24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Από το αλέτρι στην εκβιομηχάνιση. Οι επιχειρήσεις που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα. Νέο επεισόδιο

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Από το αλέτρι στην εκβιομηχάνιση της Ελλάδας. Τις επιχειρήσεις που έγραψαν ιστορία παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2020 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY

Επανάληψη: Κυριακή 27 Ιουνίου, στις πέντε το απόγευμα

Η εκπομπή ερευνά και παρουσιάζει τα πρώτα βήματα του επιχειρείν στην ελεύθερη Ελλάδα και τους κλάδους που τόνωσαν την οικονομία.
Η κλωστοϋφαντουργία και η οινοποιία – ποτοποιία ήταν από τους πρώτους κλάδους που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα. Υπήρχε πρώτη ύλη, γνώση και απλός τεχνολογικός εξοπλισμός.

Η Μηχανή του Χρόνου βρέθηκε στο Γκάζι, στο πρώτο εργοστάσιο φωταερίου και κατέγραψε πώς η Αθήνα φωτίστηκε το 1862, με μία πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα

Η ανάπτυξη

Η εκπομπή αναλύει τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις αλλά και τα γεγονότα που συντέλεσαν στην ανάπτυξη στη διάρκεια του μεσοπολέμου. Η κατασκευή συγκοινωνιακών δικτύων, η ανοικοδόμηση, οι απαλλοτριώσεις, τα δημόσια έργα, η αποξήρανση της Κωπαίδας, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που αποτέλεσαν το πολυπληθές και φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η Μηχανή του Χρόνου περιγράφει το ταξίδι του Γουσταύου Κλάους από την Γερμανία στην Πάτρα για να εμπορευθεί κορινθιακή σταφίδα, που αποκαλούσαν «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας. Το 1862 έφτιαξε οινοποιείο και δημιούργησε τη μαυροδάφνη, που πήρε το όνομα της από μία όμορφη μελαχρινή εργάτρια του κτήματος. Η πριγκίπισσα Σίσσυ ήταν από τις πρώτες επισκέπτριες του οινοποιείου και προς τιμήν της το κελάρι ονομάστηκε αυτοκρατορικό.

παραγωγή σταφίδας

Ο πρώτος οινοποιός

Η έρευνα φωτίζει τη διαδρομή του Γιάννη Μπουτάρη, του πρώτου οινοποιού που εμφιάλωσε κόκκινα κρασιά στην τουρκοκρατούμενη Νάουσα. Η δολιοφθορά στα πρώτα βήματα της επιχείρησης του, αλλά και η απώλεια τριών παιδιών του μέσα από ένα εξάμηνο από επιδημικές αρρώστιες, δεν τον πτόησαν και συνέχισε την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Μέσα από το αρχειακό υλικό καταγράφει την ανοδική πορεία του οινοποιείου, τις διακρίσεις και τις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο αλλά και την προσπάθεια διάσωσης των ελληνικών ποικιλιών.

κρασιά Μπουτάρη

Η κλωστοϋφαντουργία

Η δημοσιογραφική έρευνα αναδεικνύει ακόμα την πορεία του Μικρασιάτη επιχειρηματία Ελευθέριου Μουζάκη. Από τα μανάβικα του Πειραιά, βρέθηκε διευθυντής σε κλωστοϋφαντουργία στα 19 του χρόνια, και λίγο μετά τον πόλεμο με δικό του κλωστοϋφαντουργείο.

Η εκπομπή παρακολουθεί τα βήματα που έκανε για να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές του, πηγαίνοντας πόρτα πόρτα στα σχολεία και στις μοδίστρες, αλλά και πώς χρησιμοποίησε τη διαφήμιση για να προωθήσει τα προϊόντα του. Ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σπόνσορας εκπομπής στην οποία ακουγόταν ο Θύμιος, ο διάσημος βλάχος του Κώστα Χατζηχρήστου.

κλωστοϋφαντουργία

Στην εκπομπή μιλούν: ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΟΥ Δ/ΝΤΡΙΑ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ  ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ , ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΘ, ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΙΤΖΑΝΗΣ , Δ/ΝΤΗΣ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΩΝ , ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ACHAIA CLAUSS, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ , ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ECONOMIA, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ , ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ , ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΡΑΦΗΣ ΑΝΙΨΙΟΣ Λ. ΜΟΥΖΑΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΟΥΖΑΚΗ

 

The post Από το αλέτρι στην εκβιομηχάνιση. Οι επιχειρήσεις που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα. Νέο επεισόδιο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Μαγνησία: Τραγωδία για 73χρονο σε παραλία του Πηλίου

Next Article

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στα Τρίκαλα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: