24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Αθ. Μολασιώτης: Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την αγροτική παραγωγή – «Θύμα» της η ελιά Χαλκιδικής (video)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Για την κλιματική αλλαγή και το πώς επηρεάζει την Ελλάδα και ιδίως την αγροτική παραγωγή μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Μολασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας στο ΑΠΘ.


«Τον τελευταίο καιρό βιώσαμε ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τις φωτιές και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο κ. Μολασιώτης.

Όπως είπε στην εκπομπή «Από τις έξι» στη χώρα μας βιώνουμε την κλιματική αλλαγή με αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες και αύξηση της θερμοκρασίας, επίσης, κατά τους θερινούς μήνες, που έχει συνεισφέρει στο φαινόμενο των πυρκαγιών. Έχουμε σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την βροχόπτωση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ άνυδρους χειμώνες και έντονες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι. Έχουμε αστάθεια στην εκδήλωση καιρικών φαινομένων».

Αναφερόμενος στο πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις καλλιέργειες, ο κ. Μολασιώτης έφερε ως παράδειγμα την ελαιοπαραγωγή. «Έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια στην καλλιέργεια της ελιάς, ότι υπάρχει μετατόπιση της καλλιέργειας από πιο νότιες περιοχές στις πιο βόρειες. Μακροπρόθεσμα θα έχουμε μια μετατόπιση και αλλαγή των καλλιεργειών στον Ελλαδικό χώρο. Για παράδειγμα, η ελιά Χαλκιδικής, η οποία έχει υψηλές απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Οι θερμοί χειμώνες έχουν ως αποτέλεσμα τη μερική καρποφορία της ποικιλίας, οπότε οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Δενδροκομίας στο ΑΠΘ, «οι διαχειριστικές πρακτικές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική και παγκόσμια αγροτική παραγωγή τον 21ο αιώνα».

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην εγχώρια αγροτική παραγωγή ο κ. Μολασιώτης τόνισε ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας. «Στη μεγάλη καταστροφή της Ζαχάρως, πριν από χρόνια, είδαμε ότι πολλά ελαιόδεντρα αναβλάστησαν. Η Φύση δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της. Χρειάζονται οι με κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές για να υπάρξει αυτή η αναβλάστηση».

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Από το «air-pocalypse» στον γαλάζιο ουρανό: Ο αγώνας του Πεκίνου για καθαρό αέρα

Next Article

Επιστήμονες ανακάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αποικίες κοραλλιών 

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: