24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής – Στο «τραπέζι» ευρωτουρκικά και προσφυγικό

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, επιβεβαιώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο οι άριστες σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου Μενέντεζ, το οποίο ενισχύει σημαντικά τη διμερή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, η χώρα μας καθίσταται στρατηγικός εταίρος για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εμπεδώνεται η Ελλάδα, μετά και την έγκριση του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία Αθήνας- Ουάσινγκτον από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται αναφορές περί παράδοσης περισσότερων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, καθώς και παραινέσεις πώλησης στην Ελλάδα των F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε πως: «Το νομοσχέδιο αναδεικνύει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ- Ελλάδας. Αυξάνει τη στήριξή μας για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενισχύει τη δέσμευση και τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ».

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, το προσχέδιο συμπερασμάτων υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι η θετική ατζέντα υπόκειται στον όρο της αναστρεψιμότητας, ενώ καλεί εμμέσως την Άγκυρα να απέχει από παράνομες ενέργειες.

Το Προσχέδιο Συμπερασμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλώς ορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου βουλευτής ΝΔ – διεθνολόγος, αναφέρει πως: «Υπάρχει αυστηροποίηση του λεκτικού στο σχέδιο συμπερασμάτων + Φωτογραφίζεται η Τουρκία ως ο υπεύθυνος που πρέπει να εγγυηθεί την αποκλιμάκωση.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή η Αθήνα πιέζει να υπάρξει ρητή αναφορά απόρριψης των τουρκικών ισχυρισμών περί δύο κρατών.

Την ίδια ώρα η Τουρκία προχωρά σε παράνομη δέσμευση περιοχών διεθνών υδάτων στο Αιγαίο για πιθανές ασκήσεις από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στον Σκάι ο Γιώργος Κατρούγκαλος τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως: «Θέλει να δείξει η Τουρκία ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο αλλά οι πράξεις της το διαψεύδουν αυτό».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου περί διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για ανακήρυξη ΑΟΖ: «Έχουμε σύνορα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όχι με την Τουρκία».

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί σε βάθος το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Με γρήγορο τεστ αντιγόνου, οι Αυστριακοί πλέον στην Ελλάδα

Next Article

Κακοκαιρία: Καταστροφές σε 100.000 στρέμματα αγροτικής παραγωγής σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: