Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Προτεραιότητες για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων»

Χωρίς σχόλια Share:

Ο Αλέξανδρος Αλεξάκης είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τον συνδυασμό «Επτανησιακή Πρωτοβουλία»

Αν και η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ακαθάριστο προϊόν της περιφέρειας είναι μικρότερη του 10%, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της συνολικά, αλλά και σε κάθε νησί μας ξεχωριστά.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τα ιδιαίτερα νησιωτικά χαρακτηριστικά της, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που απορρέουν από αυτά. Στα πλεονεκτήματα διακρίνεται η προφανής δυνατότητα σύνδεσης των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό. Σοβαρό, όμως εμπόδιο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί η επιβάρυνση του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από τη νησιωτικότητα, εξαιτίας των μεταφορικών δαπανών και όχι μόνο.

Μια πρώτη στρατηγική επιδίωξη είναι, λοιπόν, να συμπεριλαμβάνεται συστηματικά και η περιφέρειά μας στον σχεδιασμό των μέτρων που εφαρμόζουν η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της νησιωτικότητας.

Δεύτερη προτεραιότητά μας αποτελεί η συνέργεια του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και η άρση κάθε ανταγωνιστικού στοιχείου μεταξύ τους. Ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που εξασφαλίζει την προμήθεια υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων, τα οποία ζητά σήμερα ο επισκέπτης, συμβάλλει στη διαχείριση και διατήρηση του επτανησιακού τοπίου και μπορεί να παράσχει και συμπληρωματικές υπηρεσίες, μέσω του εναλλακτικού τουρισμού. Ταυτόχρονα, μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την αειφορία στη διαχείρισή του.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της πολιτικής μας βρίσκεται ο Επτανήσιος αγρότης και κτηνοτρόφος. Επιδιώκουμε, ο παραγωγός αυτός, παρά το μικρό μέγεθος που έχει ο κλήρος του, να είναι αποδέκτης όλων των μέσων που παρέχουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες. Η οργάνωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς μας βρίσκεται στις προτεραιότητές μας. Η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες της γεωργίας ακριβείας, με τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και της έξυπνης γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων με σημαντική προστιθέμενη αξία μέσα και από την αξιοποίηση και τη συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί κύριο μέλημα και πολιτική μας.

Παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας. Στηρίζουμε τα συλλογικά σχήματα και κάθε προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ παραγωγών μέσα από τις συνεταιριστικές πρωτοβουλίες τους, είτε με άλλες μορφές συνεργασίας που οι ίδιοι θα επιλέξουν και θα οργανώσουν. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να επεκτείνεται και σε ολόκληρη την αλυσίδα του τομέα, αλλά και μεταξύ τομέων. Τα σύμφωνα ποιότητας, που είναι χρήσιμα εργαλεία διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό, αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής μας. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη πρέπει επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά και να γίνει ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης.

Τέλος, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για τα προϊόντα που καθιστούν ονομαστή την περιφέρειά μας. Το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι και τα πιο χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, όπως το κουμκουάτ ή οι μάντολες και τα μαντολάτα, πρέπει να είναι κατοχυρωμένα με τον προσφορότερο και αποδοτικότερο τρόπο. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πρέπει να νιώθουν και να βιώνουν στην πράξη την αρωγή της περιφέρειας, που δεν μπορεί σε κανένα σημείο και για κανέναν λόγο να αποτελεί εμπόδιο και δυνάστη.

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η διασύνδεσή του με την τουριστική αξιοποίηση και την οικονομική στήριξη των νησιών μας αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας». Για να δώσουμε απάντηση και λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν πολλούς κατοίκους των κοινωνιών μας στα Ιόνια Νησιά και να παρέχουμε ακόμη μία διέξοδο ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας στον τόπο όπου ζούμε.

The post Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Προτεραιότητες για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» appeared first on ypaithros.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Οι συνεπείς προς τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία θα κερδίζουν μερική άρση του δεσμευμένου λογαριασμού

Next Article

Αλεξάνδρα Μπάλου: «Για το αγροδιατροφικό ζήτημα»

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: