Το πρωί της Κυριακής η Ρωσία ανακοίνωσε την άφιξη στη Λευκορωσία ρωσικής αντιπροσωπείας ώστε να γίνουν συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα περιμένουν μέχρι τις 15:00, τοπική ώρα, για επιβεβαίωση από την Ουκρανία ώστε να συντονίσουν τη συνάντηση στο Γόμελ της Λευκορωσίας.
Η Ρωσία είναι έτοιμη «να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσθέτοντας ότι η Μόσχα περιμένει τώρα τους Ουκρανούς σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας πρόσθεσε ότι στην αντιπροσωπεία της Ρωσίας περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και από το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης. «Θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν αυτός που πρότεινε το Γόμελ της Λευκορωσίας ως τοποθεσία διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Σεργκέι Νικιφόροφ, δήλωσε ότι πράγματι συζητήθηκε μια τέτοια επιλογή, αλλά η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να καταθέσει πρώτα τα όπλα και αυτή η προϋπόθεση θεωρήθηκε απαράδεκτη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι είχε προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα για τη συνάντηση και τώρα ασχολούνται με την επίλυση των θεμάτων του πρωτοκόλλου.
Τη Λευκορωσία ως τόπο διεξαγωγής συνομιλιών για να υπάρξει απεμπλοκή από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε προτείνει η Ρωσία και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με την πρότασή της να απορρίπτεται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος αντιπρότεινε την Πολωνία.
Το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν πληροφορίες για νέα πρόταση εκ μέρους του Ζελένσκι ώστε οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία να διεξαχθούν στο Ισραήλ, πρόταση για την οποία ακόμα δεν έχει υπάρξει απάντηση από τη Μόσχα.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό μήνυμά του, το πρώτο μετά την Παρασκευή, αναφέρθηκε στον ηρωισμό των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, χρησιμοποίησε τον όρο «ειδική επιχείρηση για να παρέχουμε βοήθεια στους κατοίκους του Ντονμπάς» τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
«Όχι» Ζελένσκι, δεν πάμε στη Λευκορωσία γιατί διευκόλυνε τις ρωσικές επιθέσεις
Τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στη Λευκορωσία διατύπωσε πριν από λίγο ο προεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Σε διάγγελμά του το πρωί της Κυριακής, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η άρνησή του οφείλεται στις διευκολύνσεις από το Μινσκ για τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.
«Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στη Λευκορωσία αν η Ρωσία δεν είχε χρησιμοποιήσει το έδαφός της για επιθέσεις στην Ουκρανία» είπε ο Ζελένσκι.
«Θέλουμε άλλη περιοχή και όχι εκεί που εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον μας, η Λευκορωσία είναι εχθρική χώρα».
Ο Ζελένσκι πρότεινει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη στη Βαρσοβία ή στο Μπακού.
Λέμε όχι στο Μινσκ. Άλλες πόλεις μπορεί να είναι ένα κατάλληλπ μέρος για συνάντηση. Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού -τα έχουμε προτείνει όλα αυτά στη Ρωσία.
Οποιαδήποτε άλλη πόλη κάνει. Μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν πετάνε οι πύραυλοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που οι συνομιλίες μπορούν να είναι ειλικρινείς και μπορούν να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο».
Λίγες ώρες αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, σύμφωνα με το AFP και προειδοποίησε ότι «θα πολεμήσουμε όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα».
Σε ομιλία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο Ζελένσκι είπε: “Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία: “Η περασμένη νύχτα στην Ουκρανία ήταν βάναυση, πάλι πυροβολισμοί, πάλι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών, πολιτικών υποδομών”.
«Σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα στη χώρα που οι κατακτητές να μην θεωρούν αποδεκτό στόχο. Πολεμούν εναντίον όλων. Πολεμούν ενάντια σε όλα τα ζωντανά πράγματα – ενάντια σε παιδικούς σταθμούς, ενάντια σε κτίρια κατοικιών, ακόμα και ενάντια σε ασθενοφόρα».
Παράλληλα, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «εκτοξεύουν ρουκέτες και πυραύλους σε ολόκληρες συνοικίες της πόλης στις οποίες δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ καμία στρατιωτική υποδομή».
«Το Βασίλκιβο, το Κίεβο, το Τσερνίγκοφ, το Σούμι, το Χάρκοβο και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας ζουν σε συνθήκες που βιώθηκαν για τελευταία φορά στα εδάφη μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».