Ξεκάθαρος, ότι ο καταναλωτής δεν καλύπτεται εάν πληρώσει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος και όχι αυτό της ρήτρας αναπροσαρμογής, ήταν μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΜΠ. Όπως εξήγησε “Κάπου σε κάποιο σημείο στο συμβόλαιό του, υπήρχε μία υποσημείωση, που έλεγε ότι σε περίπτωση ακραίων συνθηκών θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής με τον τύπο υπολογισμού της”. Πρόταση του καθηγητή είναι να μπει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ενέργειας.
“Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επέμβει και να υποχρεώσει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να γνωστοποιήσουν στον καταναλωτή το μέγιστο και το ελάχιστο της αυξομείωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής” προτείνει ο κ. Δούκας. Όπως υποστήριξε αυτό είναι θεμελιώδες δικαίωμα των καταναλωτών σε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.
“Επειδή έχουμε φτάσει τον 8ο μήνα των αυξήσεων και η ΡΑΕ το έχει ζητήσει από το τέλος του 2021 και ακόμη οι προμηθευτές δεν έχουν προχωρήσει στην απόλυτη προτυποποίηση και στη διαφάνεια, νομίζω ότι ρυθμιστικά πρέπει να μπει ένα πλαφόν για να διασφαλιστεί το που πήγαν τα 4 δισ ευρώ τα οποία έδωσε το κράτος, μέσω των εταιρειών στην επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως σημείωσε, υπάρχει προφανώς τρομακτική αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία και γεωπολιτική ισχύς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας. “Άρα αγοράζει η χώρα μας σε διαστημικά ποσά το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Γι΄αυτό και λέμε να μπει πλαφόν στην Ευρώπη στην αγορά φυσικού αερίου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πάρουμε κανένα μέτρο στη χώρα μας” υπογράμμισε.
Η δυσοίωνη πρόβλεψη του καθηγητή είναι ότι δεν βλέπει καμία αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας.
Σχετική είδηση: Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Τί είναι και πώς συνδέεται με τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr