Η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων από ξηρούς καρπούς, ανάλατους και μη επεξεργασμένους, μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.
Ο πιο απλός τρόπος για να προστατέψουμε την υγεία του εγκεφάλου είναι μέσω της διατροφής μας, χωρίς να απαιτούνται περίπλοκες ή δαπανηρές επιλογές. Ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας ξηρών καρπών, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «GeroScience».
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων από ανάλατους και μη επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 12%, σύμφωνα με την έρευνα από Ισπανούς και Πορτογάλους επιστήμονες.
Τα οφέλη ήταν ιδιαίτερα εμφανή στις γυναίκες, σε άτομα άνω των 60 ετών και σε εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καστίλλης-Λα Μάντσα και το Πανεπιστήμιο του Πόρτο ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 50.000 Βρετανών με μέση ηλικία τα 56,5 έτη σε διάστημα επτά ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank και αξιοποιώντας τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ξηροί καρποί παίζουν «προστατευτικό ρόλο» στην πρόληψη της νόσου, λόγω πολλαπλών επιδράσεων, όπως η μείωση της φλεγμονής και της χοληστερόλης.
«Οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας από κάθε αιτία σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, ανεξάρτητα από την προσαρμογή για τον τρόπο ζωής, τα προβλήματα ακοής, την αυτοσχετιζόμενη υγεία και τον αριθμό των χρόνιων ασθενειών» σημειώνουν οι ερευνητές.