24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Χάκερ φέρονται να ζητούν λύτρα ύψους 50 εκατ. δολαρίων από τη μεγαλύτερη διεθνώς πετρελαϊκή

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Την υποκλοπή εταιρικών δεδομένων της επιβεβαίωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές στα διεθνή μέσα ότι χάκερ απαιτούν λύτρα 50 εκατομμυρίων δολαρίων ούτως ώστε να μην τα αναρτήσουν στο Διαδίκτυο.

Η εν λόγω ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε σειρά ηχηρών κυβερνοεπιθέσεων ransomware, όπως η πρόσφατη επίθεση στην αμερικανική εταιρεία αγωγών Colonial, που είχε ως αποτέλεσμα να στεγνώσει από καύσιμα η ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, με χρηματιστηριακή αξία 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στο Associated Press και το BBC ότι «πρόσφατα αντιλήφθηκε την έμμεση διαρροή περιορισμένου όγκου δεδομένων, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή τρίτου εργολάβου».

Όμως, η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν ο εργολάβος της έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης ransomware ή αν τα δεδομένα υποκλάπηκαν με άλλο τρόπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκβιαστές φέρονται να απέκτησαν 1 terabyte δεδομένων και απαιτούν 50 εκατ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα για να τα διαγράψουν, αναφέρει το Associated Press επικαλούμενο ιστοσελίδα στον σκοτεινό ιστό –ένα αφανές τμήμα του Διαδικτύου προσβάσιμο μόνο μέσω ειδικών εργαλείων ανωνυμοποίησης.

Ακόμη, και σύμφωνα δε με αναλυτές που επικαλείται το BBC, ο πετρελαϊκός όμιλος, στον οποίο ανήκουν πετρελαιοπηγές, αγωγοί και διυλιστήρια, δεν είχε επενδύσει αρκετά σε κυβερνοασφάλεια τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Aramco είχε μπει και παλαιότερα στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης. Το 2012, ο πετρελαϊκός γίγαντας χτυπήθηκε από τον ιό Shamoon, ο οποίος διέγραφε δεδομένα και εμφάνιζε την εικόνα μιας φλεγόμενης αμερικανικής σημαίας. Η επίθεση ανάγκασε την εταιρεία να θέσει εκτός λειτουργίας το δίκτυό της και να καταστρέψει πάνω από 30.000 υπολογιστές.

Αργότερα, αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν την επίθεση στο Ιράν, του οποίου το πυρηνικό πρόγραμμα είχε μόλις πληγεί από το Stuxnet, έναν ιό που πιστεύεται ευρέως ότι δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Το 2017, ένας διαφορετικός ιός σάρωσε το βασίλειο και μόλυνε υπολογιστές στη Sadara, κοινοπραξία της Aramco και της αμερικανικής Dow Chemical.

H Saudi Aramco ήταν για καιρό η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου σε χρηματιστηριακή αξία, πριν την ξεπεράσουν γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Apple και η Google.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / BBC / Associated Press

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ για τη διάθεση συχνοτήτων 5G

Next Article

Ελληνογερμανικό: Επιδότηση €1,3 εκατ. internet innovators για λύσεις blockchain

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: