24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Μπουζούκια, γήπεδο και μάσκες: Ο εμβολιασμός φέρνει ελευθερίες στη μετά covid εποχή

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
ΙΝΤΙΜΕ

Ο ρυθμός του εμβολιασμού δεν επιταχύνεται όσο η κυβέρνηση θα ήθελε και η συζήτηση για κίνητρα και προνόμια έχει ξαναφουντώσει. 

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων που συνεπάγεται η καλοκαιρινή ανεμελιά.

Το ζήτημα των κινήτρων έχει μπει και πάλι δυνατά στο τραπέζι, με πολιτικούς και ειδικούς να συμφωνούν στην θέσπισή τους ώστε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και το τείχος προστασίας από τον ιό να χτιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πως έχουν σκιαγραφήσει τα μέτρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είχε ταχθεί υπέρ των κινήτρων λέγοντας «η μεγαλύτερη κίνηση εντός κι εκτός επικράτειας και η δυνατότητα επίσκεψης σε χώρους που τώρα είναι κλειστοί».

Υπέρ των κινήτρων τάχθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος έριξε στο τραπέζι μια άλλη… ιδέα. «Η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να παρέχει κίνητρα για να ακολουθούν οι πολίτες κοινωνικά επωφελείς συμπεριφορές όπως τώρα με τους εμβολιασμούς. Π.χ. στα σπορ μπορεί να λέγεται απαλλαγή από testing για αθλητικές δραστηριότητες είτε δυνατότητα παρακολούθησης αγώνων ως θεατής».

Επίκουρος καθηγητής  Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ο Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε προαναγγείλει μια παρόμοια λύση λέγοντας «αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας είναι πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι».

Πώς μεταφράζονται σε μέτρα

Αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί να σημάνει την ελευθερία σε μέρη που μέχρι σήμερα είναι κλειστά όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, όπως τα μπουζούκια που είναι κατά κανόνα κλειστοί χώροι, οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση που προς το παρόν παραμένουν κλειστοί.

Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους είναι η περιγραφή του μέτρου και από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ενώ πρόταση που δεν είχε ακουστεί ξανά είναι και εκείνη του ανοίγματος των γηπέδων μόνο για εμβολιασμένους θεατές.

Δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται σε κάθε περίπτωση τα «προνόμια» της άρσης της υποχρεωτικότητας των self test αλλά και των περιορισμών στα ταξίδια. Ανάμεσα στις επιλογές που έχουν «πέσει» στο τραπέζι είναι και η άρση της υποχρέωσης για χρήση μάσκας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ μετά τον εμβολιασμό.

«Προνόμια χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις»

Για τα ενδεχόμενα προνόμια κλήθηκαν να απαντήσουν στην ενημέρωση από το υπουργείο τη Δευτέρα, τόσο η επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο γγ Πρωταβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Το πρώτο προνόμιο ήταν πως εμβολιάστηκαν και είναι ασφαλείς. Τα επόμενα θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες απ’ αυτούς που έχουν μερικώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο για να μη δοθεί εικόνα χαλάρωσης».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Η συζήτηση έχει ανοίξει αλλά θα πρέπει να έχουμε πλήρη επάρκεια και να μπορούν όλοι να βρουν ραντεβού. Ακόμα και στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αν έχει εμβολιαστεί πλήρως μπορεί να μην κάνει τεστ. Το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε».

Οι επόμενες παραλαβές εμβολίων, που θα δώσουν λοιπόν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας να εμβολιαστούν, θα σημάνουν και την κατάληξη αυτής της κουβέντας σχετικά με τα κίνητρα και τα προνόμια, στον βαθμό που θα δημιουργεί συνταγματικά κωλύματα.



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Έρευνα : Σχεδόν 7 στους 10 μικρομεσαίους βιοτέχνες κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης

Next Article

Νέα αίτηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) 2021 ΔΕΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: