Το σώμα μας είναι πολύ πιο προετοιμασμένο για την εποχική γρίπη από ό,τι νομίζουμε. Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο γεμάτος με υγρό σάκος που περιβάλλει τους πνεύμονές μας, ο οποίος προηγουμένως θεωρούνταν ότι μας προστατεύει από εξωτερικές βλάβες, περιέχει ισχυρά κύτταρα που καταπολεμούν τους ιούς και παίζουν καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων από τη γρίπη. Οι βασικοί συντελεστές αυτής της ανακάλυψης είναι τα μακροφάγα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστά για την ικανότητά τους να καταστρέφουν παθογόνα όπως βακτήρια, ιούς, ακόμη και καρκινικά κύτταρα.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι τα βρήκαμε στους πνεύμονες, επειδή κανείς δεν το είχε ξαναδεί αυτό, ότι δηλαδή αυτά τα κύτταρα πηγαίνουν στους πνεύμονες όταν υπάρχει λοίμωξη», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζούλιετ Μόρισον, ιολόγος στο UC Riverside, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει πώς, κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από γρίπη, τα μακροφάγα μετακινούνται από την υπεζωκοτική κοιλότητα – τον χώρο γύρω από τους πνεύμονες που γεμίζει με υγρό – στους ίδιους τους πνεύμονες, όπου μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα φλεγμονής.
«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι δεν έχει σημασία μόνο τι συμβαίνει στον πνεύμονα, αλλά και τι βρίσκεται έξω από αυτόν. Τύποι κυττάρων που κανονικά δεν συνδέονται με τον πνεύμονα μπορούν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην πνευμονική νόσο και υγεία», σημειώνει η Μόρισον.
Αρχικά οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν τους τύπους κυττάρων που υπήρχαν στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων από γρίπη. Αναλύοντας τα υπάρχοντα γενετικά δεδομένα από ποντίκια που είχαν μολυνθεί από γρίπη, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να προβλέψει τις αλλαγές στους τύπους κυττάρων μέσα στους πνεύμονες.
«Συλλέξαμε μεγάλα δεδομένα και τα αναλύσαμε για να δούμε ποια ανοσοποιητικά κύτταρα βρίσκονται στους ιστούς των πνευμόνων. Έτσι, σκεφτήκαμε ότι ίσως είχαμε μια άγνωστη μέχρι τότε εξωτερική πηγή κυττάρων στον πνεύμονα», εξηγεί η Μόρισον.
Περαιτέρω πειράματα που περιλάμβαναν μια τεχνική που βασίζεται σε λέιζερ επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την κίνηση των μακροφάγων στους πνεύμονες και να παρατηρήσουν τις συνέπειες της απουσίας τους, η οποία οδήγησε σε σοβαρότερη ασθένεια και φλεγμονή των πνευμόνων σε ποντίκια.
Η μελέτη αυτή όχι μόνο ρίχνει φως στο δυναμικό ρόλο της υπεζωκοτικής κοιλότητας και του περιεχομένου της στην υγεία των πνευμόνων, αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών κατά της γρίπης. Οι ερευνητές στοχεύουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων πρωτεϊνών που κατευθύνουν τα μακροφάγα στους πνεύμονες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που ενισχύουν την ποσότητα ή τη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων.
Μια τέτοια προσέγγιση, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά αντιιικά φάρμακα. Η Μόρισον αναφέρθηκε στο θέμα της ανθεκτικότητας των παθογόνων μικροοργανισμών στα φάρμακα, ένα πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε πάνω από 2,8 εκατομμύρια λοιμώξεις ετησίως μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
ΠΗΓΗ: Studyfinds
www.ertnews.gr