24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Χρ. Δερβένης στο Πρώτο: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα μαθήματα του σχολείου της Πανδημίας (audio)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Για την μετά Covid-19 εποχή στον τομέα της ιατρικής επιστήμης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής της κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Χειρουργικής ήπατος στο νοσοκομείο Metropolitan, Χρήστος Δερβένης.

«Επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα, διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα και όταν ο ΠΟΥ δώσει το σήμα της λήξης, θα έχουμε μαθήματα να πάρουμε. Ούτε ο κόσμος ούτε και η ιατρική θα είναι ίδια. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένα καινούριο περιβάλλον και θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Κάποια πράγματα θα πρέπει να τα κρατήσουμε, την ασφάλεια της πλύσης των χεριών, τις πολύ κοντινές επαφές, θα πρέπει να επανέλθουμε με έναν τρόπο προστασίας, γιατί όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, μπαίνουμε σε μια περίοδο νοσολογικών οντοτήτων. Οι πανδημίες θα είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, λόγω της παγκοσμιοποίησης, της κινητικότητας και της κλιματικής αλλαγής. Θα αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, και ας πούμε τα ταξίδια θα έχουν κάποιους κανόνες ασφάλειας», αυτά σχολίασε ο κ. Δερβένης αναφορικά με την επίδραση της πανδημίας σε κοινωνικό επίπεδο.


Στο πεδίο της ιατρικής οι αλλαγές αφορούν πολλά, όπως το πώς αντιλαμβανόμαστε τις νόσους και πώς θα οργανώσουμε τα συστήματα  υγείας για να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. «Το πρότυπο της δεκαετίας του 50’ στην Μ. Βρετανία για παράδειγμα σήμερα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Τα νοσοκομεία μας, η γνώση μας και η εκπαίδευση πρέπει να αποκτήσουν άλλο προσανατολισμό. Χρειαζόμαστε άλλο τρόπο εκπαίδευσης των γιατρών. Πόσο καιρό μας έχουν απασχολήσει οι ΜΕΘ, φτιάξαμε μονάδες αλλά δεν σκεφτήκαμε ότι οι άρρωστοι δεν θεραπεύονται από το μηχάνημα ή το κρεβάτι, αλλά από τους γιατρούς. Με το να έχουμε υποδομές χωρίς εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό δεν κερδίζουμε τίποτα».  Για τον κ. Δερβένη τώρα θα πρέπει να στραφούμε σε πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις. «Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τι έφερε η πανδημία, γιατί έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στην έρευνα. Η πληροφορία κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα επειδή δεν υπάρχουν πια τα authorities, γι’ αυτο και μπορέσαμε να φτιάξουμε σε χρόνο ρεκόρ τα εμβόλια».

Είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο κατανόησης του τι έχει συμβεί με τον Covid, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Η επιστήμη έχει μέσα της ένα ποσοστό αβεβαιότητας. Στην αρχή είχαμε ελλιπή γνώση, με τις μάσκες για παράδειγμα, αλλάζαμε συμπεριφορές, γιατί είχαμε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Με το πέρασμα του καιρού κατανοούσαμε καλύτερα και την συμπτωματολογία και τον τρόπο αντιμετώπισης. Τώρα περνάμε στην φάση που θα πρέπει να δούμε τα απώτερα αποτελέσματα της νόσου, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί αν έχει επηρεαστεί το καρδιαγγειακό σύστημα, να έχουμε  μακροχρόνιες αναπνευστικές βλάβες, αλλά ακόμα είμαστε στο στάδιο της καταγραφής.

Σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Δερβένης, δίνει τα παραδείγματα χωρών που δοκιμάστηκαν βαριά, όπως η Γερμανία και η Σουηδία. «Με βάση τις προσδοκίες μου, στην Ελλάδα πήγαμε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει κάποια λάθη. Στο επίπεδο των γιατρών μας δεν είμαι σίγουρος ότι τα πήγαμε καλά. Υπάρχουν ανισότητες στον τρόπο της περίθαλψης εντός της χώρας και αυτό πρέπει να το δούμε γιατί κάποιες ΜΕΘ τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με άλλες. Αυτό αφορά και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Η πανδημία ήταν ένα σχολείο και πρέπει να μάθουμε όσα μπορούμε να αντλήσουμε για να διορθώσουμε πράγματα», τονίζει με έμφαση ο κ. Δερβένης.

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αυτός είναι ο πέμπτος ωκεανός της Γης

Next Article

Δείτε την Αθήνα απο το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: