«Δεν βγάζουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, τις διατηρούμε. Το μήνυμα είναι ότι βγάζουμε την μάσκα όταν είμαστε μόνοι μας, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός. Σε έναν εμπορικό δρόμο, σε μια πλατεία όπου υπάρχει κόσμος την φοράμε την μάσκα. Αυτό είναι το σωστό. Δεν πέρασε καλά στα μέσα το μήνυμα για τις μάσκες», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Αναφορικά με το κατά πόσο ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη του κορονοϊού με τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, ο κ. Βατόπουλος είπε πως «είχαμε έγκαιρα την προειδοποίηση ότι ο ιός μεταλλάσσεται, συνεπώς είναι πιθανό να εμφανιστούν παραλλαγές που εφόσον επικρατήσουν μεταδίδονται πιο εύκολα. το είχαμε δε και με τις προηγούμενες μεταλλάξεις».
Πρόκειται όπως σημειώνει, για αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και στην επικράτηση των μεταλλάξεων που μεταδίδονται ταχύτατα. «Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, τόσο λιγότερο περιθώριο αφήνουμε στον ιό να επιλέγει μεταλλάξεις».
Στα θετικά είναι ότι ακόμα καλύπτεται και η συγκεκριμένη μετάλλαξη από τον εμβολιασμό, ίσως λίγο λιγότερο, όπως αναφέρει ο καθηγητής, αλλά την καλύπτει, «συνεπώς γι’ αυτό θα γίνω μονότονος και ξαναλέω ότι ο κόσμος πρέπει να βιαστεί να εμβολιαστεί».
Όσο αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ηλικίας από 10-12 ετών, ο κ. Βατόπουλος υπογραμμίζει πως δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, «ωστόσο η εμφάνιση μεταλλάξεων που μεταδίδονται πολύ πιο γρήγορα επιταχύνει τέτοιες συζητήσεις».
Όσο πιο γρήγορα μεταδίδεται ένας ιός τόσο περισσότερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειάζεσαι για να υπάρξει συλλογική ανοσία, εξηγεί ο κ. Βατόπουλος. «Το τέταρτο κύμα είναι ένας κίνδυνος και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», ενώ επιβεβαιώνει ότι αφορά κυρίως στους ανεμβολίαστους, καθώς μέχρι στιγμής οι εμβολιασμένοι προφυλάσσονται από την μετάλλαξη και δεν αρρωσταίνουν βαριά.
www.ertnews.gr