24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Χρ. Ζερεφός στο Πρώτο: Ένα τρισ. δολάρια το κόστος της κλιματικής αλλαγής την τελευταία δεκαετία (audio)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

«Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκαν τόσοι καύσωνες, όσοι καταγράφηκαν σε όλη την ιστορία του πλανήτη. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, γιατί η αποσταθεροποίηση της κλίματος είναι πολύ μεγάλη, και η περίοδος που ζούμε είναι πολύ επικίνδυνη».

Αυτό τόνισε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφορικά με το κύμα καύσωνα που σαρώνει πολλές περιοχές του πλανήτη και την Ελλάδα.

«Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, η αποσταθεροποίηση του κλίματος, έχει τεράστιο κόστος παγκόσμια. Από 10 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν στη δεκαετία του 1950, έχει ξεπεράσει τα 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία. Δηλαδή ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Το κόστος για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων είναι όσο και το αντίστοιχο του Covid», υπογράμμισε.

Αντιστοίχως, το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας, «αν δεν κάνουμε τίποτα, θα ανέλθει το 2100 περίπου στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο του χρέους», ενώ «εάν προσαρμοστούμε, το κόστος θα πέσει στα 400 δισεκατομμύρια».


Όπως είπε ο κ. Ζερεφός, «η κλιματική αλλαγή έρχεται να ξεπεράσει ακόμη και αυτή την τραγική περίοδο της ύφεσης που ζήσαμε με την πανδημία. Πολύ σοβαρό θέμα, πρέπει να το δουν όλοι και να αφήσουν τις συνωμοσιολογίες».

Ο ακαδημαϊκός επανέλαβε ότι ο κορονοϊός, όπως και άλλοι ιοί που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πιθανότητα να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων, στη νότια Σιβηρία. «7 στις 10 πανδημίες έχουν ξεκινήσει από την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, δε, ότι «θα έχουμε κι άλλες πανδημίες πιο συχνά, διότι λιώνουν πάγοι σε όλο και πιο πολλές περιοχές». «Αλλάζει η Γη. Θέλει μεγάλη προσοχή», επισήμανε ο κ. Ζερεφός. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα μέτρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ήδη η ΕΕ έχει φτιάξει τον κλιματικό της νόμο, και η Ελλάδα τώρα φτιάχνει τον δικό της, έχοντας προχωρήσει την αναγκαία προσαρμογή, σημειώνοντας ότι «έχουν προκηρυχθεί 13 έργα στις 13 περιφέρειες τα οποία έχουν σχεδόν τελειώσει».

«Το ζητούμενο είναι η απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα, να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να καταναλώνουμε όσο γίνεται λιγότερους φυσικούς πόρους. Αυτό είναι το μυστικό», συμπλήρωσε

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Βρετανία: Δέσμευση Σουνάκ να καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το Σίτι του Λονδίνου

Next Article

Survivor: Στην Ελλάδα ο Γιώργος Λιανός – Γιατί γύρισε με ένα… βρακί

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: