Ερευνητές στη Βρετανία θα αναλύσουν περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια σαρώσεις εγκεφάλου χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αναπτύξουν νέα ισχυρά προγνωστικά εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας. Μια ομάδα 20 ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Νταντί θα εξετάσει 1,6 εκατομμύρια αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνήθους κλινικής περίθαλψης μεταξύ 2008 και 2018. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τις σαρώσεις προκειμένου να εντοπίσουν μοτίβα ή σημάδια άνοιας.
Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ερευνητικής προσπάθειας που ονομάζεται NEURii, στην οποία συμμετέχουν τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Νταντί. Εξοπλισμένοι με υψηλής ποιότητας ατομικά δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, οι ερευνητές σκοπεύουν να λύσουν ζητήματα που σχετίζονται με την πρόβλεψη, την πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με την άνοια.
Οι επιστήμονες στοχεύουν να δημιουργήσουν ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ακτινολόγοι για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας και να διαγνώσουν νωρίτερα τη νόσο και τις σχετικές καταστάσεις. Τα εργαλεία θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την άνοια. Η ομάδα είπε ότι θα έχει καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να αναπτύξει ένα εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε 153 εκατομμύρια έως το 2050 και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό αποτελεί μια ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
www.ertnews.gr