Άλλο «πρόσωπο» από το παλιό γνώριμο που είχαν μέχρι σήμερα, δείχνουν οι κυκλώνες, αναγκάζοντας και έναν νέο τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης τους.
«Διαβάζοντας» τον τυφώνα Μίλτον οι επιστήμονονες επισημαίνουν ότι οι κυκλώνες έχουν αλλάξει. Αυτό επιβάλει και νέο τρόπο προσέγγισης, αλλάζοντας ουσιαστικά και τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουμε. Η αύξηση της έντασης τους επιταχύνεται συνέχεια, παράγοντας περισσότερες βροχοπτώσεις και προκαλώντας κατ΄έπέκταση πολύ περισσότερες πλημμύρες.
Οι κυκλώνες δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταμορφώνονται σε πολύ πιο επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα: η έντασή τους αυξάνεται ταχύτατα, παράγουν περισσότερες βροχοπτώσεις και προκαλούν πολύ περισσότερες πλημμύρες.
Εκκένωση ή παραμονή;
Πάνω από το 90% της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια έχει συμβεί στους ωκεανούς. Οι κυκλώνες εκμεταλλεύονται πλήρως αυτήν την πρόσθετη ενέργεια που συσσωρεύεται, ενισχύονται γρηγορότερα και ορισμένες φορές ακριβώς πριν από την ξηρά.
Η ταχύτατη αύξηση της έντασης ενός κυκλώνα δίνει στους ανθρώπους ελάχιστο έως καθόλου χρόνο να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Κάτοικοι που μπορεί να περίμεναν έναν κυκλώνα κατηγορίας 1 όταν πήγαν για ύπνο, μπορεί να ξυπνήσουν σε κατηγορία 3.
Ορισμένες φορές, οι διαχειριστές έκτακτης ανάγκης μπορεί να μην διατάξουν εκκένωση, καθώς οι κυκλώνες ενισχύονται πολύ γρήγορα μετά το κλείσιμο του παραθύρου εκκένωσης κάποιας περιοχής, επισημαίνει η Σαμάνθα Μοντάνο, ερευνήτρια φυσικών καταστροφών της Ναυτικής Ακαδημίας της Μασαχουσέτης.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να μετατρέψουν το σπίτι τους σε κατάλληλο καταφύγιο, αν και προς το παρόν «δεν έχουμε διαθέσει τους απαραίτητους πόρους και χρόνο για να βρούμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προετοιμασίας του κοινού, ώστε να κατανοήσει πώς μοιάζει στην πραγματικότητα ένα καταφύγιο για έναν δυνητικά μεγάλο τυφώνα», σχολιάζει η Μοντάνο, που προτείνει να «έχετε αρκετό φαγητό και νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, καθώς και μια εφεδρική γεννήτρια και ηλιακό φορτιστή για το τηλέφωνο».
Καλύτερα τα τρόφιμα να μην είναι ευπαθή και να είναι αποθηκευμένα σε σημείο που δεν κινδυνεύει από πλημμύρες. Απαραίτητο είναι να υπάρχει και ένα κιτ πρώτων βοηθειών.
«Παλαιότερα, υπήρχε μια πεποίθηση ότι δεν χρειάζονται περισσότερες από 72 ώρες μέχρι να έρθει η βοήθεια» υπενθυμίζει η Μοντάνο, που συμπληρώνει ότι «αυτό πλέον δεν ισχύει απαραίτητα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν, στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, όσο το δυνατόν περισσότερες προμήθειες».
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες είναι σημαντικό να γνωρίζουν που βρίσκονται τα δημόσια καταφύγια της περιοχής τους που θα μπορούσαν να παρέχουν τα απαραίτητα για την επιβίωση, όπως κλιματισμό, φαγητό και ένα ασφαλές μέρος για ύπνο.
Προσοχή και στις χαμηλές κατηγορίες
Οι κατηγορίες στις οποίες ταξινομούνται οι κυκλώνες βασίζονται στην ταχύτητα του ανέμου, χωρίς να παρέχουν πληροφορίες για το κύμα της επερχόμενης καταιγίδας ή τον κίνδυνο πλημμυρών.
«Ο αντίκτυπος που έχουν τώρα κυκλώνες ακόμη και κατηγορίας 1 είναι πλέον διαφορετικός», εξηγεί ο Άντριου Κρούσκιεβιτς, ανώτερος ερευνητής της Σχολής Κλιματικών Μελετών του πανεπιστημίου Κολούμπια, που επισημαίνει ότι οι καταιγίδες των κυκλώνων ακόμη και κατηγορίας 1 έχουν τώρα έντονες βροχοπτώσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν εκτεταμένες πλημμύρες.
Σημαντική η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση
Με πολλές διαφορετικές πηγές ειδήσεων και πληροφοριών σήμερα, «η αποκέντρωση και ο εκδημοκρατισμός της πληροφόρησης είναι σημαντικός», λέει ο Νιόκι Μουαρούμπα, επίκουρος καθηγητής διαχείρισης έκτακτων αναγκών στο πανεπιστήμιο SUNY Empire State University, όμως προσθέτει ότι η πηγή «πρέπει να είναι αξιόπιστη».
Οι ειδικοί επιμένουν ότι ο κόσμος θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των τοπικών διαχειριστών έκτακτων αναγκών και να παρακολουθεί την πρόγνωση του καιρού και τις πληροφορίες που προέρχονται από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
Πηγή: CNN