφισβήτητα αναδείχτηκε στο πρόσωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών κέρδισε κατά κράτος τον Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο.
Ο Χάρης Δούκας κατάφερε ενάντια σε όλα τα προγνωστικά να κάνει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους των προοδευτικών δυνάμεων. Οι 27 μονάδες που τον χώριζαν από τον Κώστα Μπακογιάννη εξανεμίστηκαν τη Β΄ Κυριακή και ο σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό, πριν το ντιμπέητ, Χάρης Δούκας επικράτησε με 11 μονάδες διαφορά.
Αλλαγή σκυτάλης και στον δήμο Θεσσαλονίκης όπου ο Στέλιος Αγγελούδης πέτυχε το εντυπωσιακό 67% και επικράτησε του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον δεύτερο γύρο.
Στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης εξασφάλισε την τρίτη του θητεία ως δήμαρχος της Αχαϊκής πρωτεύουσας.
Σε Πειραιά Λάρισα και Ηράκλειο εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή Γιάννης Μώραλης,Θανάσης Μαμάκος και Αλέξης Καλοκαιρινός.
Περιφέρειες
Εύκολες νίκες αλλά και αγωνιώδεις επικρατήσεις έκρυβε η κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Στις 7 περιφέρειες από τις 13 οι περιφερειάρχες αναδείχτηκαν από την πρώτη Κυριακή. Στην Αττική εύκολη η επικράτηση για τον Νίκο Χαρδαλιά που άφησε πολλές μονάδες πίσω του τον Γιώργο Ιωακειμίδη.
Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλίας άφησαν το αποτύπωμά τους στην λαϊκή ετυμηγορία. Μετά από 13 χρόνια στο τιμόνι της περιφέρειας ο Κώστας Αγοραστός ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο από τον ακαδημαϊκό Δημήτρη Κουρέτα.
Ο θριαμβευτής των περιφερειακών εκλογών ήταν ο Σταύρος Αρναουτάκης που πέτυχε ποσοστό 78% εξασφαλίζοντας την τέταρτη θητεία του στην περιφέρεια Κρήτης. Γιώργος Χατζημάρκος και Απόστολος Τζιτζικώστας επανεξελέγησαν με μεγάλα ποσοστά από την πρώτη Κυριακή στις περιφέρειες νοτίου Αιγαίου και κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα.
Στην περιφέρεια Ιονίων νήσων η Ρόδη Κράτσα ηττήθηκε από τον Γιάννη Τρεπεκλή ενώ στον δεύτερο γύρο κρίθηκε και η νίκη του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο έναντι του Πέτρου Τατούλη.
Αρνητικά ρεκόρ κατέγραψε η αποχή καθώς μεγάλα ήταν τα ποσοστά της σε όλη την επικράτεια και ειδικά στα αστικά κέντρα που οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στις κάλπες.
Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη, Γιώργος Παντελάκης, Μαρία Μαγκλάρα/Επιμέλεια: Ευρυδίκη Γούση – Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας, Ελπίδα Σιαβέλη, Ανδρέας Ταξάκης
www.ertnews.gr