24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ― Εκρηκτική αντιπαράθεση Κ. Μητσοτάκη – Α. Τσίπρα

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Απορρίφθηκε με 156 «όχι» και 143 «ναι» η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλλε εναντίον της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη μετά από τριήμερη συζήτηση, ψήφισαν 299 βουλευτές. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.

Σκληρές εκφράσεις αντάλλαξαν Μητσοτάκης -Τσίπρας

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίσθηκε από οξύτατη αντιπαράθεση, με βαρείς χαρακτηρισμούς μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε θεσμική και συνταγματική εκτροπή και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό εγκέφαλο εγκληματικής οργάνωσης, ενώ, κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για εκχυδαϊσμό, εκστρατεία λάσπης και διχασμό της κοινωνίας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εστίασε στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον του. Τόνισε ότι επιδίδεται σε αυτό που ξέρει, δηλαδή στο να πυροβολεί τη χώρα και να ρίχνει λάσπη στην κυβέρνηση προκαλώντας διχασμό στην κοινωνία.

«Δριμύ κατηγορώ» του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει ευθέως εάν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι στον φάκελο που παρέλαβε ο ίδιος από τον κ. Ράμμο δεν υπήρχαν, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε φέιγ βολάν, ένα φάκελο που είχε τον χαρακτηρισμό του απόρρητου.

«Οι πολίτες δεν ξεχνούν, κρίνουν αυστηρά, συγκρίνουν, αξιολογούν και επιβραβεύουν ή τιμωρούν, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα με αιχμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μετά και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον του.

«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο τηλεφωνημάτων επί των δικών σας ημερών και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς. Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλουμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Να υποθέσουμε ότι αυτές οι παρακολουθήσεις γινόντουσαν, γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδεκτής ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω».

«Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα και αφορούν μόνο όσους εντρυφήσει στην λεπτομέρεια. Το 2019 λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα, μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, και πολλούς άλλους που πιστεύω θα μάθουμε στην πορεία.

Δηλαδή, επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία.

Δύο απλές διαπιστώσεις. Η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί. Οι απαντήσεις μου κρίνονται και από εσάς και από τους πολίτες. Περιμένω και από τον κ. Τσίπρα να καταθέσετε τις δικές σας εξηγήσεις. Πρώτη μία δημόσια συγνώμη για το διασυρμό της πατρίδας στον οποίο πρωτοστάτησε για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Κουβέντα δεν έχετε πει. Όταν όλα τα στελέχη σας και εσείς συμμετείχατε σε αυτή την προσπάθεια διασυρμού της χώρας για ένα περιστατικό το οποίο ο υπουργός είχε πει ότι ήταν ψεύτικο. Ήμασταν σίγουροι γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που μπορούν να μας παρέχουν τέτοια δεδομένα. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοιο fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Θα μείνετε στην ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα»

Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να απαντήσει εάν η επιστολή που παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ περιλάμβανε «ονόματα», ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Ράμμος απαντούσε σε δική του επιστολή της 28ης Δεκεμβρίου που είχε «συγκεκριμένα ονόματα». Σχολίασε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «παίξουμε τις κουμπάρες» και τόνισε πως «είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος».

Προηγήθηκε τοποθέτηση με σφοδρές επικρίσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κάνατε ότι μπορούσατε κ. Μητσοτάκη για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή, τελικά είστε ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που προσπαθήσατε να κρύψετε, είστε εδώ για μια πρωτοφανή θεσμική και δημοκρατική εκτροπή για την οποία δεν μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία και κλόνισε την εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στο τελευταίο εξάμηνο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης» και πρόσθεσε: «Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης». Ακολούθως ανέφερε: «Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές 10ετούς φυλάκισης που ξεστόμιζαν τα στελέχη σας, με την καταστροφή εγγράφων. Και βέβαια με τη σπίλωση ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου».

Θύμισε ακόμη: «Δική σας απόφαση, να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μαξίμου. Δική σας απόφαση να αλλάξατε το νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ο δικός σας άνθρωπος. Δική σας απόφαση να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της. Δική σας απόφαση να προωθήσετε τη κ. Βλάχου ως εισαγγελέα της. Δική σας απόφαση να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μάθει ποτέ την αλήθεια. Δική σας απόφαση να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Δική σας απόφαση να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο. Δική σας απόφαση η χυδαία και άθλια επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστικό, επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον».

Αναφερόμενος στην γραμμή που ακολούθησε ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «τον περασμένο Αύγουστο σας είπα ότι είναι δειλία να κρύβεστε πίσω από τον ανεψιό και βοηθό σας. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή».

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής από τον οποίο ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να τον προστατεύσει από την οχλαγωγία και πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθεί λογοκρισία».

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος πάντα προσωπικά προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ακόμη και αν δεχθούμε λοιπόν ότι ήσασταν μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας και δεν είχατε ιδέα τι κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο ανεψιός σας και ο εκλεκτός σας διοικητής της ΕΥΠ. Αλήθεια, όταν τον Αύγουστο αποπέμψατε όταν τους αποπέμψατε, δεν μιλήσατε μαζί τους; Δε μάθατε ποτέ τι είχαν διαπράξει; Δεν τους ρωτήσατε; Ή μήπως επικαλέστηκαν και σε σας το αγαπημένο σας απόρρητο;». Συμπερασματικά ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν παρέπεμψε τους υπευθύνους στην Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Μήπως γιατί φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους, όπως θα γινόταν σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και αν πάνε στη Δικαιοσύνη, θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους; Μήπως για αυτό; Αν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο; Και υπό τη δική σας προστασία; Κι αφού επικαλείστε ρυπαρά δίκτυα, μια μόνο ερώτηση έχω: Είναι και η κυρία Βλάχου μέλος του ρυπαρού δικτύου;».

Ακολούθως είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ που προηγουμένως διαμαρτύρονταν: «Ο πρωθυπουργός και προσωπικός μου αντίπαλος δεν είναι ούτε μειωμένου καταλογισμού, ούτε εξαπατημένος. Ένοχος είναι. Κύριε Μητσοτάκη εσείς είστε ο επικεφαλής του ρυπαρού δικτύου. Ο ιθύνων νους του παρακράτους. Οι υποκλοπές έχουν τη δική σας σφραγίδα. Προσωπική και ανεξίτηλη. Και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική. Που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας».

Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με την αντιπρόεδρο του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα να αντικαθιστά τον Γιάνη Βαρουφάκη που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Κούβα. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και κατόπιν ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Καθεστώς», κατάλυση κανόνων δικαίου και συγκάλυψη, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για ευθύνες του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών, που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υπεκφυγές. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για όλες τις υποθέσεις είπε και συμπλήρωσε «τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις».

Από την Κούβα όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «υπέρ της μομφής, της δυσπιστίας της Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε.».

Εκπροσωπώντας τον κ. Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής, στο πλαίσιο δράσεων της Προοδευτικής Διεθνούς και της συγκρότησης του νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων, η κα Σακοράφα είπε ότι οι υποκλοπές «δεν είναι πταίσμα ούτε καν πλημμέλημα. Πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τοποθετήθηκε επί της πρότασης δυσπιστίας χθες στη Βουλή. Σε σημερινή δήλωσή του διευκρίνισε ότι σήμερα βρίσκεται σε προγραμματισμένο εδώ και μήνες προσκύνημα. «Η Ελληνική Λύση έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης από το φθινόπωρο του 2021, όταν έγινε εμφανής η συντονισμένη ληστεία των Ελλήνων μέσω του κόστους ενέργειας και των ανατιμήσεων. Φυσικά και η Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, παρότι όπως ξεκαθάρισα στην χθεσινή μου ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής, την θεωρώ «δώρο» του κ. Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη» είπε.

Η τριήμερη συζήτηση κλείνει σήμερα το περίπου στις 4 το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πηγές: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Φασουλάς, Μαρίνα Παπαδάκη/ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Βενιζέλος: Απάντηση στις αναφορές Μητσοτάκη στη Βουλή

Next Article

Μεσολόγγι: Ασυνείδητοι πυροβόλησαν και σκότωσαν φλαμίνγκο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: